Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 apr 2017

5 Mindfulness oefeningen op het werk

/
Geplaatst door
/
Comments0

Waarom Mindfulness oefeningen op het werk?

We leven vandaag de dag in een erg drukke wereld met veel prikkels. Zeker op ons werk, waar we een groot gedeelte van onze tijd spenderen. Doordat we zoveel geprikkeld worden, is ons stress systeem overactief. We zijn dus de hele dag door een beetje gestresst en we kunnen moeilijk weer overschakelen naar de ontspanning.

Vervelend, want je lichaam heeft ontspanning nodig om zich te herstellen en goed te kunnen functioneren. Gebeurt dit niet, dan pleeg je roofbouw op je eigen lichaam. Niet alleen raak je mentaal vermoeid, maar spieren kunnen zich niet goed ontspannen, je eetlust wordt ontregeld, je maakt veel stresshormonen aan en je bent veel prikkelbaarder.

Mindfulness kan je helpen om die ontspanning weer te vinden en niet alleen maar door te razen op de automatische piloot.

Omdat je vaak veel tijd op je werk spendeert, is het nuttig om ook Mindfulness oefeningen op het werk te doen.

Onderstaande Mindfulness oefeningen op het werk helpen je hierbij.

mindfulness oefeningen op het werk

5 Mindfulness oefeningen op het werk

1. Check af en toe in bij je ademhaling

Je ademhaling is onderdeel van je autonome zenuwstelsel wat de ‘rem’ en het ‘gaspedaal’ van je lichaam regelt. Als we een drukke dag op het werk hebben, is het gaspedaal vaak constant en volledig ingedrukt. Hierdoor raken we gestresst.

Door af en toe even in te checken bij je ademhaling en een aantal diepe ademhalingen te nemen kun je je lichaam en geest ontspannen. Het helpt je om een stapje terug te doen en de situatie weer met een nieuwe blik te bekijken. Het kalmeert je zenuwstelsel waardoor je weer beter kunt focussen. Het is werkelijk waar een van de beste en meest simpele Mindfulness oefeningen op het werk die je kunt doen.

2. Sta op en kijk naar buiten

We zitten vaak urenlang achter elkaar voor een beeldscherm. We krijgen weinig beweging en nemen geen pauze. Als dit lang achter elkaar doet, vermindert je productiviteit en je focus. Staan of lopen stimuleert je doorbloeding en helpt je om je focus heel even te verleggen.

Sta elk half uur dus even op en kijk bijvoorbeeld naar buiten. Breng je doorbloeding weer even op gang, denk bewust even niet aan je to-do list. En ga daarna weer rustig aan het werk.

3. Ga een rondje lopen tijdens je lunch

Er zijn weinig dingen je helpen om beter tot ontspanning te komen dan frisse buitenlucht. Blijf dus tijdens de lunch niet binnen zitten, maar ga een rondje lopen. Het liefste door de natuur of een park als het kan.

Even naar buiten gaan en een verandering van de omgeving waarin je de hele dag zit, is een van mijn favoriete Mindfulness oefeningen op het werk.

4. Probeer niet te multitasken

Wanneer we het druk hebben willen vaak meerdere dingen tegelijk doen. Het gevolg is vaak dat we veel minder productief zijn, dingen niet afmaken, in de stress raken en foutjes maken.

Je brein kan zich maar op een ding tegelijk focussen. Je kunt letterlijk je aandacht niet verdelen. Probeer het maar eens. Als je wel meerdere dingen tegelijk doet, gaat dit ten koste van de kwaliteit. Je bent minder ‘diep’ en gefocust bezig.

Een van de beste Mindfulness oefeningen op het werk, is daarom om maar één ding tegelijk te doen. Zo werk je geconcentreerd een bepaalde taak die je je volle aandacht kan geven. Je bent hierdoor veel productiever en de kwaliteit die je aflevert is vaak veel hoger.

5. Schakel over van je werk naar je gezin

Ook als je een drukke dag hebt gehad en het is niet goed gelukt om Mindfulness oefeningen op het werk te doen, probeer de rit naar huis dan weer om te schakelen.

Neem de stress van je werk niet mee naar je gezin toe. Dit verdienen ze niet. Als je met de auto of het openbaar vervoer reist, kun je deze tijd gebruiken om een tijdje op je ademhaling te focussen. Probeer daarbij specifiek om je ademhaling rustig en soepel te maken, in plaats van snel en gejaagd. Je kunt dit doen door bewust je uitademing te verlengen.

Zelf aan de slag met Mindfulness?

Als je graag een online Mindfulness cursus wilt volgen, dan kan je eens een kijkje nemen naar onze online Mindfulness cursus:

‘Mindfulness voor het dagelijkse leven’ – Hoe ga je van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig?

Mindfulness

Als je besluit om mee te doen met de online Mindfulness cursus, dan krijg je onder andere toegang tot:

  • Gedurende 8 weken elke dag een email met uitleg en oefeningen
  • Mindfulness Video’s
  • Mindfulness Audio Bestanden
  • Praktische tips om een gewoonte te maken van Mindfulness

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter