Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 apr 2016

Waar is Yoga goed voor?

/
Geplaatst door
/
Comments2

‘Waar is Yoga goed voor?’

Een superbelangrijke vraag in mijn ogen.

Ik bedoel…

Wat is de reden dat je op je mat stapt….?

Omdat het hip is? Omdat andere mensen het doen? Omdat BN’ers het doen?

Het is ontzettend fijn dat Yoga steeds populairder aan het worden is, maar populariteit zou niet de reden moeten zijn waarom je met iets start. Zeker niet met Yoga.

Mensen die Yoga doen omdat anderen dat ook doen, zijn eigenlijk een soort schapen. Schapen volgen andere schapen. Wanneer die andere schapen iets anders gaan doen, betekent dat dat zij ook weer iets anders gaat doen.

Zonde, want Yoga heeft ontzettend veel voordelen. Dus dit wil je niet.

‘The very heart of Yoga practice is abhyasa – steady effort in the direction you want to go.’

Ik zeg dit omdat ik je wil uitdagen. Want ik hoop dat je na het lezen van deze blog jezelf een aantal vragen stellt.

  • ‘Waar is Yoga goed voor?’
  • ‘Waarom doe ik aan Yoga?’
  • ‘Wat motiveert mij om elke dag weer op de mat te stappen?’
  • ‘Aan welke aspecten wil ik werken wanneer ik op de mat sta?’
  • ‘Wat wil ik bereiken door het beoefenen van Yoga?’

Het beantwoorden van deze vragen voor jezelf zorgt ervoor dat jouw practice uiteindelijk authentiek is. Dat JIJ zelf authentiek bent. Dat je niet zomaar een serie van bewegingen en houdingen volgt, omdat iemand anders zegt dat het goed voor je is en diegene er toevallig ook nog leuk en gezond uitziet….Maar het doet vanuit je eigen overtuigingen en nieuwsgierigheid. Antwoord op deze vragen is zorgt voor jouw focus en commitment. Ongeacht wat anderen doen.

Hoor je jouw Yogadocent(e) aan het begin van de les wel een zeggen om een intentie te bedenken? Dit is waar het om gaat. Wat is je intentie tijdens de les? Waar focus je op?

Hoor je jouw docent(e) dit niet af en toe zeggen? Bedenk dan zelf een intentie.

Een schip dat gaat zeilen zonder doel kan overal uitkomen. Mooie bestemmingen; of minder leuke bestemmingen. Je wilt zorgen dat je op een leuke en goede bestemming terecht komt toch?

Bedenk dan voor jezelf waarom je aan Yoga doet. Waar is Yoga goed voor in jouw ogen?

waar is yoga goed voor

Intentie geeft je richting

Als je een intentie zet, is dat hetgeen waar je focus naar toe gaat. En hoe beter je kunt focussen, hoe minder energie het kost.

Yoga is goed voor allerlei verschillende dingen. Dit komt omdat het een levenswetenschap is in plaats van een sport.

Maar waar je je aandacht op richt, dat is hetgeen wat zich zal ontwikkelen. Stel je eens voor dat jouw energie als licht is. Wil je dat het alle kanten op schijnt zonder duidelijke intentie, of wil je dat het in één lijn gericht wordt en zo gefocust is als een laser? Wat is er krachtiger denk je?

Wat je haalt uit het beoefenen van Yoga is dus waar je je op focust. Dat is hetgeen wat zal groeien.

Waar is Yoga goed voor?

Om eerlijk te zijn kan ik deze vraag niet voor jou beantwoorden.

Een quote die dit eigenlijk mooi weergeeft is deze:

‘Yoga is the journey of the self, through the self, to the self.’ – The Bhagavad Gita.

Het is jouw eigen reis op zoek naar jouw eigen authenticiteit. Die authenticiteit is er al, hij gaat alleen schuil achter de vele dingen waarmee we onszelf omringen en identificeren. De echte ontdekking die je zult moeten maken is hetgeen wat overblijft als je alles waarmee je jezelf omringt weghaalt. Wie en waar ben je dan?

‘Waar is Yoga goed voor?’ Alleen jij kan deze vraag beantwoorden door dagelijks op je mat te stappen en jezelf de juiste vragen te stellen. En door de juiste intenties te hebben.

Natuurlijk zijn er de duidelijke voordelen van Yoga en de bekende dingen waar het goed voor is:

Maar ik wil je uitdagen om verder te kijken dan de voordelen die overal op het Internet te vinden zijn. Volg geen Yogalessen omdat iemand anders zegt dat het goed voor je is. Probeer zelf te ervaren wat het met je doet.

Maar daarvoor zal je een omslag moeten maken. Een omslag van denken en begrijpen naar voelen. Alleen als je daadwerkelijk kan voelen wat Yoga met je doet, zal je in staat zijn op Yoga te begrijpen.

Niet andersom.

Heb je last van rugklachten en wil je Yoga doen om die rugklachten te verminderen? Daar is helemaal niets mis mee. Maar je zal merken dat wanneer je verder kijkt dan de oefeningen die je doet voor je rug, er meer te ontdekken valt.

De reden waarom mensen starten met Yoga is vaak gerelateerd aan het fysieke lichaam, maar de reden waarom ze blijven hangen is omdat ze een deel van zichzelf ontdekken wat verborgen zat achter alles waarmee ze zichzelf omringden.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

    1. Rolf

      Hoi Christiane, dat kan inderdaad lastig zijn in de drukke wereld waarin we leven. Zoek een moment op de dag waarop het jou uitkomt. Voor veel mensen is dit direct in de ochtend. Maak je sessie net zo lang, zodat je het vol kunt houden. Elke dag een uur is voor veel mensen niet haalbaar. Begin bijvoorbeeld met een kwartiertje per dag. Als dat lukt kan je het langzaam uitbouwen. Succes!

Laat een reactie achter