Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 apr 2023

Transcendente meditatie – wat is het en hoe doe je het?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Transcendente meditatie, wat is dat precies?

Transcendente meditatie wordt ook wel TM genoemd en is een meditatievorm waarbij je in gedachte een woord, zin of mantra  herhaalt.

Deze techniek, die naar buiten is gebracht door Maharishi Mahesh Yogi in de jaren vijftig, wordt door veel mensen beoefend. Ook veel beroemdheden, zoals Cameron Diaz, Hugh Jackman en Oprah doen het.

Van origine kun je deze techniek alleen 1-op-1 leren van een hiervoor opgeleide docent. Dit maakt dat er soms een soort mystiek om deze vorm van meditatie heen hangt.

Wat is het transcendente meditatie nou precies en kun je dit zelf oefenen? In dit blog gaan we daar dieper op in. Je komt meer te weten over:

 • Wat transcendente meditatie is
 • Hoe je transcendente meditatie doet
 • Hoe transcendente meditatie is ontstaan
 • Wat het doel van transcendente meditatie is
 • Of je transcendente meditatie kunt leren

Lees je mee?

transcendente meditatie

Wat is transcendente meditatie?

Het woord transcendentie betekent overstijgen. Transcendente meditatie is een vorm van meditatie waarin toegewerkt wordt naar een staat van zuiver bewustzijn.

De ervaring van een transcendente meditatie gaat over het uitstijgen boven de dagelijkse realiteit.

Tijdens deze meditatie werk je toe naar het ervaren van een hogere staat van zuiver bewustzijn. Het is geen levensstijl, religie of filosofie, maar een techniek om de fluctuaties van de geest tot rust te brengen.

Hoe doe je transcendente meditatie?

Een transcendente meditatie doe je zittend en in stilte met de ogen gesloten. Je focust je op een mantra en die herhaal je steeds in gedachten.

Het idee is dat je steeds dieper naar binnen keert en dat de klank van de mantra in je hoofd steeds zachter wordt. Op een gegeven moment wordt het helemaal stil. Dit is het punt waarom je lichaam en geest rust hebben gevonden.

Je kan deze staat van zijn dan gebruiken om stress en ballast op te ruimen.

Er wordt aangeraden om deze techniek 2x per dag 20 minuten te beoefenen.

Het principe is dus vrij eenvoudig en kost weinig inspanning.

Wat is het doel van transcendente meditatie?

Het doel van een deze meditatie techniek is het kalmeren van de fluctuaties van de geest en daarmee het creëren van een beter leven. Door de fluctuaties van de geest te laten ‘verdwijnen’ ben je in staat om helderder na te denken.

Verder heeft het de volgende doeleinden:

 • Verminderen van stress en angst gerelateerde klachten
 • Slaapkwaliteit verbeteren
 • Stimuleren van creativiteit  
 • Verminderen van hart-, en vaatziekten
 • Energieniveau optimaliseren
 • Verbetering concentratie/ focus
 • Zelfhelend vermogen van het lichaam stimuleren
 • Meer zelfvertrouwen

In de tijd waarin we vandaag de dag leven, worden we blootgesteld aan veel prikkels. Ook triggers die gedrag en patronen oproepen, kunnen je systeem uit balans brengen.

Al deze prikkels en triggers van buitenaf moeten verwerkt en losgelaten worden. Echter zijn dit er zoveel dat we goede tools nodig hebben om hiermee om te kunnen gaan. Transcendente meditatie is een manier om dit te doen.

Het ontstaan van transcendente meditatie

Transcendente meditatie vindt zijn oorsprong in de Vedische beschaving uit India. ‘Veda’ is een oude wetenschap met kennis over de ontwikkeling van het bewustzijn van de mens. 

Het ontstaan van transcendente meditaties zoals we die nu kennen, begon in de jaren 50 van de vorige eeuw. Vanuit India werd deze vorm van meditatie geïntroduceerd door Maharishi Mahesh.

Maharishi was een leerling in de ashram van Swami Brahmananda Saraswati. Na het overlijden van Maharishi’s leermeester begon hij met lesgeven in zijn meditatietechniek.

Vanaf de jaren 60 begon Maharishi met zijn missie: transcendente meditatie verspreiden over verschillende delen van de wereld.

Door de jaren heen heeft transcendente mediatie haar naam gekregen en zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar wat het doet met lichaam, geest en de lagen van het menselijk bewustzijn.

Kun je transcendente meditatie leren?

Officieel gezien kun je de techniek alleen maar leren in een-op-een contact van een daarvoor bekwaamde leren. Deze leraar zal jou de exacte techniek uitleggen en zal jou ook je persoonlijke mantra geven.

Als je dus de officiële meditatie techniek aan wil leren, dan moet je op zoek naar een geregistreerd docent.

Je start dan met een introductielezing en daarna volgen 4 lessen van 1 a 2 uur. Daarna kun je gratis opvolgsessies volgen.

Oefening om thuis te doen

Uiteindelijk maakt het in essentie niet heel veel uit welke meditatie techniek je precies doet. Of dat nou een transcendente meditatie is, vipassana, loopmeditatie of iets heel anders.

Het gaat erom hoe je deze kwaliteiten die je tijdens het mediteren leert, implementeert in de rest van je dag.

Hoewel je transcendente meditatie dus officieel via een leraar leert, kun je natuurlijk wel zelf een mantra meditatie doen.

Voorbeelden van mantra’s die je kunt beoefenen: het mantra Aum (Ohm), het mantra Ohm Nama Shivaya, Eiyam of I am.

 • In het mantra Aum staat de A voor creatie, de U voor dingen in stand houden en de M voor vernietiging.
 • Het mantra Ohm Nama Shiva richt zich op het verkrijgen van nieuwe ideeën en inzichten.
 • Het Eiyam of I am mantra helpt je om prikkels te verwerken en je systeem op te schonen

Tijdens de meditatie kom je zitten in een comfortabele houding. Zit goed rechtop, zodat er voldoende ruimte is om volledig te kunnen ademen.

Tijdens de meditatie richt je je aandacht volledig op de mantra. Deze kun je hardop herhalen voor jezelf, zodat je focuspunt verandert. Gedachten kalmeren waardoor het rustiger wordt in je hoofd.

Op het moment dat je stilte hebt bereikt en ruimte hebt gecreëerd, kun je deze ruimte observeren en laten zijn. Ervaar wat er in je lichaam gebeurt en na afloop van de meditatie kun je je inzichten, ideeën en je ervaring opschrijven.

Herhaal je meditatie 2x per dag, bij voorkeur 20 minuten per keer.


Wat is jouw favoriete meditatietechniek? Laat het hieronder weten in een reactie!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter