Mindfulness therapie en het nut hiervan in ons dagelijks leven
Mindfulness therapie is een efficiënt hulpmiddel om je te kunnen focussen in het dagelijks leven. Het kan op vele manieren worden toegepast en daarbij uiteenlopende doelen dienen.
Om mindfulness therapie goed te begrijpen, en het nut ervan te kunnen bepalen, is het belangrijk om eerst te definiëren wat het precies is.
Wat is mindfulness therapie precies?
Mindfulness therapie is een vorm van therapie die erop gericht is om je bewuster te maken van het nu-moment. Het is erop gericht je zo goed mogelijk om te leren gaan met prikkels, en deze door middel van het sturen van je gedachten en focus juist te prioriteren. Het gebruik van je zintuigen staat hierbij centraal.
Mindfulness therapie zorgt ervoor dat je ervaringen met behulp van je zintuigen intenser beleeft, en rustiger en kalmer in het leven leert te staan. Daarnaast biedt Mindfulness nog vele andere voordelen.
Waar komt mindfulness therapie vandaan?
Mindfulness therapie heeft haar oorsprong zoals de naam al doet vermoeden in de mindfulness. Deze discipline is afkomstig van het Boeddhisme en heeft zich vervolgens ontwikkeld tot een losstaande methode die niet per definitie meer met het Boeddhisme geassocieerd hoeft te worden.
Mindfulness is in het westen geïntroduceerd door Jon Kabat-Zinn. Jon Kabat-Zinn is van oorsprong moleculair bioloog en belicht mindfulness om deze reden vanuit een zeer wetenschappelijk perspectief.
Mede door zijn invloed heeft de mindfulness zich daardoor ontwikkeld tot een discipline waarvan religieuze componenten van het boeddhisme worden weggelaten. Er wordt in plaats daarvan gewerkt met praktisch toepasbare theorieën die hieruit voortkomen.
Hoe verloopt een mindfulness therapie?
Bij een mindfulness therapie wordt er gefocust op objecten en ervaringen door een volledige benutting van de zintuigen. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met de focus op voorwerpen, bepaalde gedachten, of de ademhaling. Vaak gebeurd dit in de vorm van een meditatie.
Focus op voorwerpen
Een populaire vorm van mindfulness therapie, is die waarbij gefocust wordt op externe voorwerpen. In principe kan dit vanalles zijn, zolang het zich buiten het menselijk lichaam begeeft.
Het voorwerp wordt vaak aandachtig bestudeerd en alle zintuigen worden gebruikt om het voorwerp te ervaren en de gedachten hier naartoe te verplaatsen.
Focus op gedachten
Een tweede populaire vorm van mindfulness therapie is het verleggen van de focus van gedachten. Hierbij kan gedacht worden aan het inbeelden van een situatie waarbij de persoon zich op een andere plek en/of in een andere tijd begeeft. Hierbij wordt gefocusd op een andere, niet bestaande realiteit. Omdat deze vorm van therapie abstracter is dan die van het focussen op een voorwerp, wordt hier vaak niet mee begonnen.
Focus op het lichaam
Een andere toepassingsvorm is de focus op het lichaam. De focus op het lichaam kan erg divers zijn. Aan de ene kant kan gefocust worden op het interne, zoals de ademhaling. Aan de andere kant kan ook gefocust worden op het externe, zoals het uiterlijk.
Wat is het nut van mindfulness therapie?
Veel mensen piekeren voortdurend over zaken die niet altijd relevant zijn. Mindfulness therapie probeert methodes toe te passen om deze gedachtes te controleren en de baas te worden.
Het uiteindelijk resultaat van deze controle op de gedachten is het creeëren van meer rust. Wanneer je volledige controle over de gedachten hebt, kun je deze namelijk focussen op datgeen waar je behoefte aan hebt.
Is mindfulness therapie voor iedereen toegankelijk?
Mindfulness therapie is voor iedereen toegankelijk, er zijn namelijk vele verschillende niveau’s waarop gewerkt kan worden met vele diverse oefeningen.
De meest toegankelijke vorm is hierbij de focus op voorwerpen. Omdat voorwerpen extern en concreet zijn, is het relatief gemakkelijk om hierop te focussen. Omdat een voorwerp concreet is, is het gemakkelijk om de focus terug te brengen en de gedachten niet te ver te laten afdwalen.
Uitdagender is de vorm waarbij gefocust wordt op abstracte zaken. Voorbeelden hiervan zijn gedachtes of bijvoorbeeld de eigen ademhaling.
Het is lastiger om de focus vast te houden wanneer deze gericht is op abstracte zaken. Een voorbeeld daarvan is wanneer je je gedachten volledig probeert te richten op de geluiden van de zee op een tropisch eiland terwijl je daar feitelijk niet bent. Het risico op het afdwalen van je gedachten is hierbij een stuk groter dan wanneer je je richt op een concreet voorwerp. Het voorwerp kan tenslotte niet veranderen, maar je inbeelding van het tropische eiland is wel veranderlijk.
Door deze uiteenlopende moeilijkheidsgraad is het altijd mogelijk om een methode te vinden die individueel aansluit op iedereen.
Waar kan ik het best mindfulness therapie volgen?
Mindfulness therapie kan het best gevolgd worden bij een instituut of een Mindfulness docent. Hoewel onze online cursus geen echte therapie is, is het wel een goed startpunt om kennis te maken met Mindfulness en het in het dagelijkse leven te integreren. Lees hier meer over de Mindfulness cursus van Happy with Yoga.
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.