Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 mei 2018

5 inspirerende gedachtes uit de Yoga Filosofie

/
Geplaatst door
/
Comments0

Als je nog steeds denkt dat Yoga alleen maar draait om het doen van bepaalde houdingen om je lichaam sterker en flexibeler te maken, dan wil ik je in dit blog uitnodigen om ietsje dieper te graven in de Yoga filosofie.

Wanneer je de Yoga filosofie en stromingen helemaal terug volgt naar de oorsprong, zal je er waarschijnlijk zelfs achter komen dat er helemaal geen houdingen zijn. Yoga is namelijk van oorsprong een practice voor de mind. De asanas zijn er pas later bij gekomen.

De Yoga filosofie is zo ontzettend omvangrijk, dat je wel tien levens zou kunnen gebruiken om het allemaal te bestuderen en te begrijpen. Dat is ook niet het doel van deze blog.

Waar ik je graag wel kennis mee wil laten maken is een klein stukje uit de Yoga filosofie. Geen dikke scripten of moeilijke boeken, maar vijf inspirerende gedachtes uit die bijzonder interessante Yoga traditie.

Deze vijf inzichten helpen je om Yoga als een groter geheel te bekijken.

yoga filosofie

5 inspirerende gedachtes uit de Yoga Filosofie

1. Je bent een multidimensionaal wezen

We identificeren onszelf vaak met ons fysieke lichaam. Volgens de Yoga traditie bestaan we als mens echter uit vijf verschillende Kosha’s. Dit zijn de vijf verschillende dimensies, of lagen, van ons bestaan.

Een van die dimensies is ons fysieke lichaam. Het voertuig waarmee we op deze aarde rondlopen.

Wanneer we aan gezondheid en welzijn denken, denken we vaak alleen aan ons fysieke lichaam wat in goede conditie moet zijn. Yoga en de Kosha’s leren je dat er meer dimensies zijn waar we ons op moeten richten. De Yoga filosofie beschrijft ook nog een energetische kosha, twee mentale kosha’s en een spirituele kosha.

We zijn dus niet alleen maar een vlees en botten, maar ook energie, gedachten en een ziel.

“Wij mensen zijn mulitidimensionale wezens. Een leven vol gezondheid, kracht en geluk bloeit voort uit het erkennen en verzorgen van deze verschillende dimensies van ons bestaan.” – Rolf

2. Je adem is een brug

De Yoga filosofie leert ons dat de ademhaling een brug is. De ademhaling is de brug tussen je fysieke lichaam en dat wat er aan de binnenkant zit. De ademhaling bij Yoga brengt dus lichaam en geest in verbinding. En alleen door deze drie elementen te verenigen in een asana, kunnen we Yoga optimaal ervaren.

We kunnen de ademhaling dus gebruiken als brug om uiteindelijk te werken met de meer subtielere dimensies van wie we zijn.

3. Consistentie is de sleutel naar succes

In de boeken en geschriften over Yoga wordt veel geschreven over obstakels op het pad van Yoga. Dingen die je practice belemmeren of waardoor je misschien zelfs je practice helemaal zult opgeven.

Een veranderlijke geest, lees Monkey Mind, die overal heen schiet, alles tegelijk wil, steeds iets nieuws probeert zal uiteindelijk heel lastig de ware voordelen van een Yoga practice kunnen vinden.

Het is consistentie en toewijding die ons uiteindelijk helpt om te groeien, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Een reguliere practice is de sleutel.

4. Je kunt je programmering veranderen

Door alles wat we meemaken bouwen we in de loop van de jaren een soort programmering op met bepaalde gedachtepatronen, conditioneringen, gewoontes en overtuigingen.

Uiteindelijk bepaalt deze programmering ook weer hoe we naar de wereld kijken en hoe we in bepaalde situaties handelen. In de Yoga filosofie noem je dit samskaras.

We denken als mensen vaak dat we onze gedachten zijn en dat deze onveranderlijk zijn. Zeker in het geval van trauma’s of andere intense gebeurtenissen. Maar deze gedachten en overtuigingen zijn slechts onze programmering. Het is niet wie we zijn, maar ze bepalen wel voor een groot gedeelte hoe we de wereld zien en hoe we handelen. We kunnen als mens alleen groeien als als we onze geest uit het voorgeprogrammeerde hokje weten te halen.

Het naar het oppervlak brengen en veranderen van deze programmering is een belangrijk gedeelte van de Yoga filosofie.

De neurowetenschap heeft dit inmiddels ook bewezen. Het brein is niet een vaste en onveranderlijke massa, maar plastisch, veranderlijk en maakbaar. We kunnen als het ware zelf bepalen wie we willen zijn door onze programmering te veranderen.

5. Alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn ben jijzelf

Geluk dat we krijgen door geld, spullen of andere materiële dingen is tijdelijk en niet duurzaam. Duurzaam geluk zit van binnen.

Je hebt niets anders nodig dan jezelf om gelukkig te kunnen zijn. Mits er aan bepaalde basiscondities wordt voldaan die je helpen om te overleven natuurlijk, zoals bescherming tegen de elementen, voedsel, water etc.

Sterker nog, hoe meer we onszelf identificeren met materiële dingen, hoe meer we lijden. Diep, duurzaam geluk is wanneer wat we voelen, denken, zeggen en doen in een lijn zijn met wie we diep van binnen zijn.

Wat is jouw meest waardevolle en inspirerende inzicht uit de Yoga filosofie?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter