Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 jul 2017

Take it easy

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lanne van Delft van YourNewToday.nl


haast

Lukt het jou?

“Met aandacht in het nu”. Dat was de titel van mijn vorige blog voor Happy With Yoga.
Is het jou gelukt? Iets doen, zonder haast? Zonder bezig te zijn met wat daarna komt?

Mij valt het iedere keer weer op hoe snel en gemakkelijk ik vergeet in het ‘nu’ te leven. Het klinkt soms wat vaag of misschien als een trend. Maar voor mij is het superbelangrijk daar meer mee bezig te zijn. Wat vaker stil te staan bij wat er op dat moment speelt.

Snel, sneller, snelst

We willen altijd alles snel en het liefst nog sneller. In Nederland spelen daar de winkels ook op in. Kant en klaar maaltijden in overvloed, maar wil je gezonder? Dan liggen de schappen ook vol met kant en klaar gesneden groenten. Die hoef je alleen maar even kort te wokken, de dunste kipreepjes die extra snel gaar zijn er bij en natuurlijk kan de snelkookrijst niet vergeten worden.

Handig, gemakkelijk en snel. Dat is wat we gewend zijn, wat we willen.
Tijdschriften en boeken doen daar ook aan mee. “In 6 weken het lichaam van …”. In 6 weken?! Serieus.. Hoe dan?!

Maar ook tv-programma’s met supersnelle metamorfoses van zowel huizen als mensen (en ja.. ik weet dat dat langer duurt dan die 45 minuten die je te zien krijgt, maar dan nog.. Mega snel!).

Altijd haast

Altijd haast. Herken jij dat gevoel? Ik hoor mezelf nog zo zeggen: “Ik ga nog even snel plassen”, voor iedere vergadering die ik had. Waarom altijd ‘nog even snel‘, vroeg ik me op een gegeven moment af. Gewoon naar de wc gaan. Eerder de tijd nemen naar de wc te gaan, door eerder te stoppen met de activiteit vóór de vergadering.

Zo simpel kan het zijn. Mij gaf dat besef heel veel rust. De zin: “Ik ga nog even snel…” gebruikte ik een tijd lang een stuk minder.

Nu merk ik weer dat ik iedereen voorbij ren in de stad, me regelmatig erger aan treuzelende mensen op de trap van de metro-uitgang, ik weer honderd dingen tegelijk in zo min mogelijk tijd probeer te doen soms. Haast dus.

Dat kan anders!!

Jup, dat kan anders! Ik weet het, ik heb het ervaren en dan kun jij het dus ook!
Hoe dan?! Nou zo:

 • Word je bewust van hoe vaak jij dat gehaaste gevoel ervaart.

  Vraag jezelf af: “Waarom haast ik me nu eigenlijk?”. Meestal is het meer uit gewoonte, dan dat er écht iets te haasten valt. Of je merkt (weer eens) dat je écht beter moet plannen 😉

 • Spreek uit dat jij vanaf vandaag minder haast en meer tijd neemt om te doen wat je graag doet. 

  Door dit hardop uit te spreken, spreek je het als het ware extra met jezelf, én anderen, af. Het feit dat anderen weten dat jij hiermee bezig bent kan jou zelfs rust geven en een ander inspireren met je mee te doen, hoe leuk!?

 • Plan niet beter, door méér te plannen, maar juist minder! 

  Probeer minder te doen in dezelfde tijd, dat geeft rust, al voelt dat in het begin misschien onwennig. Bekijk wat écht noodzakelijk is om te doen en skip de rest of besteed de rest uit.

 • Neem meer tijd voor wat je doet. 

  In plaats van gehaast jouw maaltijd in elkaar ‘flansen’, neem je nu lekker de tijd om te koken wat je écht lekker vindt. Waarom zou altijd persé op een bepaald tijdstip moeten eten, doorbreek die gewoonte en geef jezelf meer tijd!

 • Durf af en toe even niets te doen!

  Jup, bij minder doen hoort ook niets doen. Durf even de tijd te nemen een kopje thee of koffie te drinken, zonder te multitasken. Leg je telefoon weg en doe echt even niets anders dan ‘pauze nemen’ bijvoorbeeld.

 • Besef dat haast en stress te maken hebben met jouw gedachten.

  De manier waarop jij denkt over tijd, op tijd komen, te laat komen, dingen goed doen of wat dan ook, bepaalt of jij je gehaast voelt of niet. Klinkt misschien raar, maar is wel waar ;-). Word je bewust van jouw gedachten en verander ze!

Yessss.. Ik heb op mijn gemak deze blog geschreven, terwijl ik van te voren nog dacht: “Dat moet ik nog even snel en tussendoor doen”. Neem van mij aan: Zo is het veel leuker!!

“Now it’s your turn!”

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter