Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 jul 2018

Marichyasana A: een uitdagende vooroverbuiging

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Niki Huntjens van Meraki Yoga


Marichyasana, de houding (asana) van Marichi, de zoon van Brahma & leider van de Maruts (de Stormgoden).

In de hindoemythologie was Marichi een van de zeven Rishi’s (wijzen) die de heilige wetten van het universum kunnen uitspreken.

Marichyasana A is de eerste variant uit een reeks van vier houdingen. Het is een zittende asana, een vooroverbuiging die tevens deel uitmaakt van de Primary Series van de Ashtanga Yoga.

Marichyasana A

In dit blog leg ik je uit hoe je deze houding het beste uitvoert, je kunt letten op goede alignment en je ervoor zorgt dat de juiste props klaarliggen naast je mat om je te ondersteunen.

Ook deel ik de voordelen met je die deze houding met zich meebrengt.

Hoe voer je Marichyasana A uit?

Marichyasana A voer je zowel links als rechts uit.

We beginnen aan de rechterkant. Voer de houding daarna ook altijd nog aan de linkerkant uit.

  1. Begin in Dandasana, zorg dat je benen gestrekt zijn en flex je voeten. Gebruik je handen naast je lichaam om lengte te creëren over je rug.
  2. Houd je linkerbeen gestrekt en buig je rechterbeen. Plaats je voet vrij dichtbij je zitbot, zorg wel dat er tussen je rechtervoet en linker bovenbeen nog ongeveer een vuist past.
  3. Plaats je linkerhand naast je zitbot op de mat. Strek op een inademing je rechterarm omhoog, linkerhand is stevig in de mat. Zorg dat je schouders laag blijven.
  4. Uitademend reik je met je bovenlichaam en rechterarm naar voren, zo ver als je kunt. Draai je rechterhandpalm naar buiten, buig vervolgens je rechterelleboog en draai je arm om je rechterbeen heen.
  5. Breng vervolgens je linkerarm achter je rug en pak je rechterpols vast of verstrengel je vingers.
  6. Adem in, lift je borstbeen en maak lengte aan de voorkant.
  7. Adem uit reik naar voren met je bovenlichaam en vind je vooroverbuiging.
  8. Blijf hier voor enkele ademhalingen en voer de houding daarna ook aan de linkerkant uit.

Aanpassingen en variaties op Marichyasana A

Goed om te weten is dat Marichyasana A geen twist is, maar een vooroverbuiging.

Vaak in mijn les zie ik het gebeuren dat yogi’s deze houding uitvoeren als een twist (schouders blijven niet in lijn met de heupen) in plaats van als een vooroverbuiging. Ga dus bij jezelf na of je schouders nog steeds parallel zijn en in lijn met je heupen.

Heb je moeite met vooroverbuigingen? Ga dan voordat je aan de houding begint op een dubbelgevouwen deken zitten. Dan zit je net iets hoger, waardoor er al een beetje een kanteling wordt gemaakt in je bekken en je dus gemakkelijker voorover kunt buigen.

Lukt het je echt niet om de bind te vinden met je handen? Helemaal geen probleem, gebruik een yogariem of pak met je handen je shirt vast zodat je een houvast hebt.

Wanneer je een yogariem gebruikt kun je er langzaam naartoe werken je handen dichter bij elkaar te brengen en zo uiteindelijk de bind te vinden.

Marichyasana A

4 voordelen van Marichyasana A

Verlengen van hamstrings (gestrekte been)

Zoals ik al eerder schreef is Marichyasana A een vooroverbuiging. Dit zorgt ervoor dat je hamstrings van je gestrekte been verlengen.

Je kunt proberen iets meer verlenging en diepgang in de houding te vinden door je ademhaling te gebruiken. Verleng telkens op je inademing je borstbeen iets naar voor en neem die lengte mee als je op je uitademing iets verder vooroverbuigt.

Let wel, het is nooit hoe verder hoe beter! Luister dus altijd goed naar jouw lichaam en houd de houding vast in de positie waar jij voldoende weerstand voelt.

Verlengen bilspieren en abductoren

In tegenstelling tot het gestrekte been, kun je bij je gebogen been ook een stretch ervaren. Bij het gebogen been voel je dit bij je bilspier en abductoren.

Ook hier is belangrijk je focus bij de ademhaling te houden, in het begin kan deze houding namelijk misschien wat ongemakkelijk aanvoelen.

Adem rustig door en focus op de delen van je lichaam die wel ontspannen kunnen zijn.

Geeft inwendige organen een gezonde “squeeze”

Deze houding stimuleert je stoelgang door de compressie van je ingewanden en de organen in de buik. Ook je lever en nieren worden gestimuleerd in deze houding.

Mocht je dus last hebben van obstipatie zou Marichyasana A een helpende houding kunnen zijn om uit te voeren.

Wanneer een houding je organen “squeezed” zou je ook wel kunnen zeggen dat de houding een detox-effect heeft.

 

Volgende maand lees je alles over Marichyasana C, de getwiste variant van deze houding!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter