Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 jul 2021

De top 30 meest uitdagende Yoga houdingen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yogahoudingen zijn er in alle soorten en maten, en sommigen daarvan zijn ontzettend uitdagend.

Soms word je lichamelijk uitgedaagd maar ook mentaal kan een houding soms veel moeilijker zijn dan je in eerste instantie dacht.

Wanneer je op zoek bent naar wat meer uitdaging in je practice, is een overzicht van moeilijkere houdingen daarom wel zo fijn, om die reden hebben we een top 30 uitdagende Yoga houdingen voor je opgesteld.

Misschien komen niet alle namen je bekend voor, we hebben namelijk een mix gemaakt van de benaming van de verschillende houdingen zoals deze in de praktijk vaak worden genoemd. 

Ben je er klaar voor? je leest ze hieronder!

uitdagende yogahoudingen

1. Krijger 2

De Krijger 2 is geschikt voor beginners, maar toch een van de moeilijkere yogahoudingen die er te vinden is. Je zult goed moeten oefenen omdat deze houding na een tijdje vaak erg zwaar voor de schouders wordt.

2. Pauwhouding

De Pauwhouding is een van de moeilijke yoga houdingen die zelfs voor professionals nog niet altijd uit te voeren is. Er zijn een hoge atletische conditie en veel stabiliteit vereist.

3. Visvamitrasana

De Visvamitrasana is een van de houdingen waarbij het draait om een goede balans en een sterke torso. Jouw lichaam moet daarvoor dus fysiek goed getraind zijn.

4. Koning Duifhouding

Ook deze houding is een van de moeilijkste yogahoudingen die er bestaan. Moeilijke houdingen binnen de yoga worden hierbij gecombineerd. Basiskennis van verschillende houdingen is daarom vereist en dient gecombineerd te worden.

5. Neerwaarts gerichte boom

Naast de boom is er ook een neerwaartse variant. Hierbij moet een eenvoudige handstand worden uitgevoerd.

Echter is een handstand niet voor iedereen zo eenvoudig als dat gesuggereerd wordt. Want probeer je balans maar eens te houden. Niet zo makkelijk toch?

6. Puppyhond op stoel

Dit is een aangepaste variant van de neerwaartse hond. Het is een variant die ook door beginners wordt uitgevoerd, maar toch niet heel eenvoudig is. Je kunt deze houding namelijk niet in een beweging aannemen.

7. Kraai

Nog een van de moeilijkste yoga houdingen. Niet per se op het gebied van uitvoeren, maar wel op de kracht die nodig is in je armen, polsen en de heupen.

8. Sofahouding

Dit is wederom een van de moeilijke yoga houdingen waar veel aan vooraf gaat. Je moet er namelijk erg lenig voor zijn. Ook is de houding niet geschikt voor mensen met rug- en knieklachten.

9. Sprinkhaan

Een van de yoga houdingen die je eventueel ook even achterwege kunt laten als je spieren nog niet  zo getraind zijn. Spierkracht is namelijk een vereiste, ondanks dat de houding wellicht eenvoudig lijkt.

10. Opwaartse beenheffing

Niet direct een van de moeilijkste yoga houdingen, maar het is wel zwaar om uit te voeren. Je moet je benen namelijk voor langere tijd in de lucht houden. Je kunt de moeilijkheidsgraad aanpassen tijdens het uitvoeren.

11. Schildpad

Een van de moeilijke yoga houdingen die enige oefening vereist. Ook voor deze houding moet je lenig zijn. Maar zodra het eenmaal lukt, zie je eruit als een echte schildpad 😉

12. Stafhouding

Wederom niet een van de moeilijkste yoga houdingen, maar niet uit te voeren als je klachten in de polsen hebt. De stafhouding is trouwens ook de basis voor veel zittende houdingen.

13. Aap

Een split uitvoeren is niet voor iedereen weggelegd. Dit is daarom een van de moeilijke yoga houdingen. Eerst de benen maar eens goed strekken voordat je de Aap probeert!

14. Dikke Teen

Balanceren, balanceren en nog eens balanceren. Als beginner kun je beter eerst je balans gaan trainen en daarna zou je langzaam kunnen beginnen met oefenen voor deze houding.

15. Hanuman

Bij deze yoga houdingen gaat het erom dat je in een spagaat zit en je armen de lucht in wijzen. Niet vreemd dat deze niet voor beginners weggelegd is. Lenigheid is een vereiste en dit moet je dus zeker oefenen.

16. Makkelijke boot

Een makkelijke, maar toch niet zo gemakkelijke, boot. Je zult je buikspieren goed moeten trainen om deze houding voor langere tijd vol te kunnen houden. Dus eerst die spieren trainen, dan gaan oefenen met deze houding.

17. Volledige boot

Het is een van de moeilijkste yoga houdingen doordat je benen gestrekt naar boven moeten worden gehouden en er veel buikspierkracht aan te pas komt.

18. Achterwaartse plank

Een plankhouding aannemen is al moeilijk, maar deze achterstevoren aannemen behoeft veel kracht op je polsen. Wederom zal deze variant van yogahoudingen niet voor beginners weggelegd zijn.

In de video hieronder kun je nog eens nakijken hoe je de gewone plankhouding uitvoert.

19. Hanger

Net begonnen met yoga? Dan is dit een van de moeilijkste yoga houdingen. Je moet hier al veel kracht en balans voor opgebouwd hebben en kunt dus niet zomaar in deze houding ‘springen’.

20. Reiger

Je hebt ongetwijfeld al eens een reiger zien staan. Deze kunnen vreemde houdingen aannemen. Balanceren op de armen, benen gebogen van de grond en controle moet te allen tijde aanwezig zijn over jouw lichaam.

Laat je bij deze houding niet afleiden!

21. Boom

De yoga houdingen vanuit de boom zijn niet per definitie moeilijk, maar wordt pas moeilijk als je het in combinatie met meditatie doet. Jouw concentratie zit dan niet meer op het balanceren, maar je gaat je gedachten verzetten naar de meditatie.

22. Godin

Het is een oefening die je kunt indelen tot een van de moeilijke yoga houdingen die er te vinden is.

Bij deze houding dien je namelijk een squat te maken waarbij je beenspieren onder druk komen te staan. Het kan daarom al snel zwaar worden als je jouw benen niet eerst goed traint.

23. Meester van de dans

Een van de yogahoudingen met meerdere variaties, maar allemaal niet aan te raden voor beginners. Balanceren en kracht worden hiermee namelijk gebundeld en brengen je tot een uiterste.

24. Stoel

De stoel is niet direct een moeilijke houding om aan te nemen. Het aannemen van de houding is namelijk alleen een kwestie van door de benen buigen en de armen strekken. In de houding kan het alleen al snel zwaar worden.

25. Vooroverstrekking

Enige lenigheid is wel een vereiste bij deze yoga houding. Je strekt voorover, waarbij je handen plat op de grond achter de voeten worden geplaatst. Het is voornamelijk de kunst om niet te ver door te strekken.

26. Maanhouding

Geen moeilijke houding om aan te nemen, maar wel om je concentratie bij de meditatie te houden. Mediteren is immers een kunst op zich!

27. Perfecte houding

In kleermakerszit en handen bij elkaar. Je kunt denken dat het makkelijk is, maar door de meditatie gaat het bij veel beginners mis…

28. Leeuw

Een meditatiehouding die tot een van de moeilijkste yoga houdingen behoort. De houding zelf is niet lastig, maar probeer maar eens serieus te blijven als je tong uit je mond hangt tijdens het mediteren.

29. Bliksemhouding

Wederom een houding die goed aan te houden is. Bij slechte knieën kan het echter lastig worden om de houding vol te houden en wordt daarom afgeraden.

30. Lotus

Last but not least: de Lotus. Deze houding is de makkelijkste van allemaal, maar zal je niets brengen als je niet kunt mediteren. Ga daarom snel aan de slag met oefenen en zorg ervoor dat deze houding niet meer kan ontbreken in jouw routine.

 

Ken jij nog meer uitdagende Yogahoudingen? Laat het ons weten in een reactie zodat we de lijst nog verder kunnen aanvullen! 🙂 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter