Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 mei 2022

Hypermobiliteit en yoga – 7 praktische tips

/
Geplaatst door
/
Comments1

Hypermobiliteit en yoga, gaat dat met elkaar samen?

Veel mensen hebben bij yoga een beeld van superflexibele mensen die zichzelf in allerlei ingewikkelde houdingen kunnen manoeuvreren.

Flexibiliteit is iets wat je kunt trainen, en yoga kan daar zeker bij helpen, maar je hebt ook te maken met de opbouw van jouw lichaam en dus met jouw fysieke grenzen.

Sommige mensen zijn juist heel erg flexibel van zichzelf doordat hun gewrichtsbanden en pezen te soepel zijn. Dat noemen we hypermobiliteit.

Nou denk je misschien dat dit een voordeel is bij yoga, maar dat is het niet per se. Je moet juist extra goed oppassen, omdat je snel blessures kunt oplopen.

Toch kan yoga ook heel erg behulpzaam zijn bij hypermobiliteit. Hoe? Dat leggen we uit in deze blog.

In deze blog gaan we dieper in op yoga bij hypermobiliteit. Je komt erachter:

  • Wat hypermobiliteit is
  • Of hypermobiliteit en yoga samengaan
  • Wat je juist wel en wat je liever niet wil doen bij hypermobiliteit
  • Tips voor hypermobiliteit en yoga

En nog veel meer! Lees je mee?

hypermobiliteit en yoga

Vraag en antwoord

1.Wat is hypermobiliteit?

Als je hypermobiel bent, betekent dat dat je gewrichtsbanden en pezen te soepel zijn.

2.Welke klachten kun je krijgen bij hypermobiliteit?

De mate waarin klachten ontstaan hangt van veel dingen af. Maar het kan onder andere leiden tot rugklachten, spierpijn, gewrichtspijn, het snel uit de kom schieten van lichaamsdelen, bekkeninstabiliteit en scoliose.

3.Kun je yoga doen als je hypermobiel bent?

Ja, dat kan. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten en de ene yoga vorm is geschikter dan de andere vorm.

Het is belangrijk dat je vooral focust op het ontwikkelen van spierkracht en dat je er goed op let dat je niet overstrekt.

Hypermobiliteit – wat is dat?

We worden allemaal geboren met een ander lichaam, een ander skelet en een andere spanning van ons bindweefsel.

Sommige mensen zijn extreem flexibel en kunnen bijvoorbeeld zonder moeite of oefening hun been in hun nek leggen. Dit noemen we hypermobiel. De pezen en gewrichten zijn veel soepeler dan die van de meeste mensen.

De gewrichten van een hypermobiel persoon zijn zo los, dat ze veel ‘verder’ kunnen gaan dan de spieren. Dit kan tot vervelende blessures leiden zoals pijn in de spieren of gewrichten of een schouder die snel uit de kom schiet.

Mensen die hypermobiel zijn hebben sneller overbelaste spieren en meer kans op dingen zoals osteoartritis en fybromyalgie. Ook blauwe plekken komen sneller voor en er is meer kans op oversensitiviteit van het zenuwstelsel.

Hoe weet je of je hypermobiel bent?

Wanneer je hypermobiel bent, merk je dit vaak aan de gewrichten zoals je knieën en vingers.

Er worden tests gebruikt om hypermobiliteit vast te stellen zoals:

  • Je kunt gemakkelijk je duim tegen je voorarm aanduwen
  • Je kunt je pinken 90 graden overstrekken
  • Je kunt je ellebogen of knieën 10 graden overstrekken
  • Je kunt je handen plat op de grond leggen zonder je knien te buigen

Als er 5 of meer gewrichten volgens de bovenstaande manieren overtrekt kunnen worden, dan is iemand hypermobiel.

Hypermobiliteit komt vrij veel voor, zo’n 10-20% van de bevolking heeft het. Het komt iets meer voor bij jonge mensen, Aziatische mensen en bij vrouwen.

Yoga en hypermobiliteit, gaat dat samen?

Je kunt je misschien voorstellen dat er behoorlijk wat yogi’s zijn die hypermobiel zijn, of ze dit nou weten of niet.

Als jij in je eerste yogales meteen gemakkelijk je teen vast kunt pakken in utthita hasta padangusthasana (staande hand naar teenstrekking), dan geeft dat je misschien het gevoel dat je ‘goed’ bent in yoga. Je zal dan eerder geneigd zijn om vaker een les te volgen.

Hoewel het lijkt alsof het je ‘makkelijk’ af gaat, is de kans op blessures groter dan bij iemand die veel meer moeite moet doen om bijvoorbeeld zijn handen plat op de grond te leggen bij een staande vooroverbuiging.

Toch hoeft yoga zeker niet per se slecht te zijn! Yoga gaat niet om flexibel zijn, maar om het vinden van balans. Zowel fysiek als mentaal. Hoe je die balans precies vindt – dat is voor iedereen anders.

Als je met bewustzijn en aandacht oefent, kan yoga een hele fijne toevoeging zijn bij hypermobiliteit.

Wil je meer weten over waar yoga nou echt om gaat? Deze video vertelt je daar alles over.

7 tips voor hypermobiliteit in de yogales

Als je hypermobiel bent en graag aan yoga wil doen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. We geven je 7 tips.

1.Ga niet tot het uiterste

Misschien kun je heel gemakkelijk je been in je nek leggen en wil je graag uittesten hoe ver je kunt gaan. Maar de vraag is echter of dat ook verstandig is…

Wees je ervan bewust dat verder en dieper in een houding gaan en het oefenen van meer geavanceerde poses, niet per se betekent dat jij er meer aan zult hebben. De kans is groot dat als je probeert te bewijzen dat je een bepaalde houding kunt, je een blessure oploopt.

De uitdaging ligt juist in minder diep in een houding gaan, maar de poses die je doet juist heel bewust en met de juiste stabiliteit uitvoeren.

Dit is overigens meteen een mentale uitdaging, want je ego vindt het leuk om te laten zien wat hij kan en wil graag wel tot het uiterste gaan ;).

Realiseer je dat yoga niet draait om de meest diepe versie van een houding en instagram-plaatjes, maar dat het veel meer een innerlijk proces is.

2.Focus op kracht

Zoals gezegd gaat yoga om balans. Onder andere betreft het een balans tussen kracht en flexibiliteit. Omdat flexibiliteit juist in hoge mate aanwezig is, is het belangirjk om dit aan te vullen met kracht.

Wanneer je meer spierkracht ontwikkelt, zorgt dit ervoor dat de gewrichten beter gestabiliseerd kunnen worden.

Het ontwikkelen van spierkracht is dus heel belangrijk om veilig yoga te kunnen beoefenen.

3.Zorg voor een micro-buiging in de gewrichten

Door continu een kleine buiging in de gewrichten te hebben, zorg je ervoor dat je ze niet overstrekt.

Let in houdingen zoals plank en downwardfacing dog vooral op de micro-buiging van de ellebogen. In houdingen zoals trikonasana gaat het om een micro-buiging van de knieën.

Door de kleine buiging kun je niet gaan hangen in je gewrichten en moeten je spieren echt aan het werk. De houdingen voelen daardoor wellicht wat zwaarder aan, maar zoals je bij de vorige tip hebt gelezen is kracht opbouw juist belangrijk ;).

4.Gebruik je voeten

Om ervoor te zorgen dat je je knieen beschermt, helpt het om te focussen op je voeten.

Over het algemeen kun je aanhouden, dat wanneer je in een houding staat met gestrekte benen, je het beste je gewicht op de bal van je voet kunt brengen. In een houding met gebogen knieen breng je het gewicht juist op de hiel van je voet.

5.Kies je yogastijl

De ene yogastijl is de andere niet, dus kijk goed wat er bij jou en jouw lichaam past. Yin yoga focust zich op het stretchen van het bindweefsel en dat heb je niet nodig als je hypermobiel bent.

Dat betekent niet dat je geen yin yoga kunt doen. Yin yoga kan wel prettig zijn voor het rustgevende aspect, maar zorg dat je jezelf dan goed ondersteunt met hulpmiddelen.

Kies vooral voor yogatypes en lessen waarin de focus ligt op het opbouwen van kracht in plaats van flexibiliteit. Natuurlijk kun je ook kiezen voor lessen met vooral een meditatief en rustgevend aspect, zoals yoga nidra.

Doe je yoga vooral omdat je graag meer wil ontspannen? Dan is het zeker de moeite om eens yoga nidra te proberen! In deze video kom je erachter wat dit precies is.

6.Laat je docent weten dat je hypermobiel bent

Als je een les gaat volgen ergens, vertel je docent dan dat je hypermobiel bent. De docent kan hier dan rekening mee houden bij het geven van aanwijzingen.

Laat je trouwens NOOIT dieper in een houding duwen door een docent. Als je hypermobiel bent is dit vragen om blessures. Je hoeft niet dieper in een houding te gaan, juist niet zelfs.

Met name bij Ashtanga yoga, waar wat vaker adjustments worden uitgevoerd, is het goed om je hier bewust van te zijn.

7.Beweeg langzaam

Wanneer je langzamer beweegt, kun je je aandacht er bewuster bij houden. Daarbij zorgt het voor verhoogde spierspanning en dat zorgt voor meer stabiliteit.

Aan de slag

We hopen dat we je op weg geholpen hebben met deze tips.

Of je nou heel flexibel bent of helemaal niet, laat je daar niet door leiden bij het doen van yoga. Yoga draait niet om de perfect uitziende houding. Het draait om balans, aandacht, (zelf-)bewustzijn en verbinding.

Wil je graag aan de slag met yoga? Op ons practice platform vindt je talloze lessen! Hou bovenstaande tips in gedachten en kies een les uit die jouw prettig lijkt.practice platform


Ben jij hypermobiel en doe jij aan yoga? Hoe bevalt je dat? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

  1. Karin

    Had ik dit maar eerder geweten… Vooral dát ik hypermobiel ben. Eindelijk snap ik waarom ik altijd pijn krijg van yoga. Goeie blog, duidelijk! Mijn practice moet anders: niet tot het uiterste gaan!

Laat een reactie achter