Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 mrt 2019

Pauze nemen, hoe doe je dat nou echt?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Pauze nemen, hoe doe je dat nou echt?

Ik heb weleens van die dagen waar ik van de ene vergadering door vlieg naar de andere. Dagen waarop ik denk: ja, ik neem echt zo pauze, eerst even dit afmaken..

Ik probeer m’n dagen zo veel mogelijk zo in te delen dat er ruimte is om even naar buiten te gaan. Een korte wandeling geeft me weer frisse energie, helpt me om te onthaasten en het draagt bij aan m’n productiviteit.

Maar eerlijk is eerlijk, soms voelt het weleens tegenstrijdig. Ik ga naar buiten, terwijl ik weet dat er nog zoveel werk op me te wachten ligt. Kan ik niet beter gewoon even doorwerken..?

Pauze nemen

Ontfocussen

Doorwerken lijkt logisch, maar meestal werkt het averechts. Ik las pas een stukje uit het boek Minder focus meer effect van dr Srini Pillay. Hij beschrijft dat het belangrijk is om te dagdromen en een beetje aan te rommelen.

Teveel focus zorgt ervoor dat je niet goed meer in kunt zien wat er echt belangrijk is. Het houdt je ook tegen in je creativiteit. Dat is natuurlijk niet echt bevorderend wanneer je een brainstorm op werk hebt voor dat nieuwe project, of als je probeert om een oplossing te bedenken voor dat lastige probleem.

Ontfocussen kun je doen door bijv. een wandeling te maken, even bewust uit het raam te staren of door een visualisatieoefening te doen (lees: je helemaal wanen op een tropisch eiland, met de zon op je gezicht en het geluid van golven op de achtergrond).

Als je merkt dat je onbewust uit het raam aan het staren bent, dan ben je eigenlijk al te laat. Een taak waar je normaal gesproken 20 minuten over doet, duurt dan opeens 2 uur. Het is belangrijk om daarom bewust pauzes te nemen zodat de pauzes ook het gewenste effect hebben.

Waarschijnlijk heb je dit wel vaker gehoord, maar het daadwerkelijk implementeren is helemaal nog niet zo makkelijk. Zeker als je om je heen kijkt en ziet dat al je collega’s hun boterhammen achter hun computer op aan het eten zijn, vanochtend om 7.30u al op kantoor waren en ook niet van plan zijn om voor 18u het kantoor te verlaten.

Ga jij echt als enige nu opstaan, een half uur wandelen en dan ook nog eens gewoon om vijf uur naar huis?

Hoe sla je linksaf als iedereen rechtsaf slaat?

Daadwerkelijk pauze nemen op werk is soms best moeilijk. Hieronder geef ik een paar tips die je kunnen helpen om de pauzes te nemen die je zo hard nodig hebt.

Maak gebruik van thee en wc

Je kunt een goed begin maken door van elk thee, koffie en wc moment een mindful moment te maken. Als iemand vraagt of hij thee of koffie voor je mee kan nemen, bedank die persoon dan vriendelijk en zeg dat dat niet nodig is. Sta regelmatig zelf op om een drankje te halen.

Kijk bij het koffiezetapparaat niet op je telefoon, maar kijk hoe de koffie uit het apparaat komt. Luister naar het geluid en focus je op de geur. Voel ondertussen je voeten stevig op de grond.

Als je meer drinkt, moet je ook meer naar de wc. Dat komt goed uit! Zodra je de wc binnenloopt, sluit de deur en blijf je nog even staan. Adem 4 tellen in, hou je adem 4 tellen vast, adem 4 tellen uit en hou je adem 4 tellen vast. Adem dan weer volgens je normale ritme in en uit en maak gebruik van de wc (je bent er tenslotte niet alleen naar toegekomen om te ademen ?).

Aan het begin moet je jezelf er nog bewust aan helpen herinneren, maar als het eenmaal lukt heb je meerdere mini-breaks per dag ingebouwd zonder dat iemand het door heeft!

Blok je agenda

Outlook heeft zo’n mooie functie met een slotje, waarmee je privé afspraken in je agenda kunt zetten. Anderen kunnen dit niet zien. Maak gebruik van die functie!

Plan rond lunchtijd een half in op ‘privé’. Als mensen dan een afspraak willen maken met jou en in jouw agenda kijken of je beschikbaar bent, zien ze op dat tijdstip staan dat jij niet kunt. Kun jij mooi gaan wandelen!

Leer te vertrouwen op jezelf en durf te pionieren

Dit is geen 1,2,3 – pas ik even snel toe – trucje. Maar het is wel heel erg belangrijk! Jij weet inmiddels hoe belangrijk het is om pauze te nemen, andere mensen zijn zich hier misschien niet zo bewust van. Zij zien ‘druk’ zijn nog steeds als de meest belangrijke status en pauze nemen past daar niet bij.

Jij weet gelukkig beter. Durf daarom te vertrouwen op jezelf en durf tegen de richting in te gaan. Je kunt hiermee thuis oefenen door bijvoorbeeld affirmaties te gebruiken die je helpen bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen.

Weet dat de wereld altijd pioniers nodig heeft. Mensen die durven opstaan en die anders durven zijn. Mensen die hun hoofd boven het maaiveld uit durven te steken. Mensen die hun mond open durven te doen. Mensen die tegen de stroming in durven gaan.

Makkelijk? Nee, absoluut niet. Belangrijk? JA! JA! JA!

Als er nooit iemand opstaat en iets op een andere manier gaat doen, gaat er ook nooit iets veranderen. Als ik om me heen kijk naar de hoeveelheid burn-outs en mensen die zeggen dat ze het ‘druk-druk-druk’ hebben, dan is het wat mij betreft hoog tijd voor verandering.

Dus sta op, neem pauze, geef het goede voorbeeld en wie weet zijn er wel collega’s die jouw goede voorbeeld gaan volgen!

They say time changes things, but you actually have to change them yourself – Andy Warhol 


Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter