Waarom is Yoga meer dan alleen houdingen?
“Is Yoga meer dan alleen houdingen”?
Jazeker.
Veel mensen denken bij Yoga direct aan Yogahoudingen, ook wel Asanas genoemd. Wanneer je je verdiept in de Yoga, zul je echter lezen dat Yoga veel meer omvat dan alleen de houdingen.
Achter Yoga zit namelijk veel diepgaande theorie, die je helpt om de balans in jezelf en de wereld te vinden.
Waarom is Yoga meer dan alleen houdingen?
De grondbeginselen van Yoga vind je terug in het achtvoudige pad van Patanjali. Hierin beschrijft hij dat Yoga “Het kalmeren van de fluctuaties van de geest” is. Met andere woorden, de balans in onszelf vinden.
Om deze balans te bereiken beschrijft Patanjali 8 onderdelen. Deze onderdelen kunnen als uitgangspunt genomen worden voor wat Yoga allemaal precies is.
Het achtvoudige pad van Patanjali
- De Yamas en Niyamas. De Yamas en Niyamas vormen de eerste 2 onderdelen van het achtvoudige pad. Ze kunnen gezien worden als de “morele regels van de Yoga”. Zo wordt er in de Yamas en Niyamas beschreven hoe we met onszelf en anderen zouden moeten omgaan.
- Het derde onderdeel bestaat uit de Asanas. Zoals je ziet is dit dus slechts een van de acht (!) onderdelen van Yoga!
- Het vierde onderdeel, de Pranayama, is volledig gericht op het controleren van levensenergie. Hiervoor worden ademhalingsoefeningen toegepast.
- Het vijfde onderdeel, de Pratyahara, is gericht op het terugtrekken van de zintuigen. Daarmee wordt bedoelt dat je je zintuigen gebruikt om naar jezelf te kijken in plaats van de wereld om je heen. Omdat je hierbij niet wordt afgeleid door prikkels van buitenaf, kun je je volledig focussen op het verbeteren van jezelf.
- Het zesde onderdeel bestaat uit de Dharana. De Dharana richt zich op de concentratie en focus. Het doel daarvan is om gedachten te laten kalmeren, waardoor je je ergens anders op kunt focussen.
- Het zevende onderdeel is de Dhyana. Wanneer je erin slaagt om de Dharana goed toe te passen, kun je je gaan richten op meditatie. De meditatie is waar de Dhyana zich dan ook volledig op richt.
- Het achtste en laatste onderdeel is Samadhi, dit bestaat uit het uiteindelijke doel van Yoga.
Samadhi, het doel van Yoga
Het achtste onderdeel van het achtvoudige pad van Patanjali bestaat uit de Samadhi. Het is de eenheid van je lichaam, geest en zintuigen. Je ervaart het hier en nu optimaal en bent je volledig bewust van het hier en nu. Een volledig mindful leven dus.
Het doel van Yoga zou je dus kunnen omschrijven als het kalmeren van de geest, zodat we gelukzaligheid en eenheid kunnen ervaren.
Je kunt dit echter niet van de ene op de andere dag zomaar doen. De Samadhi is eigenlijk het gecombineerde resultaat van de andere 7 onderdelen van het achtvoudige pad.
Of Yoga dus alleen uit Asanas bestaat? Niet bepaald 😉
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Rolf, even een gekke vraag misschien, op een op en top yoga site. Maar ik lees soms ook berichten dat yoga, de asana’s ervan, niet altijd zo goed zijn voor je lichaam. Dat sommige houdingen kunnen zorgen voor te veel rekking op banden en pezen die juist stevig zouden moeten zijn en blijven ( heupgebied onder andere begreep ik ). Kan je daar wat meer over vertellen misschien ( wie weet een onderwerk voor een andere blog ) ?
Hi Maris! Dit is een hele goede opmerking / vraag! Het klopt inderdaad dat meer flexibiliteit niet altijd beter is, zeker als we alle mooie plaatjes op instagram moeten geloven. Dieper in een houding komen ziet er vaak mooier uit, maar dat wil niet zeggen dat het ook beter voor je lichaam is. Persoonlijk verkies ik altijd stabiliteit boven flexibiliteit. De vraag je jezelf altijd moet stellen is waarom je een bepaalde houding / oefening doet. Je doet jezelf nooit een plezier als je jezelf zo ver pusht en spieren en pezen zoveel oprekt dat het ten koste gaat van je stabiliteit. Daarom is het luisteren naar je lichaam en ademhaling en mindfulness in houdingen zo belangrijk. Hopelijk helpt dit je op weg! Zeker een goed idee om hier een keer een blog aan te wijden!