Ervaar de intense stretch in Parsvottanasana
Dit is een gastblog van Niki Huntjens van Merakiyoga.nl
Parvottanasa is een staande vooroverbuiging en kent, wanneer goed uitgevoerd, vele voordelen. Parsva betekent zijde en uttana intensieve stretch, Parsvottanasa betekent dus zijwaartse strekhouding.
Deze houding maakt deel uit van de Primary Serie van Ashtanga Yoga, maar je kunt ‘m ook zeker tegen komen tijdens een Hatha Vinyasa Yogales.
Parsvottanasa ziet er misschien eenvoudig uit, maar er kan genoeg misgaan waardoor je niet optimaal alle voordelen van de houding kunt ervaren. En wist je daarnaast ook dat deze houding vele variaties kent? In dit blog deel ik alle tips, tricks en variaties met je, dus lees snel verder!
Hoe voer je Parsvottanasa uit?
Kom vooraan op je mat in Tadasana. Maak met je rechtervoet een grote pas naar achter, ongeveer een beenlengte verschil. Draai vervolgens je rechtervoet licht in, zodat je tenen schuin naar voor wijzen, ongeveer in een hoek van 45°. Voel dat je je achterste voet goed kunt gronden in de mat.
Zorg dat beide heupen naar de voorkant van de mat wijzen. Als het niet lukt om je heupen parallel te krijgen, plaats je je rechtervoet iets meer naar de buitenkant van de mat. Plaats eventueel je handen op je heupen om te voelen of je heupen naast elkaar zijn.
Breng dan op een inademing je armen zijwaarts parallel aan de mat. Draai je duimen richting de mat en richt je ellebogen omhoog.
Adem uit, breng je armen achter je rug, buig je ellebogen en breng je vingertoppen en dan de handpalmen naar elkaar toe (je brengt je handen dus in gebedshouding achter je rug). Mocht dit niet lukken, dan vind je hieronder vast een variatie die wél past voor jou!
Verleng dan op een inademing de voorkant van je lichaam door je borstbeen omhoog te reiken. Op je uitademing buig je voorover en laat je je borstbeen in de richting van je tenen wijzen.
Hou de houding vast voor zo’n 5-8 ademhalingen, gebruik je Yoga ademhaling.
Zorg dat je heupen de hele tijd naast elkaar blijven. Let er op dat je je benen niet overstrekt, maar blijf juist je bovenbeenspieren aanspannen. Beide voeten druk je dus stevig in de mat.
4 voordelen van Parsvottanasana
1. Stretcht de ruggengraat en schouders
Door zoveel mogelijk lengte te creëren tussen je heupen en schouders, ervaar je een intense stretch tussen je ruggengraat en schouders. Zorg dat je die lengte ook behoud in je nek.
Als je handen in gebedshouding achter je rug zijn, lift je ellebogen dan weg van de grond terwijl je je handpalmen tegen elkaar aan drukt.
2. Creëert standvastigheid
Je neigt er misschien naar al je gewicht op je voorste been te storten, maar probeer juist het gewicht over beide benen te verdelen. Voel dat je beide voeten stevig in de mat kunt blijven drukken.
Zo creëer je standvastigheid die goed van pas kan komen in bijvoorbeeld Parivritta Trikonasana.
“Steadiness comes from character and commitment”
3. Verbeteren van je concentratie
Deze houding kent vele aandachtspunten, het is dus belangrijk je volle aandacht op je mat te houden. Te voelen wat er gebeurt in je lichaam, of je heupen op de plek blijven, het gewicht gelijk verdeeld blijft over beide voeten, je nog steeds lengte blijft maken over je wervelkolom en… adem je ook nog?!
Kortom een goede houding om je concentratie en focus te trainen.
4. Diepe fysieke en energieke release
Parsvottanasana geeft een diepe stretch in je hamstrings en adductoren (de spieren die beide bovenbenen naar elkaar toetrekt).
Wanneer die stretch te intens voor je aanvoelt, is het belangrijk dat je goed je Yoga ademhaling toe blijft passen en kijkt of je zo kunt verzachten in de houding.
Als het te veel blijft, doe je een stapje terug en ga je iets minder ver in de vooroverbuiging.
Aanpassingen en variaties op Parsvottanasana
Werkt handen in gebedshouding achter je rug niet voor jou? Probeer dan de variant waarbij je je ellebogen aan weerszijden vastpakt.
Als je problemen hebt met balans en/of je schouders in deze houding probeer dan de variant waarbij je je vingertoppen op de mat plaatst (aan weerszijden van je voet).
Kom je niet met je vingertoppen bij de grond? Geen probleem, gebruik dan twee Yogablokken!
Heb je een muur in de buurt? Plaats dan je handen tegen de muur op schouderhoogte. Druk je handen in de muur om zo lengte te maken in je wervelkolom.
Een beetje core toevoegen aan deze houding? Ook dat kan. Zorg dan dat je bovenlichaam parallel blijft met mat. Breng je armen langs je oren naar voor, let er wel op dat je je schouders niet optrekt.
Ik ben benieuwd… Welke variant vind jij het fijnst?
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.