Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 aug 2015

Sirsasana – Bekijk alles eens van een andere kant!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Dit is een gastblog van Susanne van Brunschot

Misschien is het er nog niet van gekomen, misschien twijfel je aan je kunnen of misschien heb je het al wel eens geprobeerd met bijvoorbeeld een Feet-up.

En natuurlijk kan het ook zijn dat je de koning van de asana’s beheerst; Sirsasana, de kopstand waarbij je letterlijk alles vanuit de andere kant bekijkt.

Voor mij persoonlijk betekent dat een gefocuste blik naar binnen, waarbij ik geen keus heb dan de kracht aan te spreken op innerlijke balans, armkracht en manipura chakra (3e chakra). Ik heb geen keus omdat ik anders omval en gedwongen uit de houding kom.

Een mooie vergelijkbare symboliek vind ik in de Rider Wait Tarot.  Kaart nummer XII is de kaart van  “De Gehangene”. Het is een kaart die, net als Sirsasana uitnodigt om een situatie eens van de andere kant te bekijken.

sirsasana

De kaart laat een persoon zien die met 1 voet vast lijkt te zitten. Echter zijn hoofd is vrij en omgeven door een aureool. Ook al hebben we het gevoel zo vast te zitten in bijvoorbeeld een veeleisende baan of een moeizame relatie, de kaart geeft aan dat er altijd spirituele vrijheid kan zijn.

Zo ondersteboven hangend bied het je de gelegenheid om alles eens van uit een ander perspectief te bekijken.

De gehangene symboliseert de mens die zich uit een moeilijke situatie kan bevrijden door deze te aanvaarden.

“Een negatieve situatie wordt positief zodra je hem zin geeft.”

sirsasana

Hij wordt op de proef gesteld en dat vereist opoffering en toewijding.

Zo ook met oefenen van Sirsasana.

Grote kans dat je dit niet in een keer zal lukken (aanvaarding) Je zult je door zowel geestelijke als lichamelijke blokkades moeten worstelen door regelmatige beoefening en de mantra “het lukt me toch niet” dienen te doorbreken. (opoffering en toewijding).

En dan op een gegeven ogenblik, misschien wel geheel onverwacht, is het moment daar;

Je staat. Uit eigen kracht. Gefocust en sterk.

Als gevolg van een zuurstof boost door de bloedtoevoer die in deze houding naar hersenen, oren en ogen stroomt, zullen inzichten scherp zijn. Je lichaam heeft geen keuze in deze houding maar je hoofd is vrij en helder.

En zo is de cirkel weer rond.

Succes met oefenen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

Laat een reactie achter