Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 apr 2014

3x Hyperventilatie Ademhalingsoefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments2

Hyperventilatie ademhalingsoefeningen, in deze drukke tijd erg fijn om toe te kunnen passen. En niet alleen op het moment dat je last hebt van hyperventilatie, maar ook om je ademhaling te kalmeren voordat je er last van krijgt.

Hyperventilatie kan erg vervelend en zelfs angstig aanvoelen. Je hebt het idee geen controle meer te hebben over je ademhaling. En vaak heb je dat op een bepaald punt ook niet meer.

hyperventilatie ademhalingsoefeningen

Waarom Hyperventilatie Ademhalingsoefeningen belangrijk zijn

Vaak heb je bij hyperventilatie het idee dat je in ademnood bent. Je ademt hoog, de borstademhaling genoemd. Je maakt gebruik van een klein gedeelte van je longinhoud. Daarom adem je ook vaker per minuut. Erg vermoeiend dus! Hierdoor kun je in paniek raken en kom je moeilijk tot rust.

Om deze ellende te vermijden, verminderen of te bestrijden geven we je hieronder 3 makkelijk toepasbare hyperventilatie ademhalingsoefeningen. Lees snel verder wat deze oefeningen voor jou kunnen betekenen!

3 Hyperventilatie Ademhalingsoefeningen

De volgende 3 hyperventilatie ademhalingsoefeningen, kunnen ervoor zorgen dat je rustiger en beter gaat ademen. Je maakt gebruik van de totale Yoga ademhaling.

Hierbij wordt de totale longcapaciteit gebruikt, adem je rustiger en waarschijnlijk minder keer per minuut.

1. Maak gebruik van de buikademhaling. Deze ademhaling zorgt voor meer rust en je maakt hierbij gebruik van de totale longinhoud.

Ga hierbij met je rug op de grond liggen of zit in kleermakerszit. Leg je handen op je buik en stuur de ademhaling naar je handen. Adem hierbij in en uit door je neus. Maak de uitademing langer dan de inademing.

Als je dit lastig vindt, kun je op de rug gaan liggen en bijvoorbeeld een boek op je buik leggen. Dit zorgt ook voor het gewenste effect.

2. Adem om en om door één neusgat. Het gaat erom dat je een keer in- en uitademt door hetzelfde neusgat en het andere neusgat hierbij dichtknijpt. Vervolgens wissel je van neusgat.

Deze ademhaling zorgt voor rust en ruimte in de longen. En daarbij dus ook in je verdere lichaam en geest. Een goede uitleg van deze oefening kun je in de video hieronder vinden. En je kunt gelijk meedoen 🙂 .

3. Adem helemaal uit door je neus. Als je longen helemaal leeg zijn, zul je merken dat je lichaam vanzelf weer inademt. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Dit is een goede oefening om de ademhaling weer in een goed ritme terug te kunnen brengen.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over de totale Yoga ademhaling? En hoe je in het dagelijks leven ervoor kunt zorgen dat je op een juiste manier ademt?

Schrijf je dan nu in voor ons gratis te downloaden E-book ‘Praktische tips voor Yoga in het dagelijkse leven’. Hierbij krijg je praktische toepasbare tips die je zelf gemakkelijk vanaf je werkplek kunt uitvoeren.

Even een momentje voor jezelf. Hierdoor vindt je in deze stressvolle tijd de rust terug en zul je minder snel last krijgen van grote problemen als een hyperventilatie aanval.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Anneke Renne

  hoi

  hoe vaak per dag mag je deze oefening doen?
  het lukt prima , maar bij andere oefeningen voor ademhaling wordt gezegd niet meer dan 3 x per dag

  fijne site , ik ben beginnend met yoga en dit leest makkelijk en helder

  gr Anneke

  1. Sven Poldervaart

   Hi Anneke!

   Ik zou de oefeningen inderdaad niet te vaak doen. Een keer per dag is helemaal goed, bijvoorbeeld in de ochtend als je net opstaat of ’s avonds voor je naar bed gaat 🙂

Laat een reactie achter