Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 jan 2023

Nieren reinigen – 7 methoden om je nieren te reinigen

/
Geplaatst door
/
Comments1

De nieren reinigen, hoe doe je dat?

De nieren hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Zo zorgen ze o.a. voor het verwijderen van afvalstoffen, ze filteren het bloed en nemen mineralen op.

Je nieren kunnen, net als je darmen, zichzelf ontgiften. Maar soms werken de nieren niet optimaal doordat we ze bijvoorbeeld lange tijd belast hebben.

Om te zorgen dat de nieren wel optimaal werken, is het belangrijk deze goed te verzorgen. Je kunt dit ontgiftingsproces zelf ondersteunen. Hoe je dat doet vertellen we je in dit blog!

In deze blog krijg je antwoord op vragen als:

  • Wat is de belangrijkste functie van de nieren?
  • Moet je de nieren reinigen?
  • Hoe werken de nieren?
  • Waarom is het zinvol om de nieren te reinigen?
  • Met welke 6 methoden kun je de nieren reinigen?

 Lees je mee?

nieren reinigen

Vraag en antwoord

1.Wat is de belangrijkste functie van de nieren?

De belangrijkste functie van de nieren is het verwijderen van afvalstoffen. Daarnaast reguleren de nieren de hoeveelheid water en zouten in je lichaam. Ook reguleren de nieren je bloeddruk en zorgen ze voor de juiste zuurgraad in je bloed.

2.Moet je de nieren reinigen?

Nee, dit moet niet. De nieren kunnen zichzelf namelijk reinigen.

Maar als je nieren beschadigd raken of wanneer je nieren overbelast raken, kunnen ze hun werk niet goed meer doen. Het is daarom absoluut zinvol om goed voor je nieren te zorgen en het ontgiftingsproces te ondersteunen.

3.Waar bevinden de nieren zich?

De nieren liggen in je buikholte, zo ongeveer achter je onderste ribben. Ze zijn 12 centimeter lang per stuk en wegen zo’n 150 gram. De vorm van de nier lijkt op die van een boon.

De werking van de nieren

Als er afvalstoffen in je bloed zitten, zijn de nieren de organen die deze eruit halen.

De nieren hebben miljoenen filtertjes waarmee ze de afvalstoffen uit het bloed filteren. Deze afvalstoffen met het overgebleven water stromen het lichaam uit in de vorm van urine.

Daarnaast zijn de nieren betrokken bij het op pijl houden van de hoeveelheid zouten en water in het lichaam.

Heb je teveel water in je lichaam, dan produceren de nieren extra urine. Wanneer je juist veel zweet dan zorgen de nieren dat je lichaam water vasthoudt. Zo blijft het water-, zout gehalte op pijl.

Kortom, de nieren filteren, regelen en meten allerlei processen in het lichaam.

Waarom is het zinvol om de nieren te reinigen?

We denken niet vaak bewust na over het functioneren van onze nieren.

We staan er dan ook niet bij stil dat het drinken van weinig water, het eten van veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen of het drinken koffie en alcohol zorgt voor een belasting van de nieren.

Ook weinig slaap of een vitamine- en mineralentekort doet de nieren geen goed.

Wanneer de nieren niet goed functioneren kan dit leiden tot bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Dit zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Vaak blijft het echter ook lang onopgemerkt dat de nieren niet goed functioneren. Dit kan serieuze lange termijn gevolgen hebben.

Het is dus slim om de nieren af en even op een time-out te zetten van alle overuren die ze gedraaid hebben, zodat ze vervolgens weer optimaal kunnen functioneren.

Door je lichaam te ontdoen van schadelijke stoffen zul je merken dat het filterproces in je lichaam optimaler zal gaan werken. Zelf kun je dit soms merken aan bijvoorbeeld verbeterde slaapkwaliteit, helderder van geest zijn en je fitter voelen.

7 methoden om je nieren te reinigen

1.Een sapkuur

Tijdens een sapkuur drink je een aantal dagen alleen sapjes van groenten en fruit. Tegelijkertijd drink je geen alcohol en koffie en eet je dus geen suiker en bewerkte voedingsmiddelen. Daarnaast drink je veel water en eventueel kruidenthee.

Hierdoor worden afvalstoffen weggespoeld en geef je de nieren echt even rust. Ze worden ontlast van al hun overwerk.

Je kunt een detox sapkuur zelf samen stellen, maar je kunt dit ook kant en klaar online bestellen.

HappyJuicy is daarbij een goede keuze. De sapjes zijn van hoge kwaliteit, duurzaamheid staat hoog in het vaandel en er wordt zoveel mogelijk met lokale bedrijven en producten gewerkt. 

2.Intermittend fasting

Intermittend fasting betekent dat je bewust bepaalde periodes vast. Je eet dan dus helemaal niet. In die uren geef jij jouw lichaam rust, hersteltijd en tijd om schadelijke stoffen uit je lichaam te filteren.

Veel mensen doen dit door bijvoorbeeld alleen maar te eten tussen 12.00u en 20.00u, de zogenaamde 16:8 verhouding (16u vasten en eten in een window van 8 uur). Je kan het ook doen door bijvoorbeeld 1 dag in de week helemaal niet te eten.

3.Voldoende bewegen

Zweten, zweten en nog meer zweten ;).

Wist je dat zweten heel erg goed is voor je lichaam? Door te zweten kunnen opgehoopte afvalstoffen zich uit het lichaam verlaten en ontgift je je lichaam.

Maar ook zonder actief zweten is beweging heel belangrijk. Beweging stimuleert je stofwisseling en zorgt voor een goede doorbloeding van spieren en organen. Dus ook bijvoorbeeld een lekkere wandeling is al heel goed voor de nieren!

Je kan trouwens ook eens hot yoga proberen. Hierbij doe je yoga in een verwarmde ruimte en daardoor zweet je dus sneller.

4.Water drinken

Alleen als je voldoende water drinkt, kunnen de nieren optimaal schadelijke stoffen uit het lichaam filteren. Drink per dag zo’n 2 tot 2,5 liter water. Hierdoor zullen filter processen sneller verlopen en zal je lichaam dus ‘cleaner’ zijn.

5.Ga op tijd plassen

En als je dan al dat water hebt gedronken… Zorg er dan ook voor dat je op tijd gaat plassen!

Het is belangrijk dat je goed luistert naar de signalen van je lichaam. Wanneer je voelt dat je aandrang hebt om te plassen, wacht dan niet te lang.

Als je het te vaak ophoudt, dan wordt de druk op de blaas verhoogd. Dit kan uiteindelijk leiden tot nierfalen, nierstenen en incontinentie. 

Het regelmatig ophouden van urine verhoogt de druk op de blaas en kan leiden tot nierfalen, nierstenen en incontinentie.

Je helpt je nieren dus door op tijd naar de wc te gaan!

6.Drink detox thee

Er zijn verschillende soorten natuurlijke thee, waarbij is aangetoond dat deze een positieve werking hebben om de nier reiniging te optimaliseren. Denk aan Detox thee of een kop verse brandnetelthee.

7.Eet gezond

Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar gezond eten is wel een van de belangrijkste tips.

In ons dagelijks leven worden we verleid met allerlei schadelijke middelen, zoals alcohol, suikers en verzadigd vet.

Door jezelf te ontdoen van ‘troep’ en back to the basic te gaan en zoveel mogelijk te eten wat ‘moeder natuur’ ons te bieden heeft (fruit, groente, noten, peulvruchten etc.), zul je merken dat je nierfunctie verbeterd.

Staan er meer dan 3 ingrediënten op de verpakking, zie je hulpstoffen/ conserveermiddelen staan of kun je een naam niet uitspreken? Dan kun je jezelf afvragen hoe dicht dit product nog bij ‘moeder natuur’ staat.

Kortom, simpelheid is the key!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

  1. veerle van impe

    ik detox elke dag mijn lichaam, drink heel veel water en thee zoals detox thee , ook elke dag groene thee. onlangs is in mijn bloed teveel suiker gevonden, en mijn nieren een begin is van niet zo goed meer te werken , ook mijn schildklieren geven wat op. is raar ik zuiver elke dag mijn lichaam. ik neem ook elke dag vitaminnen , zoals vit. b, elke dag verse appelsienen uitpersen. ik rook niet, en geen vlees, geen vetten .
    ik zou niet meer weten wat ik nog moet doen,

Laat een reactie achter