Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 sep 2018

Yoga en Klankschalen – De ideale combinatie

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Ruth Wilgenhof van Under The Appletree Healthy & Happy Living


Tibetaanse klankschalen, kristallen schalen, gekleurde of bijzondere gegraveerde schalen; ze zien er allemaal prachtig uit.

Maar waarom zien we ze steeds vaker in een yoga les opduiken? Hoe worden ze toegepast en waarom is het zo’n ideale combinatie?

yoga en klankschalen

Helder en paraat, ontspanning en aarden

Klankschalen kunnen op vele verschillende manieren in allerlei yogalessen worden toegepast. Naast mooie decoratiestukken zijn het veelzijdige hulpmiddelen en hebben ze een positieve invloed op de yogales

Veel zien we de kleine klankschaaltjes, ook wel zen schaaltjes genoemd in de yoga. Deze worden gebruikt om het begin en het einde van een les aan te duiden. Deze heldere klanken bereiden ons voor op wat komen gaat. De schaaltjes klinken ook erg mooi als begin en eindsignaal van een houding.

Het aanslaan van een grote klankschaal in het begin van een les, heeft juist als effect om spanning los te laten en volledig geaard een les te starten. Fijn voor een les aan het einde van de dag, om alle drukte achter je te laten.

Yogische slaap

Traditioneel worden klankschalen aangeslagen om aan te geven dat een meditatie begint. Maar je kunt ook een volledige meditatie wijden aan klank en adem. Sla een schaal aan, focus op iedere klank en hoor hem heel langzaam weg ebben. Er zijn echter nog meer voordelen van klankschaal sessies.

Tijdens pranayama oefeningen, worden klankschalen ingezet om de in- en uitademing te accentueren. Maar ook als fijn rust moment tussen oefen series in.

In een Savasana, helpen klankschalen lichaam en geest te ontspannen en de effecten van de les op je in te laten werken. Bij Yoga Nidra gebruiken we klankschalen eveneens om te ontspannen en zo naar een yogische slaap te komen. Daarnaast ondersteunen klankschalen mooie creatieve visualisaties.

Een concert op de mat

Dit zijn allemaal mooie onderdelen van een yoga les waar klankschalen, groot of klein, te gebruiken zijn. Maar hoe zou het zijn om een hele les op live muziek van klankschalen te geven. Een unieke ervaring, ik ben groot fan van zo’n concert op de mat!

Live muziek van verschillende klankschalen hoor je niet alleen maar voel je ook. Een bijzondere ervaring. Door de veelvoud aan frequenties ontstaan meer-kleurige klanken die rijk zijn aan boventonen en ondertonen. De klanken kunnen worden aangepast aan de stemming van de les, zo zijn klankschalen in alle yoga lessen te gebruiken.

In een easy flow of Vinyasa bijvoorbeeld, helpen klanken om in de flow te komen en te blijven focussen. Bij een uitdagende Hatha houding, blijf je makkelijk in het moment terwijl je de klanken hoort en voelt. Een les met aandacht op bepaalde chakra’s, kan met speciale klankschalen juist worden versterkt. De klanken stimuleren de chakra’s, en zo worden ze als het ware gestemd.

En wat te denken van lessen waar we de ontspanning opzoeken zoals de Yin en de Restoratieve lessen. Hier geven de rustgevende klanken een grotere ontspanning. Luisterend naar de klanken kom je makkelijk ‘uit je hoofd’ en in het nu.

De klankschalen geven verstilling en je voelt dat je mag loslaten voor meer ruimte in lichaam en geest.

Verbinding

Yoga staat voor verbinden en ook muziek verbindt. Hoe mooi is dan deze combinatie. Je laten meevoeren in klank en beweging, naar balans in lichaam en geest. In flow naar een harmonieuze verbinding met jezelf.

Ervaar de klankschalen in een ‘live concert op de mat’ of gebruik eens een zen schaaltje in je meditatie, kijk wat past bij jouw. En wellicht is ook voor jou ‘Yoga en Klank’ een ideale combinatie.

Namasté

Ruth Wilgenhof

Under The Appletree, Healthy & Happy Living

Klankwerker | Yogadocent | Mental coach  www.undertheappletree.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter