Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 jul 2016

Online Yoga – Stap thuis op de mat!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Soms wil je lekker Yoga volgen, maar heb je simpelweg de tijd niet om steeds weer op vaste tijden naar een studio te gaan.

Of je wilt gewoon lekker thuis je eigen ding doen, zonder dat je gestoord wordt door anderen.

Online Yoga is dan de perfecte oplossing!

Er zijn verschillende manieren waarop je online Yoga kunt volgen. In deze blog leg ik je er alles over uit. Ook zijn er verschillende voor- en nadelen van online Yoga vs. normale lessen bij een Yogaschool.

Lees verder en je leert er alles over!

online yoga

Online Yoga

Online Yoga is hot. Door de geweldige nieuwe technologieën zoals het internet, HD video, smartphones, tables en laptops kunnen we tegenwoordig waar en wanneer me waar willen Yoga volgen.

Je hoeft niet meer naar een studio toe, maar je kunt gewoon meedoen met lessen vanachter een van je beeldschermen.

Rol je matje uit in de woonkamer, pak je tablet, smartphone of laptop er bij. Zet deze op een goede plek en je bent klaar om te gaan! Je kunt er zelfs voor kiezen om de online Yogalessen naar je tv te streamen voor een extra groot en mooi beeld.

Persoonlijk vind ik dat laatste erg fijn, maar je tv moet die optie natuurlijk wel hebben. Ik kies er meestal niet voor om de video’s op mijn smartphone af te spelen, omdat ik het schermpje hiervoor vaak te klein vind.

Je kunt je smartphone wel gebruiken, maar stream je beeldscherm dan door naar je tv, zodat je een lekker groot beeld hebt. Als dit niet kan, dan zou ik er voor kiezen om een scherm te kiezen dat minimaal het formaat van een tablet heeft.

Verschillende vormen van online Yoga

Als je online Yoga wilt gaan volgen in plaats van, of in combinatie met reguliere lessen, dan zal je al snel merken dat je verschillende opties hebt om dit te doen.

Hieronder een lijstje van jouw mogelijkheden voor online Yoga.

YouTube Yoga video’s

Dit is veruit de bekendste optie. Je gaat naar YouTube. Typ in naar wat voor video je op zoek bent. Je klikt de video die je wilt bekijken aan en je kunt meteen beginnen.

Nadeel hiervan is dat veel YouTube Yoga video’s in het Engels zijn. Dit kan in combinatie met alle Sanskriet Yoga termen nogal eens verwarrend zijn.

Als je Nederlandstalige YouTube Yoga video’s wilt, kijk dan eens op ons eigen YouTube kanaal. We hebben hier al veel Nederlandstalige Yoga video’s op staan en blijven dit regelmatig updaten.

Klik hier om naar on Yoga YouTube kanaal te gaan. Vergeet niet jezelf meteen te abonneren zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste video’s.

Nederlandstalige online Yogales op YouTube

Op het YouTube kanaal van Happy with Yoga vind je honderden Nederlandstalige online Yogalessen die je direct met ons mee kunt doen.

In deze Yoga playlist hebben we lessen van verschillende vormen van Yoga voor je verzameld:

Yoga apps

Een andere optie voor online Yoga zijn apps die je op je smartphone kunt installeren. Zelf ben ik hier niet zo’n fan van. Het beeld is vaak klein en ook deze apps zijn vaak in het Engels.

Online Yoga cursussen of programma’s

YouTube video’s zijn natuurlijk leuk, maar het zijn wel vaak ‘losse flodders’.

Wat bedoel ik hier mee?

Vaak wil je aan een specifiek onderdeel werken tijdens je practice. Je wilt je bijvoorbeeld focussen op flexibiliteit in je heupen of het versoepelen van je rug. Of je bent meer op zoek naar meditatie, of je wilt je echt richten op het leren van een bepaalde moeilijke asana zoals de hoofdstand of de handstand.

Wanneer dit het geval is en je wilt dit serieus leren, zijn YouTube video’s hier niet ideaal voor. YouTube video’s bevatten vaak maar een klein gedeelte van de inhoud om iets te leren. Er komt vaak veel meer bij kijken en dat vind je niet terug in de gratis Yoga video’s die je op YouTube kunt vinden.

Als je echt wilt werken aan een bepaald iets, dan kan ik je aanraden om te investeren in een online Yoga cursus of programma. Het kost je vaak maar een paar tientjes, en op deze manier weet je zeker dat je de komende maanden genoeg materiaal hebt om mee te oefenen en jouw persoonlijke doelen in je practice te bereiken.

Bovendien kan je verwachten dat wanneer je investeert in een online Yoga cursus of programma, dat de eigenaar van de cursus je helpt en ondersteund bij problemen en vragen als je die hebt.

Een voorbeeld van zo’n online programma is onze online Yogacursus voor beginners.

In plaats van losse houdingen of lessen te volgen via YouTube, kun je hier aan de slag met een complete cursus waarin je alles leert wat je moet weten als beginner. En wij ondersteunen je als je vragen hebt!

Yoga abonnementen online

Naast specifieke programma’s of cursussen voor online Yoga, kan je soms ook voor een abonnement kiezen. Je betaalt dan vaak ergens tussen de €10 en €20 en daarvoor krijg je toegang tot alle Yogavideo’s voor zolang je geabonneerd bent.

Het voordeel hiervan is dat je vaak kunt kiezen uit ontzettend veel video’s. Maar het nadeel is dat je ook betaalt voor die video’s waar je geen interesse in hebt.

En je abonnement blijft ook doorlopen als je een tijdje geen zin / tijd / mogelijkheid hebt om te oefenen. En dat is zonde.

Dit zou daarom nooit mijn eerste keuze zijn voor het volgen van online Yoga lessen.

Voordelen van online Yoga

Yoga volgen via het internet heeft verschillende voordelen. Hieronder een overzicht.

 • Lessen volgen wanneer jij dit wilt.
 • Lessen volgen waar je maar wilt.
 • Online Yoga is vaak veel goedkoper dan normale lessen.
 • Thuis wordt je niet gestoord door andere mensen om je heen.
 • Door specifieke online cursussen te volgen kun je zelf bepalen waar je aan wilt
  werken in je practice.
 • Je kunt video’s zo vaak bekijken als je zelf wilt en ze op pauze zetten.
 • Je hoeft je niet op een bepaalde tijd op een bepaalde plek te zijn.
 • Er is niemand die je vanuit huis ziet. Dus als je nog geen echte les wilt binnenstappen, maar Yoga wel wilt ontdekken, dan is online Yoga een hele goede optie.

Nadelen van online Yoga

Online Yoga heeft ook wel een aantal nadelen. Hieronder de belangrijkste nadelen van Yoga lessen volgen via het internet.

 • Geen face-to-face contact met een Yogadocent.
 • Geen Yogadocent die je kan aanpassen in de houdingen.
 • Geen contact met mede-Yogi’s.
 • Vaak Engelstalige lessen

Gratis online Yoga

Als je opzoek bent naar gratis online Yoga lessen, dan is YouTube het meest geschikt.

Volg vooral eens een paar video’s om te kijken of Yoga bevalt en hoe het voelt om thuis op de mat te staan. Maar geef jezelf wel de tijd om te wennen. Het kan best even duren voordat het comfortabel voelt om online Yoga lessen te volgen.

Wanneer je wat gratis online Yoga video’s hebt bekeken en meegedaan via YouTube, en dit voelde goed, dan is het tijd om te kijken waar je aan wilt gaan werken. Zoek daar vervolgens een geschikte digitale Yoga cursus bij en ga lekker thuis aan de slag.

Begin bijvoorbeeld met deze playlist van onze meest belangrijke video’s.

Online Yoga cursus voor beginners

Ben je een beginner en wil je graag aan de slag met online Yoga vanuit huis? Kijk dan zeker eens naar onze online Yogacursus voor beginners.

In 9 online Yoga lessen gaan we samen met jou aan de slag om de basis van Yoga onder de knie te krijgen. Je krijgt daarnaast een Ebook met uitleg van de meest belangrijke houdingen, bonusvideo’s met losse series en uitleg over de belangrijkste onderwerpen en eventueel toegang tot een besloten Facebook groep waarin je kan connecten met andere Yogi’s.

Klik hier om meet te weten te komen!

online yoga cursus voor beginners

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter