Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 jul 2023

Gua sha – boost je immuunsysteem met deze massagesteen

/
Geplaatst door
/
Comments1

Gua sha stenen, heb je daar weleens van gehoord?

Een qua sha is een speciale steen die je kunt gebruiken om je gezicht te masseren. De massagesteen komt voor in verschillende uitvoeringen, edelstenen en kleuren.

Je kunt zelf aan de slag met de gua sha maar je kunt ook een gezichtsmassage laten uitvoeren bij een salon waar ze deze bijzondere steen hebben.

Maar wat doet zo’n steen precies en hoe werkt zo’n massage? In dit artikel kom je er alles over te weten. Zo kom je erachter:

 • Wat gua sha stenen zijn
 • Wat gua sha betekent
 • Waar de stenen goed voor zijn
 • Hoe je de stenen gebruikt
 • Welke gua sha steen het beste bij jou past
 • Hoe snel je resultaat kunt verwachten

En nog veel meer! Lees je mee?

gua sha

Vraag en antwoord

1. Wat zijn gua sha stenen?

Gua sha stenen zijn speciale stenen die bedoeld zijn om het gezicht te masseren. De stenen zijn glad van structuur en worden gemaakt van verschillende edelstenen zoals rozenkwarts, bergkristal en groene jade.

De stenen worden geslepen in allerlei vormen, richting de vorm van een hart.

2. Wat betekent gua sha?

‘Gua’ betekent schrapen en ‘Sha’ betekent vastzittende energie.

Deze filosofie komt uit China waar deze onderdeel is van een traditionele medische behandeling. Net zoals bij acupunctuur, voetreflexologie, cupping en kruidenleer staat de Qi centraal.

Qi is levensenergie, wanneer de energie vrijelijk kan stromen in het lichaam, ben je vrij van klachten en ontstaat er balans en rust.

3. Waar zijn de voordelen van gua sha stenen?

Gua sha stenen voeren opgehoopte afvalstoffen en vocht versneld af. Ook verbetert deze steen de bloedsomloop en helpt het de spieren in je gezicht te ontspannen.

De huid wordt tijdens het masseren als ware ‘geschraapt’. Hierdoor krijgt de huid een mooie glans en kalmeert het tegelijkertijd je zenuwstelsel waardoor je je ontspannen gaat voelen. In die video hieronder vertellen we je hier meer over.

Doordat de steen je immuunsysteem boost en negatieve blokkades opheft, stijgt je algehele energieniveau en neemt je levensenergie ofwel Chi toe.

Hoe gebruik je gua sha stenen?

Het is belangrijk om je gezicht van tevoren te voeden met een gezichtscrème, olie of serum. Om optimaal te genieten, kun je van tevoren even je handen opwarmen voordat je begint met het voeden van de huid. Volg hierna onderstaande stappen:

 1. Zet de steen in een hoek van ongeveer 45 graden en begin aan de onderkant van de nek.
 2. Strijk van beneden naar boven, schuin omhoog.
 3. Maak bewegingen van de schouders af richting de onderkant van de kaak- en sleutelbeenderen. Gebruik hiervoor de V-vormige kant. Herhaal de bewegingen 5 tot 7 keer.
 4. Via de nek en schouders beweeg je de steen nu verder naar je gezicht. Strijk schuin omhoog vanaf de kin langs de kaak, richting je oor. De lange gebogen kant van de steen kun je hiervoor gebruiken.
 5. Als laatste stap masseer je je voorhoofd. Dit doe je met de lange rechte kant van de steen. Dezelfde volgorde herhaal je aan de andere kant van je gezicht.

Het is verstandig om bovenstaand stappenplan aan te houden zodat de Qi optimaal wordt gestimuleerd en afvalstoffen worden afgevoerd.

Bouw ook wat rustmomenten in om extra te masseren zodat je ontspannen wordt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam toegankelijker wordt voor ontgiften.

Word je gezicht een beetje rood? Geen zorgen, dit is normaal en trekt na een tijdje vanzelf weer weg.

Je hoeft deze stappen niet vaak te herhalen, een aantal keer is al voldoende voor een merkbaar effect. Spoel de massagesteen na gebruik goed af onder de kraan met een beetje zeep om de gua sha van olieresten te ontdoen.

Welke steen past het best bij jou?

Gua sha stenen zijn er in verschillende kleuren en maten. Een van de beste manieren om edelstenen te kiezen, is door je gevoel te volgen. Een andere manier is om gebruikt te maken van een gua sha kleurenkaart.

Hierop staan verschillende edelstenen met hun werking. Hieronder vind je een handig overzicht van verschillende gua sha stenen:

Kristaltype: Huidtype Effect op de huid Chakra Energie
Nefriet Jade Vet, acne gevoelig Ontstekingsremmend en ontgift Hart Staat voor zuiverheid en een lang leven
Zwarte Toermalijn Vet, gevoelig, normaal Verhoogt de bloedcirculatie en vermindert wallen Baseren Verbind de geest en aarde opnieuw met elkaar. Werkt magnetisch
Helder kwarts Droog, gevoelig, vet Harmoniserende werking Alle chakra’s met aandacht voor de kruinchakra Positieve intenties worden versterkt
Rozenkwarts Gevoelig voor acne, normaal, smet Werkt ontstekingsremmend Hart Onvoorwaardelijke liefde
Amethist Droog, normaal Vermindert rimpels Derde oog Helderheid van geest en verbetert de concentratie

Hoe snel kun je resultaat verwachten?

Ieder huidtype is anders en dat maakt het lastig om te zeggen hoe snel je verbetering ervaart. Soms kan het nodig zijn om de behandeling 2 á 3 keer te doorlopen. Anderen merken na de eerste behandeling al huidverbeteringen.

Bij het gebruik van gua sha stenen geldt dat het regelmatig masseren zorgt voor een optimaal resultaat.

De stenen kun je dus inzetten om verschillende redenen. De één wil een glanzende en gladde huid, terwijl de ander misschien meer bezig is met het in balans brengen van Qi.

Kortom, de stenen werken op zowel fysiek, emotioneel als spiritueel niveau door.


Dit is een gastblog van Superyoga.nl
Wat zijn jouw resultaten met Gua sha stenen? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

 1. Karin

  Leuk artikel! Ik heb er meteen een aangeschaft. De spijkermat had ik al, dit lijkt me een mooie toevoeging richting meer ontspanning!
  Één puntje, de groene variant die vaak als jade wordt verkocht, is meestal groene aventurijn of serpentijn. Vraag me niet waarom het jade wordt genoemd…

Laat een reactie achter