Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 mrt 2021

Binaural beats – vergroot je productiviteit tijdens het thuiswerken!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Binaural beats zijn een onwijs krachtige tool die je kunt gebruiken bij het thuiswerken.

Ik schreef eerder al een blog met tips over productief en creatief thuiswerken waarin je kunt lezen dat productiviteit en creativiteit twee verschillende processen zijn. Je hersenen werken bij deze processen dan ook op een andere manier.

Maar wist je dat je deze processen nog extra kunt ondersteunen met tonen en muziek? Met specifieke tonen welteverstaan, namelijk binaural beats.

Ben je benieuwd wat dat zijn en hoe je binaural beats in kunt zetten? In deze blog kom je te weten:

  • Wat binaural beats zijn
  • Hoe binaural beats werken
  • Hoe je binaural beats in kunt zetten bij thuiswerken
  • Waar je binaural beats nog meer voor kunt gebruiken

Lees je mee?

Binaural beats

Wat zijn binaural beats?

Binaural betekent ‘gerelateerd aan beide oren’.

Binaural beats zijn geluidsgolven met verschillende frequenties. De beats zouden ontdekt zijn door een meteorologisch genaamd Heinrich Wilhelm in 1839. Vaak zijn deze beats ‘verpakt’ in andere muziek, maar dit hoeft niet per se.

Hoe werken binaural beats?

Wanneer je een toon met een bepaalde frequentie afspeelt in het rechteroor en in het linkeroor een toon afspeelt met net een andere frequentie, dan maakt het brein hier 1 nieuwe frequentie van.

Stel het linkeroor hoort een toon van 200 Hz en het rechteroor een toon van 210 Hz dan maken je hersenen daar 10 Hz van (de binaural beat). Het gekke is dat je dan dus eigenlijk iets hoort ‘dat er niet echt is’.

De frequentie van die ‘beat’ komt overeen met een specifieke hersengolf. Hersengolven ontstaan doordat onze neuronen met elkaar communiceren. Dit zijn uitingen van gedachten, gevoelens en acties . Je kan je dus voorstellen dat hersengolven gerelateerd zijn aan hoe we ons voelen en wat we doen op een bepaald moment. Bijvoorbeeld: je hersengolven zijn anders wanneer je slaapt dan wanneer je aan het werk bent.

De werking van binaural beats is nog niet helemaal duidelijk, maar er wordt gedacht dat jouw huidige hersengolven zich aanpassen aan de nieuwe frequentie die je hoort. Zo kom je in een andere staat van zijn.

Aangezien de ene toon via je rechteroor binnen moet komen en de andere via je linkeroor, is het belangrijk dat je een koptelefoon gebruikt.

Verschillende typen hersengolven

Er zijn 5 verschillende typen hersengolven:

Gamma (40-100 Hz) – de snelste hersengolven, behorende bij hele diepe concentratie.

Beta (14-40 Hz) –staat van concentratie, energie en aandacht.

Alpha (8-13 Hz) – staat van ontspanning en creativiteit.

Theta (4-7 Hz) – staat van meditatie, lichte slaap en creativiteit.

Delta (0.5-3.5 Hz) – staat van hele diepe meditatie en droomloze slaap.

In deze blog over Yoga Nidra en in deze blog over hersengolven bij opgroeiende kinderen kun je hier ook meer over lezen. Hieronder kun je een Yoga Nidra sessie ervaren!

Toepassingen bij thuiswerken

Eerder legde ik uit dat voor productiviteit andere dingen nodig zijn dan voor creativiteit. Dat zie je dus hierboven ook aan de verschillende hersengolven. Verschillende frequenties geven verschillende effecten.

Wil je dus een periode productief en gefocust werken, dan kun je gebruik maken van binaural beats op de beta frequentie. Wil je juist creatief aan de slag dan kun je gebruik maken van binaural beats op de alpha en theta frequentie.

Op youtube en verschillende meditatie apps kun je vanalles vinden.

Wat ik zelf prettig vind wanneer ik gefocust wil werken is naar muziek luisteren die binaural beats combineert met de pomodoro techniek.

Deze time-management techniek gaat uit van 25 minuten focus tijd en vervolgens 5 minuten rusttijd. Je kan natuurlijk zelf een timer zetten, maar ik vind het nog makkelijker als youtube deze dingen voor mij combineert 😉

Overige toepassingen

Binaural beats kunnen ook voor andere doeleinden worden ingezet. Volgens deze studie uit 2019 kunnen de beats positief effect hebben op angstgerelateerde klachten. Ook kan het volgens deze studie uit 2019 een gunstig effect hebben op het langetermijn geheugen.

Er wordt ook gesugereerd dat 10 minuten luisteren naar 6 Hz een staat van zijn kan genereren die gelijk is aan de staat waarin je kunt komen tijdens meditatie.

De wetenschap is, zoals altijd eigenlijk, nog wel verdeeld over de effecten. Sommige studies laten geen verandering zien in hersenactiviteit.

Er is ook nog weinig onderzoek gedaan naar lange termijn effecten bij mensen die beats gebruiken als therapie. Maar wetenschappers zijn het er wel over eens dat binaural beats bestaan, de vraag is alleen nog hoe het exact werkt.


Dit is een gastblog van Jorine van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter