Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 mrt 2017

Direct aan de slag met Yoga door deze 7 tips!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Wil je graag aan de slag met Yoga, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan ben je zeker niet de enige! Heel veel Yogi’s weten niet zo goed wat ze van tevoren kunnen verwachten en voelen zich hier niet zo prettig bij. Maar het mooie is, dat je eigenlijk maar heel weinig nodig hebt om direct te kunnen starten met Yoga.

Toch zijn er een aantal handige tips die je kunnen helpen om goed voorbereid en met een prettig gevoel je eerste les te starten. De belangrijkste 7 deel ik graag met je in dit blog!

aan de slag met yoga

1. Aan de slag met Yoga op een goede ondergrond

Als je graag aan de slag wilt met Yoga, dan is het zeker aan te raden om te zorgen voor een goede ondergrond. Het is een beetje afhankelijk van welke Yoga les je wilt volgen, maar het kan met name bij een fysiek inspannende vorm erg prettig zijn om te zorgen voor een goede grip.

Je handen of voeten kunnen anders wegglijden, waardoor je misschien sneller afgeleid bent en de uitwerking van de diverse Yoga houdingen minder goed kunt ervaren.

Bij een Yoga les die meer gericht is op ontspanning, kan het erg prettig zijn om een ondergrond te gebruiken die niet te dun is.

Als je niet zo goed weet welke ondergrond je nodig hebt, dan zou je eens kunnen kijken naar een Yoga mat die beide eigenschappen heeft. Een mat zoals bijvoorbeeld de Manduka Pro of iets wat daar op lijkt is hierbij een aanrader.

2. Aan de slag met Yoga in een comfy outfit

Daarnaast is het belangrijk als je aan de slag gaat met Yoga, dat je gemakkelijk zittende kleding draagt. Als je flink wat fysieke inspanningen gaat leveren tijdens de les, dan kan het prettig zijn om kleding te dragen dat ademend is, in plaats van meer synthetische materialen.

Zorg er daarbij voor dat je verschillende laagjes aan hebt, zodat je tijdens de les een laagje uit of aan kunt trekken. Vaak krijg je het na de opwarming redelijk warm, maar koel je tijdens Savasana weer af als je voor langere tijd stil ligt. Laagjes kleding zijn dan zeker welkom!

3. Hulpmiddelen als je aan de slag gaat met Yoga

Ook het gebruik van hulpmiddelen is een grote aanrader als je aan de slag wilt met Yoga. Deze hulpmiddelen kunnen je helpen om diverse houdingen te ondersteunen.

Iedereen is anders gebouwd en heeft een andere (sport)achtergrond, waardoor iedereen dus ook specifieke mogelijkheden en beperkingen heeft.

Door naast je mat bijvoorbeeld een meditatiekussen, Yoga blok en een dekentje neer te leggen, kun je altijd direct een hulpmiddel pakken als je die nodig hebt. Helemaal als je net start met Yoga, kan het zijn dat je nog niet helemaal aanvoelt wanneer je een hulpmiddel nodig hebt. Door deze alvast naast je mat te leggen, is er zo min mogelijk afleiding en kun je direct door met je practice.

4. Drinken voor en na je practice.

Als je bezig bent met je Yoga practice, dan kun je soms erg veel dorst krijgen. Er is van alles aan de gang en je voert dus ook veel afvalstoffen het lichaam uit. Water kan helpen om de afvalstoffen af te voeren, maar het kan er ook voor zorgen dat je het vuurtje die je in het lichaam aan het aanwakkeren bent tijdens de les, dooft.

Daarom adviseer ik je om voor je practice voldoende te drinken, tijdens de practice als je erg veel dorst krijgt een aantal kleine slokjes te nemen en vervolgens na de les een aantal glazen water of thee te drinken.

Zo voer je alsnog de afvalstoffen uit het lichaam, maar is de uitwerking van de Yoga oefeningen ook effectiever.

5. Met een open mind aan de slag met Yoga

Vooral als je in het begin aan de slag gaat met Yoga, dan kan het zijn dat je soms houdingen of oefeningen tegenkomt die vreemd of ongemakkelijk kunnen zijn in het begin.

Door jezelf open te stellen voor de les en met niet teveel verwachtingen de les tegemoet te gaan, zul je merken dat de uitwerking van de les veel beter voelbaar is. Niet alleen op de mat, maar ook in het dagelijkse leven.

Hoe minder we oordelen en schakelen naar datgene wat we voelen, hoe meer we te weten zullen komen over wie we zijn en wat er mogelijk is.

6. Een Yoga handdoek bij een actieve Yoga vorm.

Een Yoga handdoek raden we vooral aan bij Yoga practices waarbij je fysiek erg actief bezig bent en/of waarbij je in een warme ruimte bent. Of natuurlijk in een heerlijk warm land :-)!

De Yoga handdoek heeft ons ook al een aantal keren gered tijdens onze Teachertrainingen in Bali en Cambodja. Zonder Yoga handdoek, was het een gladde ijsbaan op de mat.

Een Yoga handdoek met een anti-slip onderkant, kan je dus goed helpen om grip te behouden op de mat en de zweetdruppels van je hoofd te vegen.

7. Thuis aan de slag met Yoga

Als je thuis aan de slag wilt met Yoga, dan is het aan te raden om je practice van tevoren alvast te maken en vervolgens naast je mat neer te leggen. Zo zorg je ervoor dat je niet na iedere Yoga houding een nieuwe oefening moet bedenken, maar kun je zorgen voor een fijne opbouw van de les.

Mocht je dat nog lastig vinden, dan zou je ook eens kunnen kijken naar onze online Yoga cursus Stap voor Stap. Hierbij hoef je niets voor te bereiden, alleen maar op de play knop te drukken. 😉

Succes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter