Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 feb 2021

Yoga wiel – Vind meer verdieping in je asana’s!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een Yoga wiel. Een rond accessoire waarmee je aan de slag kunt om je spieren in met name je borst en rug soepeler te maken.

Het idee dateert al uit omstreeks 1970. Waar het begon met simpele ontwerpen, is het yoga wiel uitgegroeid tot een professioneel product met de meest waanzinnige prints en de beste materialen.

Bij veel yoga houdingen gebruik je je borst, schouders, rug en heupen en het Yoga wiel helpt dus om deze te versterken. Reden genoeg dus om de voordelen van het Yoga wiel wat uitgebreider toe te lichten.

In dit blog staan we onder andere stil bij:

  • Welke oefeningen je kunt doen met het Yoga wiel
  • Voor welk niveau het Yoga wiel geschikt is
  • Hoe een Yoga wiel er precies uitziet

En alles wat je verder nog wilt weten 🙂

Yoga wiel

Rek- en balans oefeningen met een Yoga wiel

Rek- en balansoefeningen kun je heel goed uitbreiden met een yoga wiel.

Het fijne is dat je het niveau helemaal kunt opbouwen, zodat je jezelf niet voorbij loopt en de kans op blessures minimaliseert.

Het wiel helpt je aan alle kanten om sterker en soepeler te worden. Zo kun je het wiel inzetten om de stretch op te zoeken, maar ook om aan je balans te werken of om een oefening beter op te bouwen. Het is een ware alleskunner!

Een yoga wiel geeft je de ruimte om dieper in een stretch te komen of te spelen met balans door zijn ronde vorm.

Het geeft bovendien de kans om specifieke onderdelen te trainen en te versterken.  Zo kun je bijvoorbeeld spieren in je rug of armen versterken en soepeler maken.

Verschillende niveaus

Natuurlijk creëert het wiel ook de uitgelezen kans om te spelen met oefeningen en buigingen die je beheerst!

Niet alleen voor beginnende yogi’s is het wiel een prettig hulpmiddel, maar ook pro’s kunnen nieuwe uitdagingen gaan opzoeken.

Daarnaast spreek je een groot gedeelte van je spieren en gewrichten aan, waardoor je op hetzelfde moment aan meerdere aspecten van je lichaam werkt.

Tenslotte kom je met een Yoga wiel verder in een houding en vind je daar de groei. Doordat het bovendien rond is, zijn allerlei balansoefeningen opeens ook een stuk uitdagender.

Het wiel is ook ontzettend leuk voor kinderen! Kinderen hebben beweging nodig en met een yoga wiel maak je het speels.

Het is voor zowel de kinderen als de ouders een moment om samen te spelen, in beweging te komen en met elkaar te connecten.

Eigenschappen van een Yoga wiel

De wielen hebben doorgaans een diameter van 32,5 cm en worden gemaakt van verschillende materialen.

Het is belangrijk dat je een wiel kiest wat stroef genoeg is. Zo rol je niet onnodig snel of gevaarlijk weg en behoud je alle controle.

Een wiel wordt vaak bekleed met natuurkurk, natuurrubber of soortgelijke materialen, waardoor het wiel een zelfde soort structuur heeft als een yoga mat.

Zo heb je altijd de juiste grip en wordt het wiel zelfs bij transpiratie stroever.

Warming up

Zorg dat je altijd een voorbereiding doet in de vorm van een warming up zodat je je spieren en gewrichten alvast kunnen wennen en opwarmen.

Neem alle tijd en overhaast niets. Zorg ervoor dat je controle behoudt en naar jezelf luistert hoe ver je iedere keer kan gaan.

Een hele geschikte oefening om mee te beginnen is een aangepaste kindhouding. Je gaat hiervoor met gebogen knieën op de grond zitten en je laat je bovenlichaam rustig aan naar voren zakken.

Bekijk voor de uitvoering van de gewone eindhouding even de video hieronder:

Laat je voorhoofd rusten op de mat en reik met je armen naar voren. Zoek de strekking op en speel met de afstand van je handen.

Houd dit ongeveer een minuutje vast en kom een stukje omhoog om het wiel vast te pakken aan de bovenkant.

Probeer zover mogelijk te strekken en houd je billen boven je hielen. Het is mooi als je deze oefening zo’n drie minuten vast kan houden. Dit zorgt ervoor dat je rug en armen stretchen en je borstgebied opent.

Tip: vind je het fijn om ruimte te creëren bij het borstgebied? Dan is een achteroverbuiging op het wiel de perfecte houding! Als je begint dan is het handig om in een kleermakerszit op je mat te gaan zitten met het wiel achter je, lijn het wiel uit met je ruggengraat. Je laat je vervolgens naar achter zakken, zodat je met je hoofd op het wiel komt te liggen. Speel met heen en weer bewegen en komt tot stilstand, je kan deze houding gerust drie minuten aanhouden.

Intensieve oefeningen met een Yoga wiel

Ben je al wat meer geoefend en heb je zin in een uitdaging? Dan is de upward facing two-foot staff pose wat voor jou. Dit is een rugbuiging die je met een wiel kan optimaliseren.

Je gebruikt het wiel om de houding steeds verder te perfectioneren, om vervolgens zelfstandig de houding met de juiste techniek te kunnen uitvoeren.

Doe de oefening vervolgens met behulp van de stappen hieronder:

  1. Kom met gebogen knieën en de voeten plat op de mat zitten en zorg ervoor dat je het wiel achter je neerlegt in lijn met je ruggengraat.
  2. Pak de binnenkant van het wiel vast met je handen en buig over het yogawiel om het vervolgens weer los te laten met je handen.
  3. Terwijl je je knieën in een hoek van 90 graden houdt druk je je heupen omhoog. Strek je armen langs je hoofd in de lengte en buig de ellebogen. Rol verder met je rug over het wiel zodat je ellebogen de grond raken.
  4. Houd het wiel goed vast met je armen achter je hoofd langs. Je hebt nu ondersteuning van het wiel zodat je in ontspannende stand kan zakken en de focus kan leggen op de ademhaling.

Hopelijk heb je inmiddels een beter beeld van de mogelijkheden van een Yoga wiel gekregen. Neem zeker eens een kijkje in onze shop wanneer je enthousiast bent om ermee aan de slag te gaan! 🙂


Dit is een gastblog van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter