Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 feb 2023

Ontslakken – wat is het? + do’s and don’ts 

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ontslakken, dat klinkt best vies vind je niet? 😉

Misschien dat je wel eens van gehoord van deze term gehoord hebt, of misschien is het helemaal nieuw voor je. Ontslakken heeft in ieder geval niks te maken met die kleine beestjes die je buiten vindt ;).

Ontslakken is eigenlijk een ander woord voor detoxen. Je kunt het ook omschrijven als ontgiften of reinigen van je lichaam.

Ontslakken is een manier om je gezondheid een boost te geven.

Maar waarom heet dit nou eigenlijk ontslakken? En wat zijn the do’s and don’ts? We leggen het je uit in deze blog.

In deze blog kom je meer te weten over:

  • Wat ontslakken is
  • Waarom het ontslakken heet
  • Hoe ontslakken werkt en hoe je dit kunt doen
  • Wat de voordelen zijn van ontslakken
  • Wat je juist wel en wat je juist niet moet doen tijdens het ontslakken

En nog veel meer! Lees je mee?

ontslakken

Vraag en antwoord

1.Wat is ontslakken?

Ontslakken is een methode om het lichaam te zuiveren van opgehoopte afvalstoffen en gifstoffen. Het is een ander woord voor detoxen of ontgiften.

2.Waarom heet het ontslakken?

Met slakken wordt gedoeld op de gifstoffen en afvalstoffen, die opgeslagen zitten in het lichaam. Zelfs als het lichaam goed functioneert, blijven er altijd wat deeltjes van afvalstoffen achter. Die deeltjes worden ook wel ‘slakken’ genoemd.

De reden dat het ontslakken heet, is omdat men zich wil ontdoen van deze ‘slakken’ ofwel gifstoffen en afvalstoffen in het lichaam.

Ontslakken, wat is dat en hoe werkt het?

Ontslakken is een methode om het lichaam te zuiveren van opgehoopte afvalstoffen en gifstoffen.

Vandaag de dag is de kans om gifstoffen binnen te krijgen aanzienlijk groter. Denk bijvoorbeeld aan bewerkt voedsel met allerlei geur- en kleurstoffen, de lucht die je elke dag inademt, verpakkingsmaterialen, medicijngebruik.

Ook stress, weinig slaap en weinig beweging zorgen voor een ophoping van afvalstoffen in het lichaam.

Je lichaam kan zichzelf gelukkig in principe ontgiften en ontdoen van deze afvalstoffen, het lichaam heeft een zelfreinigend vermogen. De lever en nieren spelen hier een belangrijke rol in.

Maar het is wel heel zinvol om het lichaam bij dit proces te ondersteunen. Dit kan je helpen om af te vallen, te stoppen met ongezonde gewoontes en kan er voor zorgen dat jij je weer fit en energiek voelt.

Hoe kun je ontslakken het beste ondersteunen?

Er zijn verschillende manieren om het ontslakken van je lichaam te ondersteunen.

Je kan dit doen door een tijdje zo puur mogelijk te eten. Je laat dan suiker, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en bespoten voedsel staan. Eet veel (biologisch) groenten en fruit met veel vezels, dat bevordert ook het ontgiftingsproces.

Je drinkt alleen water en kruidenthee.

Ook veel bewegen en veel frisse lucht (ga bij voorkeur naar een bos voor extra schone lucht) helpen het proces van ontgiften. Zorg daarnaast dat je ook genoeg slaap krijgt en veel kunt ontspannen.

Ook een detoxkuur, waarbij je een aantal dagen alleen maar hoogwaardige (groenten)sapjes drinkt, is een goede manier om het ontslakken te ondersteunen.

De sapjes kun je zelf maken met een slowjuicer of je kunt een kant en klare sapkuur inslaan van Happy Juicy bijvoorbeeld.

Wat zijn de voordelen van ontslakken?

1: Ontslakken reset je ongezonde gewoonten

Je leeft zo gezond mogelijk. Het kan uitdagend zijn, omdat je mind soms verlangt naar dingen als vet en suiker.

Maar als het lukt om vol te houden, kun je deze uitdaging zien als een mogelijkheid om je systeem te resetten van ongezonde gewoonten, terwijl jij tegelijkertijd je mind traint.

2: Ontslakken ondersteunt gewichtsverlies

Doordat je gezond eet of een sapkuur volgt en daarnaast veel buiten bent, beweegt, slaapt en ontspant is de kans groot dat je gemakkelijker en sneller afvalt.

3: Ontslakken ondersteunt het immuunsysteem

Doordat je lichaam alle gifstoffen loslaat, krijgt het de kans om te herstellen. Je immuunsysteem zal hierdoor een enorme boost krijgen, waardoor jij veel beter tegen een stootje kan!

4: Ontslakken kan bijdragen aan een fitter, helderder en energieker gevoel

Doordat je systeem niet meer vertraagd wordt met gifstoffen zullen klachten als vermoeidheid en concentratieproblemen aanzienlijk minder worden. Hierdoor zul je je fitter, helderder en energieker voelen.

Wat moet je juist wel en wat juist niet doen tijdens het ontslakken?

Wel: Rust nemen

Tijdens het ontslakken is je lichaam hard aan het werk. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen, zodat je lichaam de tijd heeft om te herstellen.

Lichte inspanning, zoals yoga en wandelen is juist wel aan te raden, zodat je lichaam in beweging blijft en er allerlei processen in het lichaam op gang blijven.

Wel: water drinken

Het is ontzettend belangrijk om voldoende water te drinken zodat je lichaam gehydrateerd blijft. Water is belangrijk om de afvalstoffen af te kunnen voeren. Ook je hartslag zal stabiliseren en je spijsvertering zal effectiever gaan werken.

Daarnaast is water goed voor je huid, immuunsysteem, voorkomt het hoofdpijn en verbetert het je stoelgang.

Niet: te intensief bewegen

Als je intensief het ontslakken aan het ondersteunen bent, is het belangrijk om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Je lichaam werkt hard om de afvalstoffen weg te werken en heeft daar rust voor nodig.

Wanneer je ook een sapkuur volgt, krijgt je lichaam minder calorieën dan normaal binnen. Intensief bewegen kost veel energie en kracht en die energie moet nu juist gaan naar het herstellen van je lichaam.

Bewegen is dus absoluut goed, maar doe het met mate, anders kunnen klachten ontstaan, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn.

Niet: cafeïne

Cafeïne verstoort de nachtrust en verhoogt aanzienlijk de stresshormonen in het lichaam, terwijl je juist veel wil slapen en wil ontspannen. Kortom: het is heel verstandig om koffie vrije dagen in te lassen tijdens het ontslakken.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter