Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 mei 2023

3x Hyperventilatie Ademhalingsoefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments2

Hyperventilatie ademhalingsoefeningen, in deze drukke tijd zijn dit fijne oefeningen om toe te kunnen passen.

Hyperventilatie kan erg vervelend en zelfs angstig aanvoelen. Je hebt het idee geen controle meer te hebben over je ademhaling. En vaak heb je dat op een bepaald punt ook niet meer.

Dit soort ademhalingsoefeningen zijn gelukkig heel effectief.

Je hoeft ze niet alleen toe te passen op het moment dat je last hebt van hyperventilatie, maar ze helpen ook om je ademhaling te kalmeren voordat je er last van krijgt. Preventief dus!

In deze blog leg ik wat meer uit over hyperventilatie ademhalingsoefeningen. Zo lees je:

  • Wat hyperventilatie is
  • Waarom hyperventilatie ademhalingsoefeningen belangrijk zijn
  • 3 hyperventilatie ademhalingsoefeningen

Lees je mee?

hyperventilatie ademhalingsoefeningen

Vraag en antwoord

1.Wat is hyperventilatie?

Het betekent letterlijk dat je te veel ademhaalt. Je haalt te veel adem dus ten opzichte van de activiteit van je lichaam.

2.Wat is de oorzaak van hyperventilatie?

Er kunnen veel oorzaken zijn, maar vaak heeft het te maken met angst, spanning en stress.

Als je hyperventileert dan adem je heel erg vaak per minuut. De hoeveelheid ademhalingen per minuut noem je ook wel je ademfrequentie. In onderstaande video legt Rolf hier meer over uit en geeft hij tips voor een normale ademfrequentie.

Waarom zijn Hyperventilatie Ademhalingsoefeningen belangrijk?

Vaak heb je bij hyperventilatie het idee dat je in ademnood bent. Je ademt hoog, de borstademhaling genoemd. Je maakt gebruik van een klein gedeelte van je longinhoud. Daarom adem je ook vaker per minuut. Erg vermoeiend dus!

Hierdoor kun je in paniek raken en kom je moeilijk tot rust.

Om deze ellende te vermijden, verminderen of te bestrijden geven we je hieronder 3 makkelijk toepasbare hyperventilatie ademhalingsoefeningen.

hyperventilatie ademhalingsoefeningen

3 Hyperventilatie Ademhalingsoefeningen

De volgende 3 hyperventilatie ademhalingsoefeningen, kunnen ervoor zorgen dat je rustiger en beter gaat ademen. Je maakt gebruik van de totale Yoga ademhaling.

Hierbij wordt de totale longcapaciteit gebruikt, adem je rustiger en waarschijnlijk minder keer per minuut.

1. Buikademhaling

Deze ademhaling zorgt voor meer rust en je maakt hierbij gebruik van de totale longinhoud.

Ga hierbij met je rug op de grond liggen of zit in kleermakerszit. Leg je handen op je buik en stuur de ademhaling naar je handen. Adem hierbij in en uit door je neus. Maak de uitademing langer dan de inademing.

Als je dit lastig vindt, kun je op de rug gaan liggen en bijvoorbeeld een boek op je buik leggen. Dit zorgt ook voor het gewenste effect.

Om de buikademhaling goed toe te passen, moet je je middenrif gebruiken. In deze video legt Rolf daar wat meer over uit en deelt hij 3 oefeningen die er ook voor zorgen dat je buikademhaling makkelijker zal gaan.

2. Nadi Shodani

Bij de Nadi Shodani ademhalingsoefening, wissel je steeds van neusgat bij de adem. Deze ademhaling zorgt voor rust en ruimte in de longen. En daarbij dus ook in je verdere lichaam en geest.

Zo voer je Nadi Shodhana uit:

  1. Zorg dat je gemakkelijk komt zitten zonder spanning in het lichaam. Dit kan in de lotushouding, kleermakerszit of gewoon op een stoel.
  2. Plaats nu je rechterduim op je rechterneusgat en adem diep in via je linkerneusgat.
    Na de inademing sluit je met je ringvinger je linkerneusgat af (leg je wijs- en middelvinger op het punt tussen je wenkbrauwen). Nu bevrijd je het rechterneusgat en adem je ook weer uit via dit neusgat.
  3. Nadat je volledig hebt uitgeademd, adem je weer in door je rechterneusgat. Als je volledig bent ingeademd, sluit je het rechterneusgat weer af met je duim.
  4. Vervolgens bevrijd je het linkerneusgat en adem je hierdoor weer uit.
  5. Hiermee ga je een aantal minuten door. Denk eraan dat het neusgat waardoor je uitademt, ook het neusgat is waardoor je weer inademt.

Een uitgebreide how to tutorial van Nadi shodhana pranayama vind je terug op ons PRACTICE platform:

nadi shodhana pranayama

3. Ademen met behulp van een visualisatie

Soms is het moeilijk om zelf de juiste ademfrequentie te vinden. Het kan dan helpen als iemand je op dat moment begeleidt zodat je er niet zelf over na hoeft te denken.

In onderstaande video legt Rolf meer uit over het belang van de juiste ademfrequentie. Je vindt er ook een visualisatie waarbij je mee kunt ademen om je ademhaling weer tot rust te brengen.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over de ademhaling? En hoe je in het dagelijks leven ervoor kunt zorgen dat je op een juiste manier ademt?

Op ons practice platform vind je een cursus die helemaal over de ademhaling gaat.

De ademhaling is namelijk een van de meest belangrijke aspecten van je Yoga practice! In deze cursus leer je de tools en technieken om op de juiste manier te werken met de adem.

Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie!

ADEMHALING CURSUS


Heb jij wel eens last van hyperventilatie? Wat doe jij op zo’n moment?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Anneke Renne

    hoi

    hoe vaak per dag mag je deze oefening doen?
    het lukt prima , maar bij andere oefeningen voor ademhaling wordt gezegd niet meer dan 3 x per dag

    fijne site , ik ben beginnend met yoga en dit leest makkelijk en helder

    gr Anneke

    1. Sven Poldervaart

      Hi Anneke!

      Ik zou de oefeningen inderdaad niet te vaak doen. Een keer per dag is helemaal goed, bijvoorbeeld in de ochtend als je net opstaat of ’s avonds voor je naar bed gaat 🙂

Laat een reactie achter