Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 apr 2018

Zo bescherm je je knieën in Virasana

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga en massage.


De Virasana (Hero’s Pose), is een typisch voorbeeld van een houding die je graag wilt kunnen. Soms denkt je lichaam daar helaas anders over…

Tijdens mijn Yoga opleiding in Ubud, Bali, bespraken we deze houding en zo werd er voor mij veel duidelijk. Virasana

Fysieke knieën

Deze houding vraagt veel van onze knieën. In dit gewricht komen ons boven- en onderbeen samen. Aan de voorkant van ons bovenbeen zit de quadricep, deze spier zorgt voor het strekken van ons been. Aan de achterkant bevindt zich de hamstring, deze zorgt voor het buigen van de knie.

Deze twee grote spieren werken met veel andere spieren samen om onze knie zo vloeiend mogelijk te buigen, strekken en draaien.

Binnenin de knie, aan beide kanten, hebben we een meniscus. Dit is een schokdemper wat ervoor zorgt dat ons kraakbeen niet tegen elkaar aan komt. Dat zou namelijk uiteindelijk slijtage kunnen veroorzaken. 

Daarnaast lopen er verschillende kruisbanden om onze knie heen, deze houden ons gewricht bij elkaar en ze zorgen voor de stabiliteit in de knie.

Als laatste hebben we de knieschijf, deze helpt de spier, die ons been laat strekken, de kracht over te brengen naar ons onderbeen. Ook beschermt de knieschijf de voorkant van onze knie. 

Energetische knieën 

Onbewust zetten we vaak onze knieën op slot. We overstrekken dan onze benen. Hierdoor gebruiken we niet de bovenbeen spieren om ons gewicht te tillen, maar we steunen ons gewicht op het kniegewricht zelf. Dit is vrij belastend voor de knieën, ook al lijkt het alsof je ‘stabiel’ staat.

Ook bij Yoga is het vrij ‘makkelijk’ om onze knieën op slot te zetten, denk maar aan de Downward Facing Dog. Je strekt de benen zoveel mogelijk uit, omdat je bijvoorbeeld de hielen graag aan de grond wilt hebben. Dus denk bij jouw volgende Downward Facing Dog aan een micro buiging in de knieën. 

Door de knieën op slot te zetten, zet je letterlijk ook een gedeelte in jouw lichaam op slot. Jouw prana, jouw levensenergie, wil stromen door je hele lichaam. Als jij jouw knieën op slot zet, dan blokkeert de prana daar.

De knieën staan voor flexibiliteit. Energetisch gezien blokkeer je de flexibiliteit en de kracht om te relativeren, als jij jouw knieën op slot zet. 

Virasana

Virasana stimuleert de spijsvertering en is een fijne houding voor pranayama en mediteren. In deze houding kun je namelijk goed rechtop blijven zitten. De houding stimuleert ook de doorbloeding in de benen en de vermoeidheid in de benen neemt af. 

In de meest uiterste houding zijn de knieën gebogen en zit je tussen de voeten. Je draait het vlees van de kuiten iets naar buiten, dit helpt bij de draaiing van de knieën. Zorg dat de bovenkant van de voeten naar de grond gericht is, zodat de voeten in het verlengde van de bovenbenen zijn. 

Deze houding kan vrij snel belastend voelen voor de knieën omdat de quadriceps flink gestretcht worden. Neem deze sensaties serieus!

Zorg dat je een bolster of blok bij de hand hebt, zodat je deze onder je zitvlak kunt plaatsen. Deze verhoging zorgt dat de druk in de knieën vermindert. 

Overgave

Voor mijn Yoga opleiding, ging ik altijd met veel moeite in deze houding zitten. Ongemakkelijk, pijnlijk en gespannen zat ik dan. Omdat ik vond dat ik hem moest kunnen. Ik heb ook twee meniscus operaties gehad, dus mijn knieën zijn een gevoelig punt.

Tijdens mijn Yoga opleiding heb ik gekeken met de docenten naar wat ik nodig heb in deze houding. Toen ik me uiteindelijk ondersteund en veilig voelde kwam er bij mij een hoop los. Alle frustraties met mijn knieën waren aanwezig. Ik ademde er doorheen en liet alles er zijn.

Het is goed zo, het was alsof ik een nieuwe start maakte met mijn knieën en een nieuw vertrouwen met ze opbouwde! 

Liefs, Bianca

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter