Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 okt 2019

YouTube Yoga – de beste tips en lessen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

YouTube Yoga, iets voor jou?

Thuis Yoga doen vanuit je huiskamer is vandaag de dag makkelijker dan ooit. Rol je matje uit, ga naar YouTube, zoek naar een les en let’s go!

Op het YouTube kanaal van Happy with Yoga komen dagelijks duizenden mensen om online Yogalessen te volgen en inspiratie op te doen om hun Yogapractice te verdiepen.

Yogales op YouTube is gemakkelijk en heeft veel voordelen. Maar heeft het ook nadelen? In deze blog ontdek je alles over YouTube Yoga.

Wat kan je verwachten in dit blog:

 • De voor- en nadelen van YouTube Yogales.
 • Wanneer Yogalessen op Youtube een goede optie zijn.
 • Alles over het Happy with Yoga kanaal op YouTube.
 • Praktische en handige tips die je moet weten als je Yogales op Youtube gaat volgen.
 • Alternatieven voor Yogales op YouTube.

Youtube yoga

Wat zijn de voordelen van YouTube Yoga?

In ons blog over online Yoga hebben we uitgebreid de voordelen van online Yoga opgesomd. Dat zijn er veel, namelijk:

 • Yogalessen volgen wanneer jij dit wilt.
 • Yogalessen volgen waar je maar wilt.
 • YouTube (online Yoga) is vaak veel goedkoper dan normale lessen.
 • Thuis wordt je niet gestoord door andere mensen om je heen.
 • Door specifieke YouTube Yogalessen te volgen kun je zelf bepalen waar je aan wilt
  werken in je practice.
 • Je kunt video’s zo vaak bekijken als je zelf wilt en ze op pauze zetten.
 • Je hoeft je niet op een bepaalde tijd op een bepaalde plek te zijn.
 • Er is niemand die je vanuit huis ziet. Dus als je nog geen echte les wilt binnenstappen, maar Yoga wel wilt ontdekken, dan is online Yoga een hele goede optie.
 • Er is veel aanbod in Yogalessen.
 • Je hebt geen reistijd, iets wat je bij een studio wel zou hebben.

Als je deze lijst bekijkt, vraag je je misschien af of Yoga volgen via YouTube ook nadelen heeft?

Ja het heeft zeker ook nadelen. En ondanks dat wij zelf heel actief zijn op ons eigen Happy with Yoga kanaal op YouTube, willen we eerlijk naar je zijn en ook alle nadelen met je bespreken.

Dat is waar we het hieronder over gaan hebben.

Youtube yoga

Heeft Yogales volgen op YouTube ook nadelen?

1. Yogadocent is geen beschermd beroep

Dat betekent dat letterlijk iedereen dus een Yogales op YouTube kan zetten. En er staan zeker goede online gratis Yogalessen op YouTube, maar hoe weet je of je daadwerkelijk een les aan het volgen bent van een goede en gekwalificeerde docent met ervaring?

Er staan ook heel veel slechte lessen op YouTube. Ook van kanalen met veel volgers.

Ik ben vaak genoeg lessen tegengekomen waar ik grote vraagtekens bij had…. Lessen die mijn ruggengraat niet zo heel fijn zou vinden….?

Yoga is ontzettend fijn om te doen en heel goed voor je. Maar als je verkeerde adviezen en uitleg krijgt, kan het ook heel schadelijk zijn voor je lichaam.

Je kan redelijk wat blessures met Yoga oplopen als je het niet goed doet. Met name met Yogalessen op YouTube is dit een groot nadeel.

2. Rust vinden op een platform dat is gemaakt voor afleiding

“Je gedachten kalmeren op een platform wat ervoor gemaakt is om je af te leiden, zoals YouTube, is ontzettend lastig.” – Rolf

Yogas chitta vritti nirodha

Ben je daadwerkelijk echt lekker met jezelf bezig als je gestoord wordt door reclames en talloze andere afleidingen? Terwijl het doel van een practice is om met jezelf bezig te zijn en aan jezelf te werken?

Ik wil absoluut geen reclames die m’n geest ‘vervuilen’ op het moment dat ik aan mezelf aan het werken ben d.m.v. Yoga en meditatie. M’n mind staat opdat moment helemaal open. Het laatste wat ik wil is dat er onbewust reclameboodschappen in ‘geprogrammeerd’ worden.

Sterker nog, YouTube verdient zijn inkomsten door jou advertenties te laten zien. Het is dus de bedoeling dat je afgeleid raakt en op advertenties klikt.

Niet ideaal voor wanneer je je hoofd juist probeert leeg te maken als je het mij vraagt….?‍♂️

Op ons YouTube kanaal staan alle advertenties waar mogelijk helemaal uitgeschakeld. Echter is het helaas niet mogelijk om alles uit te schakelen en zal je toch soms advertenties te zien krijgen.

3. Losse flodders en weinig diepgang

Yogalessen op YouTube zijn vaak allemaal losse flodders. Er zit meestal geen opbouw in. Het is een losse les, geen goed uitgedachte serie die ergens naar toe werkt.

Dat betekent niet dat YouTube lessen allemaal ‘slecht’ zijn. Nee, begrijp me niet verkeerd. Er zitten zeker voordelen aan. Maar de omgeving waarin de lessen gepresenteerd worden is niet ideaal.

Het is lastig zoeken naar goede lessen en het YouTube platform leidt je vaak af van de dingen waar je daadwerkelijk aandacht aan wilt besteden.

4. Teveel verschillende docenten

Op YouTube (en andere Yoga platforms) kan je lessen volgen van vele verschillende docenten. In het begin denk je, leuk veel variatie. En hoewel het fijn is om in het begin een beetje te verkennen en experimenteren, wordt dit grote aanbod aan verschillende docenten al snel een nadeel.

Waarom?

Als ergens serieus aan wilt werken en meer diepgang wilt vinden, dan heb je er veel meer aan om voor een langere tijd met één docent te werken.

Neem een voetbalteam. Zou dit veel beter gaan spelen als ze elke week een andere coach zouden hebben?

Ik denk het niet. Diepgang en echte resultaten ga je zien wanneer je langere tijd met dezelfde docent werkt die bij je past en niet wanneer je elke week lessen volgt van een andere docent.

Tips voor het vinden van goede Yogalessen op YouTube

Als je Yoga op YouTube wilt volgen, zijn een aantal dingen waar je naar kunt kijken om te bepalen of de docenten en het kanaal betrouwbaar zijn.

Voordat je verder leest….

Heb je onze Yoga documentaire op YouTube al gezien? Bekijk hem hieronder. We zouden het ontzettend waarderen en leuk vinden als je de video een like geeft of een leuke reactie achter laat!

1. Is het YouTube kanaal serieus?

Allereerst kun je kijken naar het kanaal. Ziet het er goed en verzorgd uit? Worden er regelmatig nieuwe video’s geplaatst? Met andere woorden, is dit een serieus kanaal of zijn er een keer op een blauwe maandag een paar video’s geplaatst en daarna nooit meer?

Hoe professioneler en verzorgder het kanaal, hoe groter de kans dat er kwalitatief goede lessen op staan en dat de docenten betrouwbaar zijn.

2. Zijn de docenten gecertificeerd?

Als je een kanaal hebt gevonden wat er goed uit ziet, kijk dan altijd naar de docenten die de lessen geven. Zijn zij betrouwbaar? Zijn het echte Yogadocenten en hebben ze diploma’s?

Nogmaals, iedereen mag Yogalessen op YouTube zetten, dus let goed op de docenten en hun diploma’s.

3. Zijn de video’s kwalitatief goed?

Kijk naar een aantal video’s en check de kwaliteit van de video’s. Als het beeld en geluid slecht zijn, dan is het niet fijn om deze lessen te volgen.

Ook is het fijn om te kijken naar advertenties die getoond worden. Als het kanaal alle mogelijke manieren om advertenties te tonen aan heeft staan, dan is dit absoluut niet fijn tijdens het volgen van de YouTube Yoga video’s. De video wordt dan constant onderbroken door advertenties, terwijl jij rust probeert in te bouwen. Dit is absoluut sterk signaal om deze video’s niet te volgen.

4. Is de website van de docenten goed en betrouwbaar?

Kijk ook altijd even naar de website van de docenten? Wat is de visie? Welke stijlen worden er gegeven? Zijn er diploma’s van docenten te vinden? Als je vragen hebt, stuur dan gewoon een mailtje.

5. Vind je de docent fijn?

Tot slot is het belangrijk dat je de docent en de lessen fijn vindt. Alles kan kloppen, maar soms heb je gewoon geen klik met de docent die de lessen geeft. Dat kan ook gebeuren wanneer je lessen bij een studio volgt en dat is helemaal oké.

Soms is er gewoon geen match. Zoek dan lekker verder naar een Yogadocent die wel bij je past.

yogales youtube

YouTube Yogales – Een goed idee of niet?

Wanneer YouTube Yoga een goed idee is

1. Verkennen van stijlen

YouTube Yoga is een goed idee wanneer je op een laagdrempelige manier kennis wilt maken met een nieuwe Yogastijl om te kijken wat het met je doet en of het iets voor je is.

2. Docenten leren kennen

Ook kan YouTube erg fijn zijn om kennis te maken met nieuwe docenten waar je meer over te weten wilt komen. Je kunt een keer een van de Yogalessen op YouTube proberen om te kijken of je het fijn vindt, hoe ze lesgeven en te kijken of er een klik is.

3. Korte tutorials

Ook is YouTube Yoga erg geschikt voor korte tutorials. Bijvoorbeeld wanneer je iets meer wilt weten over een bepaalde houding of oefening. YouTube staat hier vol mee en het kan prettig zijn om verschillende filmpjes te bekijken en hier tips uit te verzamelen.

4. Wanneer je Yoga doet als workout

Wanneer je niet op zoek bent naar heel veel diepgang en Yoga vooral ziet als een fysieke workout dan kan YouTube een goede optie zijn. De advertenties die je ziet maken in dit geval wat minder uit omdat je vooral aan je fysieke gezondheid wilt werken.

5. Wanneer je wilt experimenteren met thuis Yoga doen

Als je lessen bij een studio volgt en graag wat vaker en regelmatiger wilt oefenen, kan YouTube uitkomst bieden. Je kunt een paar lessen zoeken die je prettig vindt om te volgen om te kijken hoe het is om thuis op de mat te stappen met behulp van online lessen.

youtube yogales nederlandstalig

Wanneer Yogales op YouTube geen goed idee is

1. Serieuze practice

Wanneer je Yoga serieus neemt en het je Yoga practice echt wilt gebruiken om minder stress en meer balans te ervaren, en ook voor je mentale en emotionele gezondheid wilt zorgen, dan is YouTube Yoga niet de meest ideale manier om dit te doen. Er zijn simpelweg te veel afleidingen op dit platform aanwezig.

2. Verdieping

Ook wanneer je echt op zoek bent naar verdieping in je practice, dan is Yoga op YouTube waarschijnlijk niet de manier om dit te vinden.

Ook als je al een tijdje thuis Yoga doet en meer verdieping wilt in je Yoga practice is YouTube niet de plek om deze verdieping te vinden.

3. Echt effecten zien en geen afleidingen

Wanneer je echt resultaten wilt zien van je Yogapractice en echt een verandering wilt maken door Yoga dan denk ik dat YouTube hierin tekort gaat schieten. Je zal het in dit geval iets serieuzer aan moeten pakken dan simpelweg de ‘losse flodders’ op YouTube te volgen.

Online Yoga met Happy with Yoga op YouTube

Ben je nog steeds enthousiast over YouTube Yoga en wil je eens kijken wat het voor jou kan doen? Abonneer je dan gratis op het YouTube kanaal van Happy with Yoga en ontdek lekker lessen, ontspanningsoefeningen, uitleg over de Yoga filosofie en Yoga inspiratie tips om je practice te verdiepen.

Abonneer je hier op ons YouTube kanaal.

Ook hebben we verschillende playlists met Yoga video’s en tips die je kunt bekijken en volgen.

Playlist: Youtube Yoga oefeningen en houdingen

 

Playlist: Yin Yoga op Youtube

Playlist: Yoga tips en inspiratie op YouTube

Playlist: Youtube yoga voor beginners

Diepgang vinden met online Yoga – Een alternatief voor YouTube

Samengevat is YouTube Yoga een leuke manier om te ontdekken en experimenteren met lessen, stijlen en docenten, maar is het niet geschikt om echt diepgang te vinden in je Yoga practice. 

Maar hoe doe je dat dan wel als je thuis aan de slag wilt met Yoga?

Een heel goed alternatief voor Yoga via YouTube is ons PRACTICE platform.

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen!

We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’?

Voor ongeveer de prijs van een enkele losse les in een studio, heb je op ons Practice platform iedere maand onbeperkt, overal en altijd toegang tot de goede en verdiepende online Yogalessen, zonder vervelende reclames tussendoor (zoals op YouTube).

De voordelen….?

 • Je stapt sneller en vaker even op de mat.
 • Je weet precies wat je moet doen.
 • Kies uit verschillende Yoga stijlen, lengtes en intensiteit.
 • Lekker thuis in alle rust en op je gemak een Yogales doen zonder gestoord te worden door anderen.
 • Geen reistijd van en naar je Yogastudio.
 • Geen reclames die je van rust en stilte beroven en je afleiden zoals op YouTube.
 • Iedere maand onbeperkt, altijd en overal Yoga voor de prijs van een les bij een studio.
 • Altijd toegang tot Yogalessen die je helpen om te bewegen, ontspannen, meer energie te krijgen en beter te slapen.
 • Geen lage kwaliteit Yogalessen waarvan je niet zeker weet of de docent wel goed opgeleid en bekwaam is zoals bij veel lessen op YouTube.
 • Alle online Yogalessen zijn Nederlandstalig.
 • Online Yogalessen voor alle niveau’s: beginners, intermediate en gevorderden.
 • Kijk alle Yogalessen vanaf je smart-TV, smartphone, computer, laptop of tablet.
 • Gemakkelijk zoeken naar een Yogales waar je behoefte aan hebt en die in je dagelijkse schema past.
 • Op ieder moment opzegbaar zonder verplichtingen of rare fratsen.
 • Dagelijks vanuit huis (of waar dan ook) werken aan kracht, flexibiliteit, innerlijke balans en fysieke en mentale gezondheid.
 • Sla je favoriete lessen op in je eigen bibliotheek.
 • Mis nooit meer een les door ze gemakkelijk in te plannen in je agenda.
 • En nog veel meer….

Benieuwd geworden?

Klik op de afbeelding hieronder om het Practice platform te bekijken.

practice online yoga

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter