Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 okt 2022

Gua sha – boost je immuunsysteem met deze massagesteen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Gua sha, heb je daar weleens van gehoord?

Een qua sha is een speciale steen die je kunt gebruiken om je gezicht te masseren.

De massagesteen komt voor in verschillende uitvoeringen, edelstenen en kleuren. Je kunt zelf aan de slag met de gua sha, maar je kunt ook een gezichtsmassage laten uitvoeren bij een salon waar ze deze bijzondere steen hebben.

Maar wat doet zo’n steen precies en hoe werkt zo’n massage? In dit artikel kom je er alles over te weten. Zo kom je er achter:

  • Wat gua sha betekent
  • Wat de voordelen van de steen zijn
  • Hoe je de steen gebruikt
  • Een praktisch stappenplan zodat je zelf met de gua sha aan de slag kunt

Lees je mee?

gua sha

Vraag en antwoord

1.Wat betekent gua sha?

Gua betekent schrapen en Sha betekent vastzittende energie.

2.Waar is een gua sha goed voor?

Een gua sha is onderdeel van een traditionele Chinese massage. Hierbij wordt de huid als het ware zacht ‘geschraapt’ met deze speciale steen.

Wat is een gua sha?

Zoals eerder verteld, komt de gua sha steen in allerlei uitvoeringen. De stenen worden gemaakt uit verschillende edelstenen zoals rozenkwarts, bergkristal en groene jade. Ze zijn geslepen in allerlei vormen, richting de vorm van een hart.

De gua sha komt oorspronkelijk uit China, waar de gua sha onderdeel is van een traditionele medische behandeling. Net zoals bij acupunctuur, voetreflexologie, cupping en kruidenleer staat de Qi centraal.

Qi is levensenergie, wanneer de energie vrijelijk kan stromen in het lichaam, ben je vrij van klachten, ontstaat er balans en rust. De Chinese behandelmethodes zijn er op gericht om blokkades op te heffen, zodat de Qi in balans komt.

Voordelen van een gua sha

Wanneer je met de massagesteen de juiste bewegingen maakt op je gezicht, hals en borstbeen wordt de energie- en bloedsomloop verbeterd.

Opgehoopte afvalstoffen worden versneld afgevoerd, je huid krijgt een mooie glans en je raakt ontspannen. Het geeft daarnaast een ware boost aan het immuunsysteem.

Het fijne is dat je deze massage zelf kunt uitvoeren met het stappenplan, wat je verderop in dit artikel vindt.

Extra verdieping met een spijkermat

Wil je, naast je gezicht, ook blokkades in je lichaam en voeten opheffen? Ook daarvoor hoef je niet per se een massage, floatsessie of acupunctuur afspraak in te plannen. Met een spijkermat kun je zelf aan de slag!

Een spijkermat heeft talloze spikes, die fungeren als acupressuur punten. Zodra je met een lichaamsdeel op deze punten gaat liggen, stimuleer je je lichaam om de blokkade op te heffen en de balans te herstellen.

Dus als je de gua sha steen gebruikt voor je gezicht en vervolgens op een spijkermat gaat liggen dan geef je je gehele lichaam een seintje dat het kan ontspannen. Dubbelop genieten dus!

Hoe gebruik je de gua sha?

Het gebruik van de massagesteen is echt een momentje voor jezelf. Dus voor extra ontspanning kun je de lichten dimmen, een kaarsje aanzetten en een rustig muziekje opzetten.

De massagetool wordt met name voor het gezicht gebruikt en in combinatie met een prettige olie. Gebruik een zachte olie, geschikt voor het gezicht. Spoel de gua sha met koud water af onder de kraan voor gebruik.

Zo is de steen schoon en koud, dit geeft het beste effect. Je kan, als je dat prettig vindt, de steen ook voor gebruik even in de koelkast leggen.

Houd de steen een beetje plat, ongeveer in een hoek van 45 graden, en strijk langs je gezicht. Wanneer je de steen recht op je gezicht zet, wordt de druk die je uitoefent te groot.

Een stappenplan om de gua sha zelf te gebruiken

  • Begin onderin de nek en strijk van beneden naar boven, schuin omhoog.
  • Beweeg vervolgens van de schouders af naar de onderkant van de kaak en sleutelbeen.
  • Ga na de nek en schouders, naar je gezicht en strijk schuin omhoog vanaf de kin langs de kaak, richting je oor.
  • Deze stap herhaal je voor beide kanten van het gezicht.
  • Op je voorhoofd beweeg je in korte bewegingen omhoog naar de haargrens.

Het is belangrijk om deze bewegingen aan te houden, zodat de Qi wordt gestimuleerd en afvalstoffen worden afgevoerd. Bouw wat rustmomenten in om extra te masseren, zodat je ontspannen wordt.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam toegankelijker wordt voor ontgiften.

Wordt je gezicht een beetje rood? Geen zorgen, dit is normaal en trekt na een tijdje vanzelf weer weg.

Je hoeft deze stappen niet vaak te herhalen, een aantal keer is al voldoende voor een merkbaar effect. Spoel de massagesteen na gebruik goed af onder de kraan met een beetje zeep om de gua sha van olieresten te ontdoen.


Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter