Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 feb 2022

Sapkuur – geef je immuunsysteem een boost

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een sapkuur, oftewel een sapvast, betekent dat je een bepaalde periode alleen maar sapjes drinkt en geen vast voedsel eet.

Een van de meest genoemde redenen waarom mensen dit doen, is om te ontgiften. We krijgen namelijk, gemerkt en ongemerkt, ontzettend veel stoffen binnen die we beter niet binnen zouden kunnen krijgen.

Denk aan bestrijdingsmiddelen via bespoten voedsel, metalen via vis en via verpakkingsmaterialen zoals aluminiumfolie, blik of plastic folie.

Maar zijn er meer redenen om een sapkuur te doen? En is het voor iedereen geschikt? We leggen het in deze blog aan je uit.

Je komt er in deze blog achter:

  • Wat een sapkuur is
  • Welke redenen er zijn om een sapkuur te doen
  • Wat de positieve effecten zijn van een sapkuur
  • Wanneer je geen sapkuur moet doen
  • Hoe je direct kunt starten met een sapkuur

En nog meer natuurlijk. Lees je mee?

sapkuur

Vraag en antwoord

1.Wat is een sapkuur?

Bij een sapkuur eet je een aantal dagen, meestal variërend van 1 tot 7 dagen, geen vaste voeding. Je drinkt koudgeperste sappen van fruit en groente en verder water en evt. thee (zonder suiker of melk).

Meestal drink je per dag zo’n 4 tot 6 sapjes.

2.Waarom zou je een sapkuur doen?

Het idee achter een sapkuur is dat je je lichaam tot rust brengt en ontgift. Dit kan leiden tot vermindering van klachten en meer energie.

Hoe werkt een sapkuur?

Sapkuren zijn de laatste jaren in populariteit toegenomen. Veel mensen hebben het gevoel dat hun gezondheid wel een boost kan gebruiken.

Een sapkuur kan dan een mooie start zijn wanneer je actief met je gezondheid aan de slag wil gaan of het kan juist net dat laatste zetje geven dat je lichaam nodig heeft.

Een sapkuur betekent dus dat je één of meerdere dagen alleen maar sappen drinkt, gemaakt door het juicen van groenten en fruit. Het is belangrijk dat deze van hoge kwaliteit zijn, anders bereik je er niks mee (of heeft het zelfs een averechts effect).

De voordelen van een sapkuur

Het zorgt voor een detox

Tegenwoordig hebben we te maken met veel verontreiniging. Er zitten bestrijdingsmiddelen op onze voedingsmiddelen en veel vissen bevatten hoge gehaltes aan dioxines en PCB’s.

Daarbij zijn de aardbodem en het grondwater vervuild en ook met de luchtkwaliteit is het niet heel best gesteld. Daarnaast zit veel van ons voedsel in allerlei soorten verpakkingen waar we helaas onbedoeld ook stoffen van binnen krijgen.

Daarnaast slapen veel mensen weinig, hebben ze veel stress, drinken ze alcohol, roken ze – noem het maar op.

Al deze dingen bij elkaar zorgen voor een hoge toxische belasting en daardoor werkt de ontgifting niet meer optimaal.

Tijdens een sapkuur voorzie je je lichaam van voedingsstoffen van hoge kwaliteit. De producten die verontreinigd zijn krijg je op dit moment niet binnen, waardoor je lichaam de kans krijgt om zich te ontdoen van de stoffen die niet bevorderlijk zijn voor je.

Het kalmeert je spijsvertering

Veel mensen hebben last van spijsverteringsklachten. Dit kunnen klachten zijn zoals:

  • Geen soepele stoelgang
  • Obstipatie
  • Diarree
  • Een opgeblazen gevoel
  • Winderigheid

Heel veel van deze klachten hangen samen met voeding. Veel voedingsmiddelen zijn belastender voor de darmen dan we misschien denken. Denk aan bewerkte producten, suiker, gluten, zuivel en soja.

Wanneer je spijsvertering niet optimaal werkt leidt dit vaak tot klachten.

Bovendien kost verteren je lichaam behoorlijk veel energie. Dus bedenk maar hoeveel extra energie dat kost als je vertering niet optimaal is! Dit leidt dan vervolgens weer tot vermoeidheid en lusteloosheid.

Wanneer je een sapkuur volgt, krijg je alleen maar vloeibare voeding binnen, waardoor je spijsvertering echt even tot rust kan komen. Dit geeft ook de darmen de mogelijkheid om zich te herstellen.

Het geeft je immuunsysteem een flinke boost

Normaal gesproken zorgen je lever en en nieren ervoor dat alle gifstoffen worden afgevoerd. Zoals gezegd, krijgen we tegenwoordig behoorlijk wat gifstoffen binnen.

Dit wordt opgeslagen in je cellen en vetweefsel en zorgt voor belasting van je immuunsysteem.

Tijdens een sapkuur (van hoge kwaliteit), krijgt je lichaam veel micronutrienten binnen die een positieve invloed hebben op je immuunsysteem.

Daarbij creër je tijdens een sapvast tijdelijk een calorie-tekort en ben je dus aan het vasten. Dit werkt als een soort reset voor je immuunsysteem en daar wordt het sterker van.

Nog meer doen om je immuunsysteem een boost te geven? Denk eens aan koud douchen. Hieronder legt Rolf je de voordelen van koud douchen uit.

Wanneer doe je een sapkuur?

Als je last hebt van vage klachten zoals vermoeidheid, stress of huidklachten, kan het goed idee zijn om een sapkuur te doen.

Maar ook wanneer je je prima voelt is het een goed idee. We kunnen allemaal af en toe wel eens een flinke boost, een soort kickstart zeg maar, voor onze gezondheid gebruiken!

Het kan je meer energie opleveren, meer focus en concentratie, een betere nachtrust en een sterker immuunysysteem opleveren.

Wanneer kun je beter geen sapkuur doen?

Een sapkuur is niet voor iedereen geschikt. Wanneer je bepaalde medische aandoeningen hebt of een hele hoge of lage bloeddruk hebt is het mogelijk niet geschikt voor je.

Mensen die een eetstoornis hebben (gehad) of ondergewicht hebben kunnen ook beter geen sapkuur doen.

Ook zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, jonge kinderen of mensen met een erg zwak afweersysteem kunnen beter geen sapkuur volgen.

Beginnen met een sapkuur – hoeveel dagen?

1 dag

Wanneer je nog nooit een sapkuur hebt gedaan, is het verstandig om te beginnen met 1 dag. Op die dag drink je dus alleen maar sapjes en water.

Eén dag is goed vol te houden en je kunt er toch al voordelen van ervaren.

3 dagen

Wanneer je al iets meer ervaring hebt en er vertrouwen in hebt, kun je ook kiezen voor een sapkuur van 3 dagen.

Je kan er ook voor kiezen om eerst eens een keer intermittend fasting te doen, waarbij je bijvoorbeeld alleen maar in een tijdsbestek van 8 uur eet en de overige 16uur lang niks eet.

5 dagen

Als je vol aan de bak wilt gaan kun je ook kiezen voor een 5 daagse sapkuur. Realiseer je dat dit best wel wat van je kan vragen (fysiek en mentaal), dus hou hier rekening mee in je planning.

Na de sapkuur

Het risico van een sapkuur is dat je een aantal dagen all-in gaat en daarna alles weer laat varen en terugvalt in je oude gewoontes.

Zie het juist als een manier om je ongezonde gewoontes te doorbreken. Laat die zakken chips in de winkel liggen en focus je op pure en natuurlijke producten.

Direct aan de slag?

Je kunt je sapjes zelf maken, maar je kunt het jezelf ook gemakkelijk maken en kiezen voor een kant en klaar pakket met hoogwaardige sapjes van goede kwaliteit.

Zo weet je zeker dat je een goede variëteit aan sapjes (en dus voedingsstoffen) binnenkrijgt.

Kies bijvoorbeeld voor een pakket van Happyjuicy. De sapjes van Happyjuicy zijn van hoge kwaliteit en bevatten geen onnodige toevoegingen.

Als je een pakket bestelt, krijg je er een sapkuur gids bij inclusief kant-en-klaar schema. Zo weet je precies wanneer je welke sapjes op welke dag moet drinken.


Heb jij weleens een sapkuur gedaan? Wat waren jouw ervaringen hiermee?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter