Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 mei 2015

3 redenen waarom Yoga en perfectionisme wél samen gaan

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ken je dat,

die prachtige afbeeldingen van de meest moeilijke yoga houdingen? Pinterest, Instagram en menige yoga website staan er vol mee.

Wat ik me dan wel eens afvraag: getuigd het van meesterschap of van perfectionisme en is het daardoor iets van het ego?

Wanneer ik mijzelf op deze negatieve zienswijze betrap, iets dat je misschien zou kunnen classificeren als afgunst want ik ben bij lange na niet zo goed, probeer ik het altijd in een positief licht te zien.

Yoga en perfectionisme passen dus eigenlijk perfect bij elkaar, het hangt er alleen vanaf hoe je het bekijkt.

Yoga en perfectionisme: Drie redenen waarom perfectionisme niet onderdrukt hoeft te worden, maar juist omarmt

Voorbeeld en inspiratie

Om maar te beginnen met een inkoppertje: een perfecte houding brengt beter over hoe je moet staan/zitten/liggen dan welke woordelijke uitleg dan ook.

Een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden. Nu is het wel zo dat een imperfecte houding dit ook doet en soms goed laat zien dat sommige lichamen niet gebouwd zijn om de perfectie van het plaatje te bereiken (lees de rubriek Anat(omie) in Yoga Magazine eens).

Echter, de perfecte houding kan je inspireren om te ontdekken of je tijdens je uitademing niet ietsje verder kan strekken, of misschien houd je een zware houding wel 1 ademhaling langer vol.

Perfectie kan leiden tot het verbeteren van jezelf en je eigen prestatie.

yoga en perfectionisme

Meesterschap

Wanneer je perfectie nastreeft moet je er heel veel tijd aan besteden. Het schijnt dat je meesterschap bereikt wanneer je ergens 10.000 uur aan besteed.

Perfectionisme kan je dus als drijfveer gebruiken om ergens het meesterschap in te bereiken. Dat meesterschap kan je dan vervolgens inzetten om anderen te onderwijzen.

De Boeddha is hier een goed voorbeeld van: hij heeft 6 jaar doorgebracht bij verschillende orders om te leren mediteren, dit zorgde voor een basis vanwaar hij verlichting kon bereiken.

Vervolgens onderwees hij anderen in de inzichten die hij had ontvangen.

Je bent gewoon jezelf

Sommige mensen zijn gewoon perfectionistisch: je bent gewoon jezelf. Yoga is in mijn beleving leren roeien met de riemen die je hebt. En als je toevallig een heel perfectionistische kapitein hebt, dan moet je leren te werken onder die kapitein zonder dat je schip zinkt.

Door yoga en meditatie leer je jezelf en eventuele draken omarmen in plaats van ze te onderdrukken en jezelf te veranderen.

Door ook je ‘minder goede’ eigenschappen te omarmen doe je yoga met jezelf en neem je de stress weg door niet iemand te willen zijn die je niet bent.

Probeer er dus niet vanaf te komen: gebruik het in de yogales en naast de mat en probeer het om te zetten in positieve energie.

Perfectionisme kan leiden tot obsessief gedrag, faalangst en andere zeer nare en beperkende situaties, angsten of eigenschappen.

Echter, wanneer je het goed doseert, kan het je ook tot grootsedingen brengen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter