Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 mei 2024

Lenig worden op latere leeftijd – 8 tips

/
Geplaatst door
/
Comments0

Misschien heb je gemerkt dat je niet zo flexibel meer bent als vroeger, maar wil je toch graag wat meer bewegingsvrijheid terugkrijgen en vraag je je af of dit nog kan? En hoe dat dan gaat?

Laten we deze vragen eens onder de loep nemen en ontdekken hoe je leniger kunt worden zelfs op latere leeftijd.

Lenig worden is niet het doel van Yoga, maar het is wel fijn als we meer ruimte in ons lichaam ervaren en minder spanningen vasthouden en meer bewegingsvrijheid in ons lichaam hebben. Lenig worden is dus wel een belangrijk bijeffect van Yoga. – Rolf

leniger worden op latere leeftijd

Kun je op latere leeftijd nog lenig worden?

Ja, je kunt zeker nog leniger worden als je al wat ouder bent.

Hoewel het natuurlijk makkelijker is om lenigheid te ontwikkelen en te behouden als je jong bent, betekent dit niet dat het een verloren zaak is als je ouder wordt.

Het zal niet vanzelf gaan, je moet er wel wat voor doen, maar het zal je veel opleveren.

In onderstaande video vind je direct 5 tips om leniger te worden met Yoga. 

Hoe word je lenig op latere leeftijd?

Lenig worden op latere leeftijd gaat op dezelfde manier als op jongere leeftijd: het is een combinatie van stretchen, mobiliteitsoefeningen en krachttraining.

Verder vereist het toewijding, geduld en regelmatig oefenen.

Het is -zeker als je wat ouder bent- belangrijk om langzaam te beginnen en geleidelijk de intensiteit en duur te verhogen om blessures te voorkomen.

Hoelang duurt het voordat je lenig bent als je ouder bent?

De duur om lenig te worden, varieert van persoon tot persoon en hangt af van verschillende factoren. Denk aan je fysieke startniveau, je genen, je levensstijl, je gezondheid, je inzet en je doorzettingsvermogen.

Waarom zou je lenig willen worden als je ouder bent?

Hoewel je er over het algemeen misschien niet naar streeft om leniger te worden als je ouder wordt, kan het om verschillende redenen toch belangrijk zijn, denk bijvoorbeeld aan:

  • Algemene gezondheid: Lenigheid is een belangrijk onderdeel van je algemene fitheid en kan helpen bij het voorkomen van blessures, het verbeteren van je mobiliteit en het behouden van een goede houding naarmate je ouder wordt.
  • Onafhankelijkheid: Een goede lenigheid kan je zelfstandigheid bevorderen doordat je makkelijker je dagelijkse activiteiten uitvoert, zoals bukken, tillen, en in- en uit een auto stappen.
  • Pijnverlichting: Lenigheidsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van stijfheid en pijn in je gewrichten en spieren, waardoor het comfortabeler wordt om te bewegen en actief te blijven.
  • Valpreventie: Ouderen met een goede lenigheid hebben vaak een betere balans en coördinatie, wat kan helpen bij het voorkomen van vallen en bijbehorende verwondingen.
  • Mentale gezondheid: Regelmatige stretchoefeningen kunnen bijdragen aan stressvermindering en een gevoel van ontspanning bevorderen, wat gunstig is voor de algehele mentale gezondheid.

Hoe zorgt yoga ervoor dat je leniger wordt op latere leeftijd? 

Yoga is een perfecte manier om lenig te worden op latere leeftijd. Het is een holistische aanpak van lichaam en geest, je wordt dus ook geestelijk leniger :).

Yoga helpt je op de verschillende manieren aan je lenigheid:

  • Stretching van spieren en bindweefsel: Door regelmatig yoga te doen, vergroot je de flexibiliteit en mobiliteit van je spieren en gewrichten.
  • Focus op ademhaling: Een belangrijk aspect van yoga is de focus op ademhalingstechnieken. Diepe, bewuste ademhaling helpt bij het ontspannen van je spieren en het verlichten van spanning in je lichaam, waardoor je gemakkelijker in stretchposities kunt komen en dieper kunt gaan in je stretch.
  • Bewustzijn van je lichaam: Yoga helpt je om bewuster te zijn van je lichaam, inclusief hoe het voelt en reageert op verschillende bewegingen die je maakt. Door dit lichaamsbewustzijn te ontwikkelen, kun je jezelf beter positioneren in stretchhoudingen en grenzen verkennen zonder overbelasting.
  • Ontspanning en stressvermindering: Yoga helpt niet alleen bij het fysiek verlengen en strekken van de spieren, maar ook bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam en je geest. Ontspanningstechnieken die in yoga worden gebruikt, helpen je bij het loslaten van strakke spieren en het bevorderen van een soepeler lichaam.

Yoga gaat over het vergroten van je bewustzijn. Dit help je om problemen niet meer als problemen te zien. In onderstaande video leg ik dat uit.

Wil je meer weten over Yoga op latere leeftijd? Lees dan ook eens dit blog.

4 vormen van yoga die je kunt doen om lenig te worden op latere leeftijd

Voor mensen die op latere leeftijd leniger willen worden, zijn er verschillende geschikte vormen van yoga. Hieronder vind je enkele vormen die over het algemeen zachter zijn en meer gericht zijn op flexibiliteit.

Hatha Yoga

Hatha yoga is een rustige vorm van yoga die zich richt op het balanceren van lichaam en geest door middel van ademhalingsoefeningen en langzame, zachte houdingen.

Deze vorm van yoga is geweldig voor beginners en oudere volwassenen die hun flexibiliteit willen verbeteren.

Yin yoga

Yin yoga is een langzame en meditatieve vorm van yoga waarbij houdingen gedurende langere tijd worden vastgehouden, meestal tussen de 3 tot 5 minuten. De houdingen zijn bijna allemaal liggend of zittend.

Door langdurige stretching worden diepere weefsels in je lichaam gestimuleerd, waardoor de flexibiliteit wordt vergroot.

Wil je aan de slag met Yin Yoga? Op het HWY practice platform vind je een cursus Yin Yoga voor beginners, die heel toegankelijk is. Yin Yoga is met behulp van hulpmiddelen heel goed aan te passen aan ieder lichaam.

Probeer het vooral zelf eens uit!

Yin Yoga cursus

Restorative Yoga

Restorative yoga richt zich op diepe ontspanning en herstel van je lichaam door middel van ondersteunde houdingen en ademhalingstechnieken.

Deze zachte vorm van yoga is ideaal voor mensen die herstellen van blessures of gewoon op zoek zijn naar een rustige manier om flexibiliteit te verbeteren.

Stoel Yoga

Stoel yoga is speciaal ontworpen voor mensen met beperkte mobiliteit of die moeite hebben met staande of op de grond zittende houdingen.

Alle poses worden uitgevoerd terwijl je op een stoel zit of leunt, waardoor het toegankelijk is voor mensen van alle leeftijden en condities.

8 tips om te beginnen met yoga op latere leeftijd

En dan heb ik nog een aantal tips voor je als je aan je lenigheid wil werken. Deze tips gelden voor iedereen, maar zeker als je wat ouder bent.

1. Begin rustig

Als je nieuw bent in yoga, begin dan met eenvoudige, langzame oefeningen om je lichaam te laten wennen aan de bewegingen. Forceer jezelf niet in ongemakkelijke posities.

2. Warm je lichaam op

Bij het lenig worden is het van belang dat je eerst gebruik maakt van een goede warming-up. Hierdoor worden je spieren warm, komt de doorbloeding op gang en kun je optimaal stretchen.

3. Oefen regelmatig

Probeer een regelmatige routine te ontwikkelen, zelfs als het slechts enkele minuten per dag is.

4. Focus op flexibiliteit

Kies yogahoudingen die gericht zijn op het stretchen en versterken van de spieren die je lenigheid beïnvloeden, zoals je hamstrings, heupen en rug.

5. Gebruik hulpmiddelen

Yoga-hulpmiddelen zoals blokken, riemen en kussens kunnen je helpen om comfortabeler en veiliger in verschillende posities te komen, vooral als je begint.

Wat zijn de voordelen van yoga-hulpmiddelen, wat zijn er voor hulpmiddelen en hoe gebruik je ze? In onderstaande video hoor je daar meer over. 

6. Ademhalingsoefeningen

Leer hoe je je ademhaling kunt gebruiken om dieper in een houding te komen en spanning los te laten. Diepe, rustige ademhaling kan helpen om de spieren te ontspannen en de lenigheid te vergroten.

7. Wees geduldig

Lenigheid opbouwen kost tijd, vooral op latere leeftijd. Forceer jezelf niet in posities waar je lichaam nog niet klaar voor is en wees geduldig.

8. Zoek begeleiding

Een goede leraar kan je helpen bij het aanpassen van de oefeningen aan jouw behoeften en capaciteiten, zeker als je nog geen ervaring hebt met yoga of als je specifieke gezondheidsproblemen hebt.

Conclusie

Het is nooit te laat om aan je lenigheid te werken. Met de juiste aanpak, toewijding en regelmatig oefenen kun je zelfs op latere leeftijd nog significant verbeteringen zien.

Luister naar je lichaam, wees geduldig en geniet van de reis naar een flexibeler en gezonder lichaam, ongeacht je leeftijd.

Als je zelf aan de slag wil gaan, dan kun je heel fijne lessen vinden op het HWY PRACTICE platform. Hier vind je ook een Basis flexibiliteitscursus. Hierin richten we ons specifiek op het opbouwen van meer flexbiliteit.practice platform

Veel succes en vooral ook plezier!


Heb jij ervaringen met yoga en het leniger worden van je lichaam? Laat het ons weten in een reactie onder dit blog.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter