Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 sep 2016

Slowww your life

/
Geplaatst door
/
Comments0
Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl.
Er zijn van die dagen waarop de klok je leven lijkt te beheersen. Opstaan, paar yoga oefeningen doen, check tijd, douchen, check tijd, kinderen aankleden, eten voor ze maken, check tijd, zelf eten, broodjes smeren, check tijd, opschieten we komen te laat voor school!, nee niet nu weer ander schoenen aantrekken, check tijd (help!), ok, nog even snel naar de wc dan, check tijd, nee nu echt opschieten!! Etc. ?
En na dit ochtend ritueel volgen nog vele andere momenten waarbij ik me laat opjagen door de tijd die maar doortikt. De tijd die voorbij glijdt. Door m’n handen glipt…
Dit kan toch niet de bedoeling zijn?
Mede door het beoefenen van yoga ben ik me steeds bewuster van dit patroon. Van de tijd die mijn leven beheerst in plaats van andersom, en ik zet er steeds meer vraagtekens bij.
Zo’n gejaagd leven, dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Dat staat toch helemaal haaks op het gevoel dat ik ervaar (of probeer te ervaren) op de mat? Ik ben op zoek gegaan naar allerlei vormen van ‘slow’. Want daar wilde ik meer van, slowww…
Slow your life

De ‘slow’-beweging

Slow is booming. Het begon allemaal met de slow food beweging in Italië in de jaren ’90, maar al snel spreidde dit gedachtegoed zich uit over de rest van de wereld. Als tegenhanger van de fast-culture, waarbij snelheid, steeds meer (winst), efficiëntie, korte termijn, en mutitasking de boventoon voeren, ontstaat een beweging die juist het tegenovergestelde propageert: langzaam, bewust, met aandacht, duurzaam, en de lange termijn.
En deze waarden gelden niet alleen voor eten, maar voor eigenlijk alle gebieden die je je maar kan voorstellen: reizen, muziek, kunst, lezen, reclame, opvoeden, of leven in het algemeen.

Yin en Yang in balans

Het is eigenlijk heel logisch: als een maatschappij niet in balans is, en teveel Yang van karakter is (snel, extravert, dynamisch), dan komt er vanzelf een tegenreactie, slow dus, waarbij de meer Yin-kenmerken worden gewaardeerd, zoals lange termijn, langzaam en introvert.
Alleen moet je in deze Yang-maatschappij best sterk in je schoenen staan om die Yin of slow-kwaliteiten in jezelf op te zoeken en in je leven te integeren. Hieronder vier tips om dit te doen.

Tip 1: Neem je tijd 

 Slow worden kost tijd… Dus neem die tijd. Jouw tijd! Ik merkte bij mezelf dat ik aanvankelijk, heel tegenstrijdig, erg druk was met ‘slow’. Ik was er zo enthousiast over dat ik niet wist waar te beginnen, met als gevolg dat ik er vooral veel over nadacht en over praatte en schreef, maar dat ik het nog niet echt deed. Ondertussen was ik wel ongeduldig naar het resultaat…

Tip 2: Verzand niet in ‘goed’ en ‘fout’ 

Ik kwam er achter dat ik op bijna alle vlakken wel wat bewuster en trager wilde leven, dus eigenlijk m’n leven compleet moest omgooien. Dat werkte bij mij verlammend en ik kreeg ook het gevoel dat ik het dus allemaal niet goed deed. En zodra ik verzand in gevoelens van goed en fout, verlam ik nog meer.

Tip 3: Begin met iets kleins en concreets

In mijn geval was dat bijvoorbeeld het ochtendritueel. Hoe maak ik hier een ontspannen ochtend van waarbij iedereen relaxed aan de dag kan beginnen en ik niet dwangmatig elke 5 minuten gestresst naar de tijd kijk die veel te snel gaat?
Heel praktisch kwam dit o.a. neer op wat vroeger opstaan, en in ieder geval zelf uitgebreid de tijd nemen voor wat yoga of meditatie.

Tip 4: Het is soms meer een kwestie van mindset dan van je tempo vertragen

Door mezelf een rustig begin van de ochtend te gunnen, merk ik dat ik een andere mindset kom. Ik kwam erachter dat ik mezelf (en dus ook m’n dochters) constant opjaagde, terwijl we misschien maar 5 minuten langer bezig waren als ik dat niet deed.
Dit gezegd hebbende: de praktijk is altijd weerbarstiger dan dit mooie voornemen, want dat vroege opstaan lukt me niet elke ochtend (ik ga dit artikel van Rolf nog maar een keer lezen), en de kids hebben ook wel eens niet hun dag ondanks mijn goede bedoelingen.
Maar heb geduld en wees niet te streng voor jezelf. Want ook dat is slow…?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter