Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 dec 2020

Eetstress tijdens de feestdagen? – 4 tips om zorgeloos te genieten!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Eetstress tijdens de feestdagen. Bijna allemaal lopen we er wel tegenaan als de feestdagen voor de deur staan.

De feestdagen gaan vaak gepaard met veel eten en drinken. Heerlijk allemaal natuurlijk, maar hoe ga je daarmee om als je juist zo lekker op weg bent met je gezonde leefstijl?

Met de 4 tips in dit blog kun je genieten zonder schuldgevoel, want vooral het genieten zetten we op nummer 1!

We bespreken daarom in dit blog:

 • Waarom je deze feestdagen misschien minder eetstress zult ervaren dan gewoonlijk
 • Hoe je eetstress kunt verminderen
 • Op welke je alsnog optimaal van de feestdagen kunt genieten!

Lees je mee?

eetstress tijdens de feestdagen

Eetstress tijdens bijzondere feestdagen

Deze dagen worden anders dan anders. Wellicht minder familiebezoeken, minder samenkomen met vrienden, minder zakenborrels etc. Op zich kan dit een voordeel zijn vanuit het gezondheidsperspectief, want hierdoor is er minder sociale druk.

Als je wilt voldoen aan alles wat ‘zo hoort’ bij de feestdagen en je laat je leiden door wat anderen willen, worden de feestdagen meestal niet zo ontspannen en leuk als je eigenlijk zou willen.

Door van tevoren keuzes te maken, zullen de feestdagen een stuk meer passen bij jouw eigen wensen. En als je je goed en sterk voelt, geniet je vaak veel meer en heb je minder de neiging om te veel te eten of te drinken.

Je beseft dat teveel eten en drinken dan helemaal niet nodig is om leuke dagen te hebben. Ik deel een aantal tips hieronder met je

Tip 1: Bepaal van tevoren hoeveel je op je eten wil gaan letten

Als je al een tijdje bezig bent met een gezonde leefstijl, en je hebt daar veel moeite voor gedaan, dan kan het een vervelend gevoel geven als je een paar dagen veel te veel eet. Ondanks dat je wellicht weet dat je het daarna wel weer oppikt.

Van tevoren bepalen hoe je de dagen ingaat is dan echt een aanrader. 

Maak dus bijvoorbeeld een keuze uit:

 • Ga je tijdens de feestdagen wel of niet goed opletten op wat en hoeveel je eet en drinkt?
 • Je kunt er natuurlijk ook tussen in gaan zitten. De 70/30 regel. Je laat dus af en toe de teugels vieren. 

Mijn advies zou de laatste zijn. Maar voel goed waar jij je het prettigst bij voelt en wat past bij jou. Maak van tevoren een duidelijke keuze, dan kun je genieten zonder schuldgevoel!

Mocht je voor (of na ;)) de feestdagen een ‘gezonde buffer’ willen opbouwen, dan is de video hieronder van Rolf goed om eens te bekijken!

Tip 2: Eet en drink wat je echt lekker vindt 

Bedenk voor jezelf wat je ECHT lekker vindt. Zijn het hartige dingen, of ga je liever voor zoet? En wat dan specifiek?

Als je alleen kiest voor het allerlekkerste, geniet je veel meer van je eten en krijg je minder calorieën binnen (leuke bijkomstigheid) 

Tip 3: Vermijd eten en drinken waar veel calorieën inzitten

Vet eten

Met een hapje van dit en een hapje van dat ben je snel een paar honderd kcal verder als je veel vette dingen eet.

Voorbeelden van eten met veel verzadigd vet zijn: nootjes, kaas, bladerdeeghapjes, gefrituurde hapjes, chocolade/bonbons, gebak/koeken, witte sauzen, boter op broodjes en roomijs

Alcohol

Alcoholische dranken bevatten een combinatie van alcohol en suikers, wat ze energierijk maakt. Een paar voorbeelden per standaardglas (100 ml wijn, 250 ml bier, 50 ml port, 85 ml champagne*):

 • bier: 115 kcal
 • zoete witte wijn: 96 kcal
 • rode wijn: 82 kcal
 • port: 78 kcal
 • droge witte wijn: 67 kcal
 • champagne: 57 kcal

* Let op: Wijnglazen hebben vaak meer inhoud. Een flesje bier is 330 ml.

Zoete dranken

Een glas frisdrank of vruchtensap bevat veel suiker, maar verzadigt niet. Als je onbewust doordrinkt, kun je veel extra calorieën binnen krijgen.

Door water te drinken bespaar je op een avond met gemak een paar honderd kcal. Wil je een smaakje? Denk dan eens aan Bar-le-Duc 100% natuurlijk: geen suiker en geen zoetstoffen, 0 kcal.

Vind je het moeilijk om je hieraan vast te houden? Bekijk dan eens deze video hoe je jezelf meer discipline kunt aanleren.

Tip 4: Voorkom eetstress door gezondere snacks

Om eetstress tijdens de feestdagen te voorkomen is het slim om de snacks die je gaat nemen gezonder te maken. Hieronder vind je een paar essentiële hacks om je snacks gezonder te maken:

 • Groenten bevatten heel weinig calorieën. Daarom is het een goed idee om groentesnacks te eten en aan tafel je bord grotendeels met groente en salade te vullen. De saus erbij is vaak wel vetter, met name witte saus. Serveer saus apart en gebruik er zo weinig mogelijk van. Kies liever voor een dressing met magere yoghurt of een hummus-dip.
 • Een goed alternatief voor bladerdeeg is filodeeg: dat bevat geen vet en is veel dunner, dus bevat veel minder calorieën.
 • Als je kiest voor mager vlees en vleeswaren (zoals kipfilet, rosbief, rookvlees, rauwe ham) of voor witte vis, bespaar je veel calorieën. Bijvoorbeeld meloen met rauwe ham.
 • Ook is het een goed idee te kiezen voor heldere soep, of soep dat gebonden is met aardappel.
 • Kies gekookte of gepofte aardappel (zonder room) i.p.v. gebakken of gefrituurd.
 • Als nagerecht kun je kiezen voor thee of koffie met een stukje pure chocolade
 • Het helpt ook om verzadigende gerechten te maken/kiezen: met veel vezels en/of eiwitrijk. Als je je voldaan voelt heb je minder de neiging om door te blijven eten. Vezelrijk zijn bijvoorbeeld volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Voorbeelden van eiwitrijk eten zijn bijvoorbeeld gekookt ei. Als vezelrijke ‘dipsaus’ kun je hummus gebruiken, gemaakt van kikkererwten.
 • Neem de tijd om recepten op te zoeken. Gezond kan goed samen gaan met erg lekker!

Maar het allerbelangrijkste is dat je geniet! Van de mensen om je heen, van alles wat er wél is en natuurlijk van het extra lekkere eten en drinken!

Ik wens je hele mooie, gezellige en gezonde feestdagen toe!


Dit is een gastblog van Julia Vergeet van BeleefWatJeEet.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter