Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 apr 2018

Gezonde voeding voor Yogi’s

/
Geplaatst door
/
Comments0

Deze blog is geschreven door Sofie Terpstra.


Niet enkel de asana’s en meditatie zijn belangrijk voor Yogi’s, ook de voeding speelt een belangrijke rol binnen de Yoga lifestyle. Voeding is de brandstof van je lichaam, hoofd en emoties.

Een evenwichtig hoofd en lichaam zijn dus enkel te bereiken met evenwichtige voeding. Het is daarom belangrijk om regelmatig stil te staan bij je voeding en bewuste keuzes te maken.

In dit artikel lees je meer over een dieet voor Yogi’s gebaseerd op de Ayurvedische principes. Ayurveda is een traditionele geneeswijze afkomstig uit India.

Gezonde voeding voor Yogi's

Binnen de Ayurveda wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van natuurlijke kruiden en mineralen. Het gebruik van dierlijke producten zoals melk, boter en yoghurt is ook toegestaan.

Het woord Ayurveda komt van ‘Ayus’ dat staat voor ‘leven’ en ‘Veda’ voor ‘kennis’ en dus kennis van het leven betekent.

Heel veel Yoga concepten hebben een sterk verband met de Ayurvedische principes. Het is dan ook interessant dat deze principes van Ayurveda worden toegepast op de voeding.

Diversiteit

Er zijn honderden voedingsrichtlijnen binnen de Ayurveda, die aansluiten bij de individuele kenmerken en behoeften van een persoon. Jouw voedingsadvies kan er dus heel anders uitzien dan die van je familie of vrienden.

Aan sommige voeding heb je meer nood dan aan andere tijdens verschillende levensfases. Net zoals je luistert naar je lichaam tijdens de Yoga, is het ook belangrijk dat je naar je lichaam luistert aan tafel.

Gezonde Voeding

Ayurvedische voedingsprincipes

Hieronder vind je enkele richtlijnen om de Ayurvedische voedingsprincipes in jouw dagelijkse voedingsgewoonten te integreren. Of je nu zelf kookt, eten uithaalt bij het restaurant om de hoek, of verse maaltijden besteld via Deliveroo.

1. Eet enkel wanneer je echt honger hebt, dus pas nadat de vorige maaltijd is verteerd. Dit duurt zo’n 3 tot 5 uur na het eten van je maaltijd. Wanneer je eet, is het ook belangrijk dat je niet je hele maag rond eet maar eerder zo’n 75%.

2. Eten is een belangrijk proces dat je het best in een rustige omgeving doet. Wees ook bewust van je voeding en combineer het niet met andere bezigheden zoals lezen, werken of televisie kijken. Ga dus bijvoorbeeld ’s ochtends even goed zitten voor een gezond ontbijt.

3. Neem je tijd, er is geen haast. Blijf nog 5 à 10 minuten aan tafel zitten na het eten om even op je gemak het eten te laten zakken.

4. Creëer vaste patronen en eet op dezelfde tijdstippen. Dit geeft je structuur en is goed voor een evenwichtig lichaam. Eet ook vast 3 maaltijden per dag.
Elke maaltijd heeft zijn eigen functie. Je middageten kan je aanschouwen als de hoofdmaaltijd, ’s avonds eet je een kleine maaltijd, en ’s ochtends breng je je maag op gang met een lichte maaltijd.

Vermijd ’s avonds zware voeding zoals vlees, kaas, kwark of andere producten rijk aan eiwitten.

5. Gekookte groenten zijn beter voor de vertering. Rauwe groenten, zoals salade eet je beter als bijgerecht. Kook het eten ook steeds vers. Voedsel opwarmen dat niet vers is, is geen aanrader. Ook kruiden helpen bij de vertering. Vata, Pitta of Kapha Churma kruiden zijn aangeraden.

6. Drink geen ijskoude dranken tijdens het eten. Neem in plaats daarvan lauwe dranken. Drink kleine slokjes water tijdens het eten om het beter door te spoelen.

7. Voorzie je maaltijden van 6 verschillende smaken: zout, zuur, zoet, bitter, scherp en wrang.

Dit zijn enkele basisadviesen uit de Ayurvedische voedingsleer, maar voor individuele adviezen is het belangrijke te weten welke constitutie je lichaam heeft om hieraan je voeding aan te passen.

Heel veel succes en op naar nieuwe energie, dankzij nieuwe voedingsgewoontes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter