Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 dec 2016

Parivrtta Trikonasana in 12 stappen!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Parivrtta Trikonasana wordt ook wel de gedraaide Driehoekshouding genoemd. Deze Asana is een variatie op de Driehoekshouding (Trikonasana).

Omdat deze Yoga houding een gedraaide houding is, heeft Parivrtta Trikonasana weer andere voordelen als de laterale Trikonasana. Je kunt deze twee Asana’s heel goed achter elkaar uitvoeren.

In dit blog geef ik je graag de belangrijkste info over de gedraaide Driehoekshouding!

parivrtta trikonasana

Voordelen van Parivrtta Trikonasana

Er zijn verschillende voordelen van Parivrtta Trikonasana. Zo is het een gedraaide Yoga houding en dat werkt goed voor onder andere de spijsvertering.

Daarbij geeft deze houding een goede stretch voor de achterkant van de benen, de hamstrings, de schouders en de rug.

De benen, enkels, buikspieren en armspieren worden versterkt in deze houding.

Parivrtta Trikonasana in 12 stappen

 1. Het is aan te raden om eerst in Krijger 1 houding of in de Maansikkelhouding te beginnen. Voor het gemak zal ik in deze opbouw het rechter been voor plaatsen en het linker been achter.
 2. Vervolgens breng je beide voeten richting de grond (in de Maansikkelhouding is je achterste hiel van de grond), maak je de afstand tussen beide benen misschien een heel klein beetje kleiner en laat je de tenen van beide voeten naar de voorkant van de mat wijzen.
 3. Adem in en breng de handen langs de oren omhoog. Strek de armen.
 4. Uitademend breng je armen richting de Yoga mat en kom je met het bovenlichaam omlaag. Zoveel mogelijk met een gestrekte rug. Het bovenlichaam blijft parallel aan de mat en de handen komen helemaal richting de grond.
 5. Nu kun je jouw linkerhand aan de binnenkant van je rechtervoet plaatsen of aan de buitenkant van je rechtervoet voor een nog diepere twist. Gebruik een Yoga blok als dat helpt om de schouders in een rechte lijn op elkaar gestapeld te houden als je jouw rechterhand richting het plafond brengt.
 6. Blijf je focussen op lengte in de ruggengraat. Dit kun je doen door je extra te focussen op de linkerkant van het bovenlichaam.
 7. Tegelijkertijd adem je ruimte aan de rechterkant van het lichaam en open je deze kant met iedere Yoga ademhaling. Houd hierbij het bekken recht en parallel aan de Yoga mat.
 8. Als het je lukt kijk je richting je rechter hand in de lucht, maar als dat teveel weerstand in de nek geeft kun je ook recht voor je uit kijken met de nek in het verlengde van de ruggengraat in een neutrale positie.
 9. Blijf in Parivrtta Trikonasana voor 6 tot 9 Yoga ademhalingen. Blijf stevig op de grond staan met beide voeten.
 10. Vervolgens kom je met beide handen weer richting de Yoga mat op de uitademing.
 11. Adem je in en kom je terug in Krijger 1 of de Maansikkelhouding.
 12. Stap op de uitademing naar voren met beide benen naast elkaar en wissel nu van kant.

Waar je op moet letten in Parivrtta Trikonasana

Het is aan te raden om gebruik te maken van een Yoga blok als je merkt dat je schouders niet zo goed recht op elkaar ‘gestapeld’ kunnen worden. Je bovenste schouder kan hierbij bijvoorbeeld heel erg naar voren hangen en dat kan blessures veroorzaken in de schouder. Een kleine verhoging met een Yoga blok kan veel ongemakken wegnemen en zorgt er juist voor dat je de voordelen kunt ervaren van Parivrtta Trikonasana.

Ook is het recht houden van het bekken erg belangrijk om de stabiliteit te behouden in Parivrtta Trikonasana. Je voorkomt hiermee dat je teveel naar een kant gaat hangen en uit balans kunt vallen.

Daarnaast is het belangrijk om schouders en nek te beschermen. Mocht je erg last hebben van je schouders, dan kun je jouw bovenste arm ook buigen en je hand op de heup plaatsen.

Naar voren of naar beneden kijken in plaats van richting de bovenste hand is zeer aan te raden als je last hebt van je nek.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

Laat een reactie achter