Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 jul 2019

Aandacht voor eten – 10 tips om meer Mindful te eten!

/
Geplaatst door
/
Comments1

Aandacht voor eten… Wanneer je het hoort denk je ongetwijfeld aan de beste en gezondste ingrediënten waarmee je je maaltijd maakt.

Maar zoals de naam ‘aandacht voor eten’ eigenlijk al zegt, gaat aandachtig eten niet alleen om de samenstelling ervan, maar ook om de manier waarop je eet.

De beste ingrediënten komen niet tot hun recht wanneer je zonder aandacht je eten naar binnen schrokt. Maar ook mis je hierdoor de kans om een moment van stilte en rust te nemen in je dag. Iets wat ontzettend belangrijk is in een wereld met meer prikkels dan ooit.

In dit blog vertel ik je graag hoe je je maaltijden kunt omtoveren tot een driemaaldaagse pauze van diepe rust en ontspanning. En ook leg ik je uit waarom dat zo belangrijk is!

aandacht voor eten

Aandacht voor eten in een drukke wereld

Prikkels vinden we vandaag de dag overal om ons heen, we zijn er zo aan gewend dat we er niet eens meer bij stil staan. In veel huishoudens is het dan ook volkomen normaal om tijdens het eten tv te kijken.

Eten is een ‘moetje’ en niet iets waar we oprecht van genieten.

Maar die ‘verplichting’ om te moeten eten, kunnen we omzetten in iets ontzettend moois. Zo kunnen we dit moment bijvoorbeeld gebruiken om:

 • Te genieten van het samenzijn met je partner, gezin of andere bijzondere mensen
 • Écht even pauze te nemen en een moment van rust te vinden in je (drukke) dag
 • Daadwerkelijk te genieten van het eten dat je bereidt hebt

Onderschat de impact van deze mogelijkheden niet. Het stelt ons namelijk in staat om meer van het leven te genieten en meer in balans te leven.

Driemaal daags spenderen we tijd aan tafel, dus maak er wat bijzonders van!

aandacht voor eten

Mindful eten

Misschien had je het al opgemerkt, maar alle voorbeelden die ik net noemde hebben stuk voor stuk te maken met Mindfulness. Aandacht voor eten heeft dan ook alles te maken met ‘Mindful eten‘.

Mindful is nogal een hip woord, maar betekent eigenlijk niet veel meer dan ‘aandacht(ig)’. Kortom, met je volledige aandacht zijn bij wat je op dat moment aan het doen bent.

Mindful zijn is wat anders dan simpelweg in het hier en nu zijn. Iedereen is namelijk in het hier en nu. Pas wanneer je met aandacht in het hier en nu bent, ben je mindful.

Mindful zijn betekent dus aandachtig en zonder oordeel observeren wat zich nu voordoet. Van boosheid, kriebel tot blijdschap en pijn.

Je automatische piloot is afgestemd op wat je gewend bent. Als je met meer aandacht wilt leven, wil je die automatische piloot iets vaker uitzetten en bewust je route plannen.

Met aandacht voor je aandacht word je je bewust van je automatismen. En dit is ook het geval met eten. De 10 tips hieronder helpen je om meer mindful te eten.

aandacht voor eten

10 tips om je aandacht voor eten te vergroten!

Je kunt beginnen met deze 10 tips als je de kunst van mindful eten echt wilt leren. Begin daarna met je gedachtes en gevoelens te observeren om meer diepgang te kunnen vinden.

 1. Breng je aandacht naar het NU. Een duidelijk begin vóór het eten in de vorm van een ritueel helpt je om in het hier en nu te zijn. Volg bijvoorbeeld bewust je ademhaling, neem een moment om dankbaar te zijn of kies voor een gebed of een moment van stilte.
 2. Eet op een vaste plek die je knus en comfortabel inricht.
 3. Eet zittend op een rustige plek. Ga er letterlijk even voor zitten, bij voorkeur in een rustige omgeving. Dus niet als je fietst of autorijdt 😉
 4. Eet zonder afleiding. Geef jezelf de kans om je aandacht op je maaltijd te richten en ervan te genieten. Dus zonder tv, radio, krant, boek, mobiel of computer en verplaats heftige discussies ook naar een ander moment.
 5. Neem bescheiden porties. Kiezen voor bescheiden porties helpt om te voorkomen dat je te veel eet. Schep één keer op. Het gebruik van een kleiner bord scheelt ook al snel 20 procent!
 6. Eet met plezier door al je zintuigen bij het eten te betrekken. De sleutel tot eten met plezier is je tong. Wanneer je het eerste hapje in je mond stopt, wacht dan even voordat je begint met kauwen. Wees je bewust van je andere zintuigen. Wat ruik je? Wat zie je?
 7. Neem kleine hapjes en kauw goed. Bewust kleine hapjes nemen en daar goed op kauwen helpt om het eten beter te proeven en langzamer te eten. Hierdoor heb je ook eerder een verzadigd gevoel. Kauw iedere hap totdat het eten in je mond vloeibaar is. Dat is goed voor je spijsvertering en er komt meer smaak vrij.
 8. Sla geen maaltijden over. Wanneer je maaltijden overslaat, neemt je honger toe en wordt het moeilijk om bewuste eetkeuzes te maken. Dit kan leiden tot snaaien van eten wat snel voorhanden is en wat je onbewust dan weg eet.
 9. Eet langzaam om te veel eten te voorkomen. De reden dat veel mensen te veel eten is omdat ze te snel eten. Langzaam eten en pauzeren helpt je bewust te worden van wanneer je voldaan bent.
 10. Waarom wil je eten? Wacht even voordat je wilt gaan eten en stel jezelf de vraag: waarom wil ik eten? Heb ik echte honger (behoefte aan voeding)? Of heb ik schijnhonger (behoefte aan vulling)?

Serieus aan de slag met Mindfulness

Dat je aandacht voor eten belangrijk is, zal nu vast wel duidelijk zijn. Maar natuurlijk kun je Mindfulness in je hele leven integreren.. Je hoeft het niet bij Mindful eten te laten!

Een Mindfulness cursus kan je ontzettend goed helpen om meer Mindful te leren leven. Het helpt je om meer met aandacht in het nu-moment te leven, ook als je van tafel gaat!

Maar voor nu, eet smakelijk en geniet van je maaltijd met volle aandacht!

 

Geniet jij echt van je eten? En hoe helpt mindful eten jou om meer van je maaltijden te genieten en in het nu-moment te leven? Laat het me weten in een reactie hieronder! 


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

Laat een reactie achter