Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 mrt 2022

Sapvasten zonder klachten – 5 tips

/
Geplaatst door
/
Comments0

Sapvasten, oftewel een aantal dagen alleen maar sapjes drinken, is dat niet heel moeilijk vol te houden?

In eerste instantie klinkt sapvasten je misschien niet als muziek in de oren ;).

Helemaal geen vast voedsel eten, is dat wel te doen? Heb je dan niet de hele dag honger? Misschien ben je ook bang dat je je de hele dag slap gaat voelen, hoofdpijn krijgt of de hele dag alleen maar aan eten kunt denken.

Als je aan de slag wilt met sapvasten is het daarom belangrijk om op een aantal dingen te letten, zodat je de maximale voordelen uit je sapvast kuur kunt halen.

Ben je benieuwd hoe je kunt sapvasten zonder klachten?

In deze blog gaan we hier dieper op in. Je komt erachter:

  • Hoe je je kunt voorbereiden op een sapkuur
  • Wat je het best wel en niet kunt doen tijdens de sapkuur
  • Hoe je een sapkuur minder zwaar kunt maken

En nog veel meer natuurlijk. Lees je mee?

sapvasten

Vraag en antwoord

1.Wat is sapvasten?

Tijdens sapvasten (oftewel tijdens een sapkuur) eet je een aantal dagen, meestal variërend van 1 tot 7 dagen, geen vaste voeding. Je drinkt koudgeperste sappen van fruit en groente en verder water en evt. thee (zonder suiker of melk).

Meestal drink je per dag zo’n 4 tot 6 sapjes.

2.Hoe lang kun je sapvasten?

Het wordt aangeraden om niet langer dan een week te sapvasten. Als het de eerste keer is dat je gaat sapvasten, begin dan gewoon met 1 dag. Zo kun je ervaren hoe dit is en het langzaam opbouwen naar meer dagen.

3.Waar moet je op letten tijdens een sapvast?

Het is belangrijk dat je je goed voorbereid en dat je in de periode van je sapvast niet te veel afspraken plant. Zorg ook dat je extra rust kunt nemen. Zo kun je het maximale uit je sapvast halen.

Sapvasten: zo bereid je je optimaal voor

Sapvasten heeft veel voordelen. Zoals een verbeterde focus, verbetering in slaap en meer energie.

Maar een aantal dagen alleen maar sapjes drinken kan best een uitdaging zijn. Als je van plan bent om een sapvast te gaan doen, is het daarom heel erg belangrijk om je goed voor te bereiden.

Beslis ten eerste of je de sapjes zelf gaat maken of dat je kies voor een kant en klaar pakket. Het kant en klare pakket heeft als voordeel dat je er zelf niet meer over na hoeft te denken en een vast schema kunt volgen (dit krijg je er bij).

Indien je kiest voor het kant en klare pakket, zorg dan dat het op tijd in huis is. Indien je de sapjes in de vriezer bewaart, zorg dan dat je ze de avond voordat je ze wil gaan drinken in de koelkast legt zodat ze kunnen ontdooien.

Start met deze dingen een week voordat de sapvast begint

Veel mensen willen een sapkuur doen omdat ze het gevoel hebben dat hun lichaam wel een gezondheidsboost, of detox, kan gebruiken. Vaak komt dit doordat ze een tijdje wat minder goed hebben gegeten.

Voordat je start met de sapvast, is het belangrijk dat je je lichaam alvast rustig gaat voorbereiden op wat er komen gaat. Dus voor je detox doe je een zogenoemde pretox ;).

Stop daarom een week van te voren met het eten van bewerkt en gefrituurd voedsel, zuivel, vlees, alcohol en granen met gluten. Vermijd suikers en eet vooral veel groenten, aangevuld met de juiste vetten en eiwitten en een beetje koolhydraten.

Het helpt ook om je huis alvast te ontdoen van alle snoep, koek, chips etc. Zo kun je tijdens de sapvastenkuur niet in de verleiding komen om toch van deze dingen te gaan eten.

Als je gewend bent om heel zoet, zout en vettig te eten, dan is het moeilijk voor je lichaam om tijdens de sapvast te bepalen of je honger hebt of gewoon zin hebt in die zoetigheid.

Daarom helpt het om alvast met deze producten te stoppen, zodat de overgang niet te groot is en je lichaam alvast kan wennen.

Doe ook je best om je eetmomenten in deze week te beperken naar maximaal 3 per dag.

Je kunt je lichaam nog iets meer helpen door extra detox yoga oefeningen te doen. In onderstaande video vindt je een aantal van deze oefeningen.

Wat kun je verwachten tijdens het sapvasten?

In het begin van het sapvasten, moet je lichaam even wennen. Dit kan wat ongemakkelijk voelen en je kunt last krijgen van ontgiftingsverschijnselen, oftewel ontwenningsklachten.

Je lichaam is namelijk aan het afkicken van suiker en bewerkte voeding (en mogelijk ook van alcohol, koffie etc).

Symptomen die je kunnen optreden zijn:

  • Misselijkheid
  • Diarree/obstipatie
  • Gebrek aan energie/vermoeidheid
  • Slechte adem
  • Hoofdpijn
  • Griepachtig gevoel

Hoe langer je ongezond hebt geleefd, hoe groter de kans dat je bovenstaande klachten zult ervaren. Meestal zijn de reacties niet zo heel heftig en hoef je er niet heel veel last van te hebben.

Het helpt dus ook om je goed voor te bereiden. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je tijdens de sapvast kunt doen. Die leggen we hieronder uit.

5 tips om te sapvasten zonder klachten

1.Volg een schema

Het is belangrijk om een schema te volgen, omdat dit je houvast geeft en ervoor zorgt dat je op de dagen zelf niet meer hoeft na te denken over welk sapje je wanneer moet nemen.

Hiermee maak je het jezelf echt veel makkelijker en daardoor is het beter vol te houden.

Als je een kant en klare sapkuur volgt, dan krijg je er een schema bij!

2.Drink veel water

Zorg ervoor dat je naast de sappen voldoende water drinkt. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen die vrijkomen goed afgevoerd kunnen worden.

3.Kies een rustige periode

Je kan zoals eerder gezegd soms wat ontwenningsklachten krijgen tijdens de sapvast. Dan is het fijn als je niet zo veel op de planning hebt staan die dag (of dagen).

Doe het bijvoorbeeld tijdens een lang weekend of het begin van je vakantie.

Bovendien vind je het misschien ook niet fijn om met mensen af te spreken die voor jouw neus van alles gaan eten wat jij op dat moment niet wil eten ;). Dus ook vanuit dat perspectief is het fijn om het op een rustig moment te doen.

4.Vermijd zware lichamelijke inspanning

Tijdens een sapkuur gebeurt er veel in je lichaam en kan ook je energieniveau behoorlijk wisselen.

Geef je lichaam de rust die het nodig heeft. Stel je zware krachttraining even uit en maak een wandeling of kies voor een fijne yogales.

Op het practiceplatform van HWY vind je een grote diversiteit aan yogalessen.

5.Doe het samen

Het helpt enorm in je motivatie als je de sapvast samen doet met iemand anders. Zo kun je ervaringen met elkaar delen, heb je iemand die je kunt bellen op momenten dat je het even moeilijk vindt en je hebt veel meer kans om het vol te houden!

Het is wetenschappelijk bewezen dat er een toename van motivatie optreedt wanneer je samen met anderen iets doet waarbij doorzettingsvermogen nodig is.

Dus zoek een buddy die hiervoor open staat en start tegelijkertijd!

Weer eten na het sapvasten, hoe pak je dat aan?

Wanneer het sapvasten voorbij is, is het belangrijk dat je je lichaam weer rustig laat wennen aan vast voedsel.

Neem dus niet in een keer een heel groot bord pasta, maar start bijvoorbeeld met vers fruit. Daarna kun je gestoomde groenten met wat gekookte rijst eten. Laat ook alcohol nog even staan (of voor altijd natuurlijk als je dat wil ;)).

Gebruik de sapvast als een soort kickstart en maak gebruik van het moment om gezonde gewoontes in je leven te integreren.

Sapvasten met Happy Juicy

Ben je benieuwd hoe het is om te sapvasten en wil je dit wel eens proberen?

Dan is het aan te raden om een kant en klaar pakket te kopen met hoogwaardige sapjes. Zo hoef je zelf niet na te denken over de samenstellingen en krijg je meteen een handig schema erbij.

De sapjes van Happy Juicy zijn hier heel erg geschikt voor. Er zijn 9 verschillende soorten sapjes, zodat je genoeg afwisseling hebt tijdens je sapkuur.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter