Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 apr 2018

Het beste moment om aan Yin Yoga te doen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl


Wat is het beste moment om Yin Yoga te beoefenen?

In de ochtend, de avond, de winter, de zomer, wanneer je moe bent, of juist wanneer je actief bent?

Laat ik alvast verklappen dat alle bovenstaande antwoorden kloppen, maar dat er wel verschillende redenen zijn om voor die momenten te kiezen. Er is namelijk geen slecht moment om aan Yin Yoga te doen, alleen een ideaal moment! In dit blog ga ik hier verder op in.

Het beste moment om aan Yin Yoga te doen

Het beste moment om aan Yin Yoga te doen

Wat het ideale moment is om aan Yin Yoga te doen, hangt grotendeels af van je doel. Wat wil je bereiken met de sessie, en waar heb je behoefte aan?

Wil je vooral op fysiek niveau werken, dan is het belangrijk om je bindweefsel zo effectief mogelijk te bereiken. Ligt je focus meer op een mentaal niveau, dan wil je misschien je (lichaams-)bewustzijn vergroten en vooral ontspannen.

Wanneer het doel van je Yin sessie duidelijk is (en dat verschilt natuurlijk per keer), kan je met behulp van onderstaande punten een goede keuze maken voor het perfecte tijdstip van je practice.

Wanneer je spieren nog koud zijn

Bij Yin Yoga wil je heel bewust je bindweefsel bereiken. Op het moment dat je spieren zijn opgewarmd, zal dit weefsel het grootste deel van de strekking opvangen, waardoor het bindweefsel minder goed wordt bereikt.

Wanneer je spieren koud zijn, zal de strekking direct doorwerken op je bindweefsel. Dit is bijvoorbeeld het geval in de ochtend.

De ochtend

In de ochtend zijn je spieren nog niet opgewarmd. Je bereikt daardoor op een veel dieper niveau je bindweefsel.

Je komt voor je gevoel minder lekker in een houding, en je zal waarschijnlijk wat meer weerstand ervaren. Het goede nieuws is dat dit allemaal voor het goede doel is, namelijk: je bindweefsel stimuleren!

De Avond

Wanneer je focus meer ligt op ontspannen en het kalmeren na een lange drukke dag, is de avond een ideaal moment om aan Yin Yoga te doen.

Voor een actieve Yoga-sessie

Ik weet hoe lekker het is om na een lekkere actieve yoga-sessie te ontspannen met een Yin-les. Toch werk je veel directer en effectiever op je bindweefsel als je spieren nog niet zijn opgewarmd. Het is daarom beter om Yin Yoga te doen vóór een andere Yoga-sessie.

In de winter

De winter is het meest Yin van alle seizoenen, en dus voelt het heel natuurlijk om juist dan aan Yin Yoga te doen. Maar…als je al erg Yin bent van jezelf, kan het in de winter (ook) goed zijn om wat dynamischere vormen van yoga te beoefenen.

Luister dus goed naar je lichaam, en ga niet altijd voor meest comfortabele weg, maar voel waar je lichaam echt behoefte aan heeft. Dit geldt natuurlijk ook voor de meer Yang-seizoenen: de lente en zomer.

In de lente en de zomer

De lente en de zomer zijn hele actieve en dynamische periodes van het jaar en dus een goede reden om je lichaam en geest in balans te brengen met een lekkere Yin-sessie. Zeker als je van jezelf al erg actief (Yang) bent!

It’s all about balance… 🙂

Wanneer je leven erg hectisch is

Als je het over balans hebt, dan is het natuurlijk altijd goed om veel aan Yin Yoga te doen wanneer je in een hectische periode zit.

Yin Yoga helpt je lichaam en geest kalmeren. Je komt hierdoor beter in slaap waardoor je kan herstellen en opladen.

Het vinden van de juiste balans

Eigenlijk gaan alle bovenstaande punten over het vinden van de juiste balans. Wat heb je nodig, waar heb je behoefte aan?

Het antwoord op deze vraag heeft met balans te maken.

Wanneer je een drukke dag hebt gehad, heb je waarschijnlijk behoefte aan een Yoga-sessie die de drukte in je lichaam en geest weer wat kalmeert. Het is dan minder belangrijk dat je bindweefsel minder effectief wordt bereikt.

Wanneer je veel hebt getraind en bijvoorbeeld meer ruimte wilt creëren in je gewrichten, dan kies je voor een moment waarop je spieren nog niet zijn opgewarmd.

Yin Yoga helpt mij om te voelen wat ik echt nodig heb. De vraag ‘waar heb ik behoefte aan’ kan ik daardoor steeds beter beantwoorden. In die zin is ieder moment van de dag een ideaal moment en een hele goede reden om Yin Yoga te beoefenen! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter