Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 jun 2024

De Yogatas – hoe kies je de juiste?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga kun je bijna overal doen. Wanneer je je matje hebt, kun je je yogasessie thuis uitvoeren, maar ook in het park, bij de yogaschool, op het strand, en ga zo maar door.

De kans is dus best groot dat je je yogamat regelmatig ergens mee naartoe neemt. En als je onderweg bent, is het niet altijd makkelijk om je mat in de hand mee te nemen.

Een fijne oplossing hiervoor is een yogatas.

Een yogatas is een tas die speciaal is ontworpen om je opgerolde yogamat in te vervoeren. In deze gastblog van Mascha van Superyoga lees je waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een yogatas.

Yogatas

Waarom gebruik je een yogatas?

Een yogatas beschermt  je mat tegen vuil van buiten of andere beschadigingen, waardoor deze schoon blijft en langer meegaat. De meeste yogatassen hebben ook ruimte voor extra spullen.

Daarnaast heb je je handen vrij tijdens het dragen van je mat en kun je er bijvoorbeeld gemakkelijk mee fietsen. Ideaal!

Hoe kies je een yogatas?

Er zijn veel verschillende soorten en maten yogatassen. Wanneer je op zoek gaat naar een yogatas is het dus goed om een aantal dingen in overweging te nemen.

De juiste tasbreedte

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het formaat van je yogamat. Het gaat hierbij voornamelijk om de breedte, omdat je de mat opgerold vervoert.

Een standaard breedte yogamat past in de meeste tassen, en wanneer je deze strak oprolt, kun je soms nog meer items vervoeren, zoals een waterfles of yoga blokken.

Het gebruik van een extra brede yogamat heeft veel voordelen, zeker wanneer je zeer beweeglijke yoga doet, of juist lang in een positie blijft waarin je ruimte en zachtheid nodig hebt, zoals bij Yin Yoga.

Wanneer je deze wilt vervoeren, kies je voor een extra brede yogatas, die aansluit bij de bredere mat. Een tas met dit formaat kan ook fijn zijn als je meer ruimte nodig hebt voor extra spullen en deze er niet bij wilt hoeven proppen.

Ruimte van de tas

Als je de juiste breedte hebt gekozen, kun je kijken naar de ruimte van de tas.

Het is goed om vooraf na te denken over of je een zo compact mogelijke tas wilt, of juist een tas die ruimte voor een extra setje kleding, een handdoek en props heeft.

Wil je je telefoon of portemonnee mee kunnen nemen in je yogatas? Dan is het handig om er een te kiezen met extra vakjes, die ontworpen zijn voor deze spullen.

Design

Niet geheel onbelangrijk: het design, wat vind jij mooi?

Er is natuurlijk al ontzettend veel keuze in soorten en kleuren yogamatten en yogakleding, maar ook je tas kun je hier mee matchen! Zo loop je er niet alleen comfortabel, maar ook nog eens stijlvol bij.

Daarnaast zijn er verschillende sluitingen waar je uit kunt kiezen, zoals een trekkoord of rits. En

Hengsels en draaggemak

Het is ook handig om te letten op de hengsels van de tas, voor het draaggemak. Een tas met een lang hengsel, waardoor je mat op je rug kan, is bijvoorbeeld makkelijker op de fiets te vervoeren dan een grote tas met korte hengsels.

Veel tassen hebben verstelbare draagbanden, die je kunt aanpassen naar wat gemakkelijk voelt voor jouw lijf. Zorg er ook voor dat je niet lang veel gewicht op één van je schouders laat rusten. Hier kun je na verloop van tijd last van krijgen.

Tips voor gebruik van de tas en onderhoud

Voordat je je mat in je yogatas stopt, rol je deze dus op. Als je meer ruimte wilt overhouden voor eventuele andere spullen, is het handig om je matje zo strak mogelijk op te rollen.

Tip: gebruik speciale yoga-elastieken die je mat bijeen houden. Zo rolt deze niet weer uit in de tas.

Tijdens je yogasessie kun je best gaan zweten, zeker bij actievere stijlen. Het kan dan zijn dat er wat zweet op je matje achterblijft, en zeker als je ook een handdoek of gebruikte kleding vervoert, is het fijn om de tas goed te laten luchten.

Er zijn zelfs yogatassen met ventilatiegaatjes, zodat deze altijd goed doorluchten. Controleer ook goed op de labels of de beschrijving van de tas of deze gewassen kan worden. Zo houd je je spullen lekker fris en schoon.

Conclusie

Een yogatas is dus een onmisbaar item als je naar de yogaschool gaat, buiten lekker yoga wilt doen, of je matje mee wilt nemen op vakantie of een weekend weg.

Je kunt de tas uiteraard ook voor andere sporten gebruiken, of alleen voor je favoriete props, handdoek en waterfles, als er al een yogamat aanwezig is bij je yogaschool.

Kies een mooie tas die bij jou past en geniet van het draaggemak!


Dit is een gastblog van Mascha van Superyoga

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter