Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 jun 2016

Yoga en midzomer

/
Geplaatst door
/
Comments3

Dit is een gastblog van Susanne van Brunschot van Buiten Yoga Liempde.


Binnenkort is het 21 juni, de langste dag van het jaar. Het is de dag waarop de zon het hoogste punt aan de hemel bereikt heeft. We noemen dit midzomer.

Waar op 21 december tijdens midwinter het terugkeren van de zon gevierd wordt, wordt met midzomer het leven, onze idealen, het mooiste in ons zelf, en in de natuur, gevierd.

Kijk maar eens naar buiten; de natuur bloeit in al haar schoonheid! In oude tijden werden er rituelen en handelingen gedaan met midzomer om de vruchtbaarheid van de akkers te bevorderen.

Men was tenslotte nog in afwachting van de oogst die nog aan het rijpen was. Tegenwoordig word midzomer nog steeds gevierd in de vorm van feesten en festivals.

Ook komen er duizenden mensen tijdens deze zomer zonnewende bij elkaar op plaatsen als Stonehenge in Engeland. De opkomende zon schijnt op deze dag  precies tussen de stenen door.

yoga en midzomer

Vuur wil stralen!

Het vuur, in de vorm van de zon, straalt op deze dag met al haar kracht. En zo is dat ook met het vuur in ons. Wat symboliseert jouw hoogste ideaal? Hoe zou jou leven er uit zien als jouw grootste droom waarheid is geworden?

Stel je eens voor hoe krachtig je zelf kan stralen.

Dat is wat we vieren met midzomer;  ons hoogste ideaal in al haar glorie! Je vuurkracht stralen gaat ook over onvoorwaardelijk delen. Net als de zon, want stralen is nou eenmaal wat een ster doet. Om je vuurkracht onvoorwaardelijk te stralen vanuit pure vreugde en passie, is moed nodig.

Vuur wordt ook gezien als de vonk van intuïtie wat een impuls wordt. Een impuls die vraagt om daadkracht. Iedere keer als we dat negeren, doven we als het ware een stukje van ons innerlijk vuur, onze vitale levenskracht, onze Agni.

Manipura chakra en de buikspieren

Het chakra wat zo onlosmakelijk verbonden is met vuur is het zonnevlecht chakra. Manipura chakra, het  3e chakra, gelegen iets boven de navel. Het is de plek waar onze spijsvertering plaats vind.

Vuur is transformatie en onze spijsvertering transformeert voedsel naar brandstof. En het is die plek waar we de weerstand voelen als het gaat om de houdingen waarin we werken met de buikspieren!

Denk hierbij aan Yoga houdingen als Navasana, Chaturanga Dandasana en zijwaartse plank.  Sterke buikspieren zorgen dus niet alleen voor een platte buik maar versterken ook je krachtcentrum. Wil je je rug versterken? Zorg dan voor krachtige buikspieren!

Zomerintentie en wilskracht

Ik wil je vandaag uitnodigen om een mooie plek op te zoeken. Het liefst buiten in het zonnetje. In je tuin, in het bos of op je balkon.

Zorg dat je niet gestoord kunt worden en neem de tijd. Stel dan jezelf de vragen die hierboven ook al genoemd zijn; wat symboliseert jou hoogste ideaal? Hoe zou jou leven er uit zien als jou grootste droom werkelijkheid is geworden?

Laat deze vragen door je heen stromen en stel jezelf dan de vraag wat jou vuur nodig heeft om dit ten volste te leven. Zet dit voor jezelf als intentie voor de komende tijd. Eventueel schrijf je het op in een schriftje.

Om deze intentie kracht bij te zetten nodig ik je vervolgens uit om minimaal één van de asana’s die sterk gericht zijn op het vuurchakra uit te kiezen en deze in de zomermaanden elke dag aan te nemen. Al is het maar een paar minuten!

Ontdek maar eens wat er gebeurd als je gedisciplineerd werkt aan daadkracht en wilskracht in combinatie met het zetten van een intentie. Als je wilt kun je je ervaringen hieronder delen!

Ik wens je een stralende zomer! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

  1. Dorien

    Wat een inspirerend artikel, dankjewel. Met midzomer organiseer ik altijd een sessie van zonnegroeten. Het lijkt mij wel interessant om bovenstaande gedachten hierin te introduceren. Bedankt voor de inspiratie!

  2. Susanne van Brunschot

    Hoi Dorien, graag gedaan. Mooi, een sessie van zonnegroeten! Ik wens je een mooie midzomer, dinsdag 🙂

Laat een reactie achter