Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 jun 2022

Wierook – 5 fijne manieren om het te gebruiken

/
Geplaatst door
/
Comments0

Wierook, gebruik jij dat weleens?

Wierook ken je waarschijnlijk als van die stokjes die je kunt branden en die een specifieke geur afgeven. Dat klopt. Maar het komt daarnaast ook in de vorm van losse kruiden, kegeltjes of hars. Er zijn dus allerlei verschillende soorten en geuren!

Wierook bestaat al heel lang. Het werd in het oude Egypte al gebruikt voor religieuze rituelen.

Maar hoe werkt wierook nou eigenlijk, waar gebruik je het voor en wat zijn de effecten ervan?

In deze blog lees je er alles over. Je komt te weten:

  • Wat wierook precies is
  • De geschiedenis van wierook
  • Waar je wierook voor kunt inzetten

Lees je mee? 

wierook

Vraag en antwoord

1.Wat is wierook?

Het is een combinatie van hars, gedroogde kruiden en etherische oliën. Samen zorgt dit voor de geur aroma die vrijkomt als je wierook aansteekt. Het hars is afkomstig van verschillende bomen.

Het mengsel wordt als een bepaalde substantie om een (bamboe) stokje gedraaid.

2.Wat is de betekenis van wierook?

Wierook is de vertaling van het oorspronkelijke woord ‘wijrooc’. Dit betekent ‘heilige rook’.

3.Kan wierook kwaad?

Heel vaak en veel wierook gebruiken, is niet zo’n goed idee. Bij verbranding van wierook komen fijnstof en andere (mogelijk schadelijke) stoffen vrij.

Ga dus bewust om met verbrandingsproducten zoals wierook (maar ook met een open haard, kampvuur en kaarsjes bijvoorbeeld ;)) en zorg voor voldoende ventilering.

De geschiedenis van wierook

Oorspronkelijk is wierook afkomstig uit het Midden-Oosten. Het werd toen voornamelijk gemaakt van de Boswellia boom, hierop is de lekker ruikende hars te vinden.

De Boswellia boom is te vinden in droge gebieden in onder andere het Arabische schiereiland en in India. Inmiddels wordt wierook in verschillende landen geproduceerd en worden er verschillende bomen voor gebruikt. 

Hoe werd wierook vroeger gebruikt? 

Wierook wordt al eeuwenlang gebruikt binnen verschillende culturen. Als we heel ver terug dateren in de geschiedenis, zien we dat het al werd gebrand rond ongeveer 1700 jaar voor Christus.

Wierook werd gebrand om als reukoffer te dienen aan de goden tijdens het bidden en zo hulp en bescherming te vragen.

Binnen de Rooms-Katholieke kerk is het branden van wierook een traditie. In de spirituele sferen binnen het hindoeïsme en boeddhisme wordt het gebrand voor het oproepen van onder andere een goed karma tijdens het bidden of mediteren.

Vandaag de dag wordt het allang niet meer alleen binnen de religieuze sferen gebruikt. 

Waar kun je wierook voor inzetten?

Wierook kun je voor veel verschillende doeleinden inzetten. Het verschilt natuurlijk ook per persoon waar de behoeften liggen om het te branden. Je kunt het onder andere gebruiken voor:

1.Ontspanning

Een heerlijk geur branden voor de ontspanning is bij veel mensen gewild. Geur heeft veel effect op ons systeem. Onze reactie op het ruiken van een geur ontstaat in onze hersenen in het ‘limbische systeem’.

Dit gedeelte van onze hersenen is onder andere verantwoordelijk voor ons emotionele geheugen, hier speelt geur een belangrijke rol bij.

Je hebt vast weleens een parfum bij iemand geroken die je meteen doet denken aan een goede bekende, of het roept zelfs een hele specifieke herinnering bij je op.

Dit komt doordat onze hersenen direct het signaal van de geur doorkrijgen, dit is een natuurlijk proces waar wij ons niet bewust van zijn.

Als je bezig bent met het openen van je chakra’s kun je aanvullend ook wierook gebruiken. Er zijn geuren die stimulerend werken op je chakra’s. Deze kun je bijvoorbeeld kopen bij Superyoga.

2.Energetisch reinigen van een ruimte

Het energetisch reinigen van een ruimte wordt doorgaans veel gedaan met salie. Salie heeft een reinigende eigenschap waardoor deze goed in te zetten is voor het reinigen van een ruimte met negatieve energie.

Ruimtes die intensief gebruikt worden en waar regelmatig een doorstroom van verschillende mensen plaatsvindt kunnen handig zijn om van tijd tot tijd ‘energetisch’ te reinigen.

3.Tijdens het mediteren

Om de focus en ontspanning tijdens het mediteren te versterken kun je wierook branden. Bijvoorbeeld als je een geleide meditatie volgt kan het kalmerende effect je helpen om in een diepere focus en concentratie te komen.

Meestal zijn tijdens het mediteren je ogen dicht, in combinatie met de diepe focus wordt je reukzintuig versterkt waardoor de geurbeleving nog meer binnenkomt.

Onderstaande geleide meditatie draagt bij aan meer innerlijke rust.

4.Tijdens een yoga practice

Het kan helpen bij het behouden van je focus tijdens je yoga practice.

Als je voor een kalmerende geur zoals bijvoorbeeld lavendel kiest zul je merken dat de geur subtiel genoeg is om niet af te leiden maar ook zeker voldoende aanwezig om bij te dragen aan een productieve sessie.

5.Om een ruimte te luchten en ontdoen van onaangename geurtjes

Een wierookje branden is fijn als je een ruimte wilt ontdoen van bepaalde geurtjes. Als je bijvoorbeeld net gekookt hebt, of het huis ruikt muf kun je een geur branden die je lekker vindt en eventueel een raam erbij openen.

Verschillende soorten wierook

Er bestaan tegenwoordig ontzettend veel verschillende soorten wierook met een grote variatie aan geuren. De geur die je kiest hangt volledig af van je eigen smaak, je kunt een passende variant kiezen voor de setting waarin je het wilt gebruiken.

Zo kun je voor het reinigen van een ruimte kiezen voor salie en als je lekker in je huis wilt ontspannen kies je misschien wel voor een zachte lavendelgeur.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten wierook:

Directe wierook

Hiermee wordt bedoeld dat de wierook bij het aansteken zelf blijft doorbranden. Dit kunnen zowel stokjes als kegeltjes zijn. De stokjes hebben meestal een basis van bamboe en de kegeltjes van houtskool.

Indirect wierook

Dit is het type dat gebrand moet worden in combinatie met een externe hittebron. Dat komt omdat het zichzelf niet brandend houdt.

Dit heeft te maken met een andere samentelling en opbouw van ingrediënten die gebruikt zijn voor het maken hiervan.


Dit is een gastblog van Mascha en Lisanne van Superyoga www.superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter