Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 mrt 2022

Ontgiften – 7 manieren om jezelf effectief te ontgiften

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ontgiften, moeten we dat actief doen of gaat dat vanzelf?

Ontgiften, oftewel detoxen, betekent dat je lichaam zich ontdoet van afvalstoffen.

Er zijn tegenwoordig complete detoxretraites waar je naar toe kunt gaan en misschien denk je bij detoxen ook wel meteen aan klysma’s en darmspoelingen.

Gelukkig is ons lichaam heel ingenieus en kan het zichzelf in principe prima ontgiften! Toch is het slim om je lichaam af en toe een handje te helpen. Maar hoe doe je dat precies?

We zetten in deze blog een aantal manieren voor je op een rijtje om jezelf effectief te ontgiften! En wees gerust, dat hoeft echt niet met een darmspoeling ;).

In deze blog lees je meer over:

  • Wat ontgiften precies is
  • Waarom ontgiften belangrijk is
  • Manieren hoe je jezelf effectief kunt ontgiften

Lees je mee?

Ontgiften

Vraag en antwoord

1.Wat is ontgiften?

Ontgiften, of detoxen, betekent het lichaam zich ontdoet van gifstoffen. Het lichaam doet dit o.a. met behulp van de lever, nieren en darmen.

2.Is ontgiften nodig?

Ons lichaam is in staat zichzelf te ontgiften, mits je helemaal gezond bent. Door de grote hoeveelheid gifstoffen die we tegenwoordig (ongemerkt) binnenkrijgen, kan het echter wel heel nuttig zijn om je lichaam een handje te helpen!

Waarom is ontgiften belangrijk?

Mensen vragen zich weleens af of het nodig is om te ontgiften. Dat kan het lichaam toch immers zelf?

Dat klopt absoluut. Daar hebben we onder andere onze lever en nieren voor.

Maar gezien de mate waarin we alcohol drinken, bewerkte voeding eten, roken, stress hebben en de grote hoeveelheid verontreiniging in onze voeding, producten en onze omgeving krijgt ons lichaam erg veel te verduren.

Daar komt nog bij dat we te maken hebben met luchtvervuiling, grondwatervervuiling en bodemvervuiling.

Vervolgens komen we in contact met schoonmaakmiddelen, slikken we vaak medicijnen en zit onze voeding verpakt in verpakkingsmaterialen die niet altijd even best is voor ons (zoals blik, plastic en aluminiumfolie).

Ons lichaam kan dus vaak wel een handje gebruiken bij de ontgifting.

Wist je dat je yoga je kan helpen om te ontgiften? In onderstaande video legt Melanie daar meer over uit en kun je meteen een aantal oefeningen doen!

Manieren om jezelf effectief te ontgiften

Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontgiften. Een van de oplossingen is verhuizen naar de bergen waar de luchtkwaliteit beduidend beter is, waar je voedsel eet dat je zelf verbouwd hebt en eieren eet van je eigen rondscharrelende kippen.

Niet haalbaar? 😉

Oke, dan zijn er gelukkig nog een aantal andere dingen die je kunt doen!

1.Groenten, groenten, groenten (en fruit)

Het is allereerst belangrijk om er voor te zorgen dat je een flinke hoeveelheid aan vitamines en mineralen binnenkrijgt. Die vind je met name in: groenten, groenten en nog eens groenten ;). Gevolgd door fruit!

Natuurlijk zijn andere voedingsmiddelen ook belangrijk, maar groenten staan echt met stip op 1.

Zorg voor variatie in je eten, zodat je alle benodigde vitamine en mineralen binnenkrijgt.

2.Kies onbewerkte, onbespoten producten

Zorg dat je zoveel mogelijk onbewerkte, onbespoten voeding binnenkrijgt. Kies dus zoveel mogelijk voor biologische en onbewerkte producten.

Zo beperk je in ieder geval de inname van toxische stoffen en hoeft je lever minder hard te werken om deze stoffen af te voeren.

3.Drink

Nee, hiermee bedoelen we geen bier, wijn en cocktails ;). Wat we wel bedoelen is water en kruidenthee.

Aangezien afvalstoffen worden uitgescheiden via zweet en water is het belangrijk dat we voldoende drinken om ook daadwerkelijk iets te hebben dat uitgescheiden kan worden.

Daarnaast zijn er specifieke kruiden die de lever en nieren (en dus de ontgifting) ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan gember, kurkuma, paardenbloem en brandnetel.

Er is overigens ook speciale detox thee te koop.

3.Zorg voor een goede ademhaling

Via onze ademhaling scheiden we CO2 uit. Wanneer je hoog in je ademhaling zit, wordt niet alle CO2 goed uitgescheiden. De zure afvalstoffen kunnen niet goed weg en slaan zich op in je lichaam.

Het lichaam gebruikt dan heel veel energie om de balans van het zuur base evenwicht te herstellen. Dit kan leiden tot allerlei vervelende klachten.

Focus je daarom op een rustige, diepe buikademhaling, zodat je alle CO2 goed kunt uitscheiden.

Last van een hoge ademhaling? Kijk dan vooral onderstaande video waarin Melanie je 3 super effectieve tips geeft.

4.Beweeg en zweet

Bewegen heeft een positieve bijdrage aan de ontgifting. Ten eerste ga je tijdens het sporten namelijk dieper ademhalen (zie hierboven).

Daarnaast gaat je hart harder pompen, waardoor bloed en lymfevocht rond worden gepompt. Het lymfestelsel haalt afvalstoffen uit weefsels en voert het af en dit heeft dus een positieve werking op je ontgifting.

Als je dan tijdens het sporten ook nog eens bij gaat zweten, heb je helemaal dubbele effecten. Zweten is namelijk een manier van het lichaam om afvalstoffen kwijt te raken.

Je kunt zweten door middel van sporten, maar je kunt ook naar de sauna gaan! De sauna heeft ook nog weer als voordeel dat je tot rust komt, waardoor je lichaam tot rust kan komen. Dit heeft ook weer een positieve werking op je ontgifting.

5.Zorg voor gezonde darmen

Naast urine en zweet is ook de ontlasting een manier van het lichaam om zich van afvalstoffen te ontdoen. Via de lever komen afvalstoffen in de gal terecht en dat wordt vervolgens via de darmen uitgescheiden.

Gezonde darmen, een goede spijsvertering en een goede stoelgang zijn heel belangrijk voor je ontgifting.

6.Intermittend fasten

Intermittend fasting betekent dat je gedurende een aantal uur helemaal niks eet. De meest bekende vorm hiervan is 16+8, dat betekent dat je van de 24 uur, 16uur niks eet. In de overige 8u kun je dan wel gewoon normaal eten.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door 1 maaltijd (ontbijt of diner) over te slaan. Zo betrek je de nacht erbij en kun je al gauw aan 16 uur vasten komen.

Sommige mensen kiezen er voor 5 dagen normaal te eten en 2 dagen per week helemaal niks te eten. Ook dat is een manier van intermittend fasting.

Vasten zorgt voor een soort reset van de lever. De lever doet zijn werk daarna dus beter!

7.Sapvasten

Je kunt ook vasten door middel van een sapvast. Het grote voordeel hiervan is, met je natuurlijk kies voor sappen van goede kwaliteit, jezelf tijdelijk helemaal ontziet van heel veel belastende producten.

Alle bewerkte voedingsmiddelen laat je staan, voedsel dat vaak zorgt voor overgevoeligheden (zoals gluten en zuivel) laat je staan en je drinkt geen alcohol.

Je voorziet je lichaam met de sappen van veel vitamine en mineralen uit groenten en fruit. Ook hebben je darmen en je spijsvertering de tijd om tot rust te komen, omdat je alleen maar vloeibare voeding binnen krijgt.

Dit bespaart energie en die energie wordt vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld de lever en nieren te herstellen (en dus je ontgifting te stimuleren).

Tijdens een sapvast krijg je minder calorieën binnen dan normaal. Het lichaam gaat hierdoor overschakelen van suiker- naar vetverbranding. Aangezien afvalstoffen zich opslaan in vet, zorgt dat er dus voor dat afvalstoffen vrij kunnen komen en afgevoerd kunnen worden.

Sapvasten kun je zien als een mildere variant van intermittend fasting.

Zoals gezegd is het belangrijk dat je bij sapvasten kiest voor producten met een goede kwaliteit, met weinig suikers en geen ongezonde toevoegingen.

Ook wil je liever sapjes die met name bestaan uit groenten omdat te veel vruchtensap weer veel suiker bevat.

De sapjes van Happyjuicy voldoen hier aan. Ze zijn 100% natuurlijk, bevatten groenten en fruit en zijn aangevuld met superfoods.

Wil je deze sapjes ook eens proberen? Je vindt alle 9 sapjes hier.


Heb jij het gevoel dat jouw gezondheid ook wel een boost kan gebruiken? Heb jij weleens actief iets gedaan om je lichaam te ontgiften? Laat het ons weten in de comments!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter