Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 dec 2022

Reiki – wat is het? + 2 oefeningen om zelf thuis te doen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Reiki is een Japanse geneeswijze en werkt met energie.

Energie kun je in principe niet zien, dus ik snap wel dat sommige mensen reiki vaag vinden en moeite hebben om te begrijpen wat het is en hoe het werkt.

Iemand legt zijn handen op je, of houdt zelfs zijn handen alleen maar boven je, en dan zou jij je beter moeten voelen?!

Toch is dat wel hoe het werkt…

Mensen die een behandeling van een ervaren Reiki-meester hebben ondergaan, geven vaak aan dat ze een soort positieve verschuiving, een shift, hebben gevoeld in hun lichaam. Ze ervaren meer rust en ontspanning na de behandeling.

We weten tegenwoordig dat alles uit energie bestaat. Dus vanuit dat perspectief is het niet zo’n gek idee dat we die energie ook kunnen gebruiken en kunnen sturen.

Wanneer je bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doet, werk je ook met energie.

Wanneer je gevallen bent en pijn hebt aan je knie, leg je waarschijnlijk meteen je hand op je knie. Ook op dat moment werk je met energie, ook al heb je het zelf misschien niet eens door.

Iedereen kan leren om met energie te werken, zolang je je ervoor openstelt.

Ik heb zelf ook ervaren hoe het is om zo’n verschuiving in je lichaam te voelen en, hoewel ik behoorlijk open-minded ben, wil ik ook altijd graag alles weten en begrijpen. Wat gebeurt er? Hoe werkt het? Kan ik dit zelf ook?

Dus als je net zo nieuwsgierig bent als ik, lees dan vooral verder 😉

In deze blog leg ik, Jorine, je meer uit over reiki. Je komt te weten:

 • Wat reiki is
 • Hoe een reiki behandeling eruit ziet
 • Waar reiki goed voor is
 • Hoe je reiki op jezelf kunt toepassen

En nog veel meer! Lees je mee?

reiki

Vraag en antwoord

1.Wat betekent ‘reiki’?

Reiki komt van ‘rei’, wat zoiets als universeel of heilig betekent en ‘ki’ wat vitale kracht of levenskracht betekent. Je kunt het dus vertalen als universele kracht of energie.

2.Wat gebeurt er bij een reiki behandeling?

De behandelaar legt zijn handen op je lichaam of houdt zijn handen vlak boven je lichaam. De universele energie stroomt via zijn handen naar de plekken in jouw lichaam waar het nodig is.

3.Waar is reiki goed voor?

Reiki kan verlichting bieden bij veel verschillende soorten dingen zoals: pijn, vermoeidheid, angst, astma of slapeloosheid.

Wat is reiki?

Reiki is bekend geworden dankzij de Japanse Mikao Usai (1865-1926). Hij heeft reiki niet ‘bedacht’. Dit kan namelijk niet omdat het een universele energie is en dus altijd aanwezig is.

Hij werd zich echter wel bewust van deze energie en hij is diegene die het in een methode heeft gegoten, er een naam aan heeft gegeven en het verspreid heeft.

Reiki is gebaseerd op het idee dat we allemaal geleid worden door een onzichtbare energie, een levenskracht. Wanneer er blokkades in deze energie ontstaan, dan merken we dat in fysiek, emotioneel of mentaal opzicht.

Een ervaren reiki behandelaar heeft geleerd om kleine subtiele energieën te voelen. Hij kan dus met behulp van zijn handen voelen waar bij jou de energie minder goed stroomt. De energie stroomt via de handen naar de plekken waar het nodig is.

De energie zelf wordt trouwens ook wel ‘ki’ genoemd. Ook ‘chi’, ‘prana’ of ‘orgon’ zijn termen waarmee deze universele energie wordt aangeduid.

Wanneer pas je reiki toe?

Reiki zorgt ervoor dat je je meer in balans voelt. Het is geschikt voor iedereen, dus bijvoorbeeld ook voor baby’s, kinderen en voor zwangeren. Het is de meest pure energie die er is.

Je kunt het voor alles toepassen. Of de klachten nou fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel zijn. Ik geloof zelf vooral dat het een hele mooie aanvulling is op andere geneeswijzen. Het stimuleert het zelfhelende vermogen van het lichaam.

Je kunt het een beetje zien als een soort cadeautje voor jezelf, omdat je echt even helemaal kunt ontspannen.

Reiki ervaringen

Tijdens een reiki sessie kun je vanalles ervaren. Je kan bijvoorbeeld tintelingen voelen of warmte. Sommige mensen zien kleuren of beelden of merken dat bepaalde herinneringen boven komen.

Je hoeft dit niet te begrijpen en je hoeft er ook geen aandacht aan te besteden. Laat gedachten en ervaringen komen en gaan.

De meeste mensen voelen zich na een sessie rustig, ontspannen en opgeladen, maar soms kun je je juist ook een beetje moe voelen.

Mijn eigen ervaringen met reiki

Ik heb zelf een aantal keer een reiki behandeling gehad. Eigenlijk gingen sommige behandelingen iets verder dan specifiek reiki, maar het had altijd met de werking van energie te maken.

Ik heb over het algemeen goede ervaringen hiermee en ik voelde me na een behandeling meestal heel ontspannen en lekker in m’n lichaam.

Een keer voelde ik tijdens een behandeling bijvoorbeeld mijn voeten heel warm worden (die normaal altijd koud zijn).

Een andere keer merkte ik dat ik na de behandeling makkelijker rechtop kon zitten met mijn benen voor me uitgestrekt in staff-houding, iets waar ik in die periode vrij veel moeite mee had.

Wat overigens wel heel belangrijk is, wanneer er wordt gewerkt met energie, is dat je je veilig voelt bij de behandelaar.

Als je de persoon die jou behandelt niet helemaal vertrouwt, en je je niet goed kunt ontspannen, dan kun je ook de positieve effecten ervan niet ervaren.

Dus als je een reiki behandeling wilt ondergaan, let er dan goed op bij wie je dit doet. Vertrouw op je eigen gevoel en let er ook op of deze persoon bijvoorbeeld een gedegen opleiding heeft gevolgd.

Reiki-2

Zo pas je reiki bij jezelf toe

Iedereen kan reiki leren toepassen. Het is een manier om goed voor jezelf te zorgen en te zorgen voor meer balans in je leven.

Belangrijk is dat je jezelf openstelt voor de energie die altijd aanwezig is. Vind je dat vaag? Dat is oke, onthoudt dan maar dat de wetenschap heeft aangetoond dat alles energie is ;).

Onderstaande oefeningen kun je op jezelf toepassen. Misschien voel je aan het begin niks en vraag je jezelf af of het wel werkt. Het gaat er in eerste instantie om dat je jezelf openstelt voor wat er is en dat je durft te ervaren wat er is.

Probeer het niet te veel te willen verklaren met je hoofd, maar sta jezelf toe om te voelen in je lichaam. Geef het niet meteen na 1 keer proberen op ;). Oefening baart kunst!

Oefening 1: zelfheling

 • Zorg dat je comfortabel ligt of zit. Sluit je ogen en concentreer je op je adem. Laat je adem rustig worden en focus je op een diepe buikademhaling.
 • Merk dan op hoe je lichaam voelt. Is er een plek waar jij spanning voelt? Leg je handen op die plek neer.
 • Stel je nu voor dat je adem energie is en dat jij energie naar die plek toe kunt ademen. Met iedere ademhaling stuur je de energie naar die plek van spanning toe. Sta je zelf toe om te ontspannen en helemaal aanwezig te zijn in het moment. Laat gedachtes voor wat ze zijn, daar hoef je nu geen aandacht aan te besteden.
 • Adem dan nog een paar keer rustig in en uit en open vervolgens je ogen. Schud je handen losjes uit (alsof je water van je handen schudt) en plaats je handen in namaste-houding voor je hart. Bedank jezelf en de energie.

Als het op een moment onprettig voelt in je lichaam, schud dan je handen even uit en kies een andere plek in je lichaam.

Oefening 2: zelfbescherming

Soms kun je het gevoel hebben dat je de energieën en gevoelens van mensen om je heen overneemt. Deze oefening helpt je om je daar tegen te beschermen.

 • Ga op een comfortabele manier zitten met twee voeten plat op de grond. Leg je handen ontspannen op de benen en focus je op je ademhaling. Laat je adem rustig worden en focus je op een diepe buikademhaling.
 • Stel jezelf voor dat er zich boven jouw hoofd een bal met licht bevindt. Dat licht straalt via jouw kruin je lichaam in. Het licht gaat via je rug naar je stuitje en vanuit daar via je voeten de grond in.
 • Stel jezelf dan voor dat de energie, dit licht, vervolgens weer omhoog komt via de aarde. Via je voeten, via je buik, langs de voorkant van je lichaam, gaat het licht weer omhoog naar de bal met licht.
 • Je lichaam is hierdoor omgeven door een cirkel van licht. Visualiseer deze cirkel van licht een aantal keer.
 • Stel jezelf voor dat deze cirkel van licht alleen maar positiviteit binnen laat komen. Alle negatieve energie, alles wat jou niet dient, kan niet door deze cirkel van licht heenkomen.
 • Blijf zo een tijdje zitten en plaats dan allebei je handen op je hart. Adem een paar keer bewust in en uit en open vervolgens weer rustig je ogen. Schud je handen losjes uit (alsof je water van je handen schudt) en plaats je handen in namaste-houding voor je hart. Bedank jezelf en de energie.

Deze blog is geschreven door Jorine Kuilman – Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter