Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 jan 2018

Wat doet mindfulness met je en hoe kan het je leven beinvloeden?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Wat doet mindfulness met je? In hoeverre kan het je leven beinvloeden en verbeteren?

Mindfulness is sterk in populariteit gestegen na de introductie in de westerse wereld. Een belangrijke oorzaak daarvan is de grote hoeveelheid voordelen die het biedt aan de beoefenaars.

Mindfulness komt voort uit het Boeddhisme, maar heeft zich van daaruit ontwikkeld tot een losstaande discipline waar het religieuze aspect van het boeddhisme uit verdwenen is.

De voordelen van het beoefenen van mindfulness zijn erg groot. Om je meer inzicht te geven in deze voordelen hebben we daarom in dit artikel de effecten van mindfulness voor je op een rijtje gezet.

Wat doet mindfulness met je

Wat doet mindfulness met je gedachten en focus?

Mindfulness traint de controle over de gedachten en zorgt voor een betere focus. Zo leer je je gedachten aan de kant te zetten als het niet relevant is. Ook leer je om de focus van je gedachten te verplaatsen naar waar deze nuttig is. Deze controle en focus bieden enorm veel voordelen.

Het voordeel van mindfulness bij studeren

Het voordeel van mindfulness bij studeren is erg groot. Omdat je je focus goed kunt richten op dat waar je je op wilt richten studeer je heel effectief. Daarnaast helpt mindfulness erg goed tegen vermoeidheid.

Afleidende gedachten kun je gemakkelijk aan de kant schuiven om je te blijven focussen op dat wat relevant is. Dit zorgt voor een hele hoge productiviteit.

Mindfulness en prestatiedruk

Mindfulness zorgt voor een grote focus wanneer je onder grote prestatiedruk staat. Wanneer je bijvoorbeeld een belangrijke presentatie moet geven, een examen moet halen of een belangrijke sportprestatie moet leveren, helpt mindfulness bij de juiste focus.

Door alle gedachten op de juiste manier te categoriseren en je focus juist te leggen, haal je het maximale uit jezelf onder prestatiedruk.

Wat doet mindfulness met je gedachten?

Verminderen van piekergedrag

Mindfulness helpt bij het verminderen van piekergedrag. Mindfulness biedt een oplossing tegen piekergedrag door je te trainen om gedachten beter te categoriseren. Je kunt hierdoor alle gedachten beter indelen in hoeverre ze van belang zijn in het nu-moment. Vervolgens kun je je goed richten op welke gedachten nu van belang zijn, en wat van latere zorg is.

Minder stress

Mindfulness helpt bij het tegengaan van stress. Omdat je door mindfulness leert om je gedachten beter te categoriseren en te focussen, kun je het aantal prikkels in je gedachten naar beneden brengen. Wanneer je minder prikkels ervaart hoeven je hersenen minder gedachten te verwerken en daalt je stress.

Wat doet mindfulness met je om meer van het leven genieten?

Meer in het nu-moment leven

Mindfulness helpt je om je meer te richten op het nu-moment. Omdat je je focus ontwikkelt, kun je je gedachten over de toekomst en je zorgen even helemaal opzij zetten. Wanneer je dit doet ben je volledig hier in het nu.

Als je er dieper over nadenkt, komt je tot de conclusie dat het nu-moment het enige is waarin je leeft. Het is dan ook erg waardevol om hier optimaal van te kunnen genieten.

Dingen intenser ervaren

Mindfulness is erop gericht om je aan te leren dingen intenser te beleven. Wanneer je hiertoe in staat bent kun je meer uit het leven halen. Mindfulness zorgt er bijvoorbeeld voor dat wanneer je een bijzonder moment meemaakt, je je gedachten hier extra op kunt richten. Je kunt er daardoor extra van genieten, en bent niet afgeleid door alledaagse zorgen.

Wat doet mindfulness met je kijk op het leven?

Naast de praktische toepasbaarheid van mindfulness, draagt deze ook een grote algemene boodschap uit.

Minfdulness richt zich op het nu-moment en staat met de overtuiging dat het belangrijk is om hier het maximale uit te halen. De grote boodschap hierachter is om meer van het leven te genieten.

Door veel met mindulness bezig te zijn ben je automatisch ook bezig met deze grotere vraag. Je daagt jezelf uit om na te blijven denken over wat je uit het leven wilt halen en hoe je dit gaat bereiken.

Zingeving van het leven

Niet alleen moedigt Mindfulness je aan om jezelf constant de vraag te stellen wat je uit het leven wilt halen en hoe je dit wilt bereiken. Tegelijkertijd biedt mindfulness je de handvatten om deze doelen te bereiken.

Om je doelen in het leven te behalen heb je immers focus nodig. Mindfulness helpt je om ten allen tijde gefocust te blijven en je niet teveel te laten afleiden door andere gedachten.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter