Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 nov 2016

Slow expectations…

/
Geplaatst door
/
Comments2
Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl.
‘Als ik elke dag begin met yoga en meditatie, word ik heel gelukkig en gezond.’
‘Als ik vanavond vroeg naar bed ga, voel ik me morgen lekker uitgerust.’
Ik heb nogal last van het ‘als-dan’-syndroom. Toegegeven, bij kinderen is ie soms handig, “als je je bordje opeet, dan krijg je daarna een toetje”, maar ik heb er zelf minder aan want ik ben hierdoor ongemerkt meer met de toekomst bezig dan met dit moment, èn ik heb bepaalde verwachtingen van die toekomst.
Een recept dat gedoemd is om te mislukken. Maar hoe kom je hier van af? Hoe temper je je verwachtingen en ben je tevreden met wat er nu is, in dit moment?
slow expectations

Samtosa: tevredenheid

In de Yoga sutra’s van Pantanjali worden in het achtvoudige pad vijf niyamas genoemd; vijf denkwijzen die je helpen om dichterbij een verlicht leven te komen. Om je simpelweg goed (kalm, in balans) te voelen dus.

Een van die niyamas is Samtosa; tevredenheid.

In mijn geval de meest uitdagende denkwijze omdat die van nature niet zo in mij zit. Het is voor mij niet snel goed genoeg, of het nu gaat om schoolprestaties, relaties of werk, altijd is er een inwendig stemmetje die zeurt om meer en beter.

Het heeft me ook vaak veel opgeleverd, maar in de basis staat het m’n geluk een beetje in de weg. Ik denk overigens dat ik hier niet in enige in ben, want in dit voor ons gevoel maakbaar leven heb je constant het het gevoel dat je alles kan veranderen en verbeteren, en dat je dit dus ook moet doen.

Ik heb zelf hierdoor ook vaak het gevoel dat het leven nog moet beginnen, want Als…. Dan……En dat zorgt voor veel onrust. Tevredenheid dus, met wat er is.

En leven zonder (teveel) verwachtingen. Slow expectations….

Dankbaarheid

Het antwoord op het ervaren van meer tevredenheid is vaak dankbaarheid, en daar hebben m’n twee tips ook mee te maken. Ik merk dat ik me automatisch tevredener voel wanneer ik op momenten stilsta bij alle mooie dingen in m’n leven: van m’n gezin, tot de mooie plek waar ik woon, m’n gezondheid, m’n vrienden, de optrekkende mist over de weilanden als ik ’s ochtends naar buiten kijk en de geur van pas gemaaid gras. De beste remedie tegen zeurende stemmetjes over meer en beter is dus regelmatig stilstaan bij die mooie momenten.

Tip 1: Handen tegen elkaar

Tijdens de opleiding tot Yin Yoga docent liet een leraar een prachtig filmpje zien van Mooji over een simpele maar heel effectieve methode om meer dankbaarheid te ervaren.

Door regelmatig te lopen met je handen tegen elkaar, voor je borst, kom je als vanzelf in een staat van dankbaarheid, zelfs als je helemaal niet gaat benoemen waar je dan allemaal dankbaar voor bent.

Alleen al dit gebaar is zo krachtig dat er intern iets in gang wordt gezet. Zelfs als je visualiseert dat je dit gebaar maakt (wanneer je bijvoorbeeld ergens bent met andere mensen), heeft deze oefening een hele krachtige werking.

Tip 2: Dagelijkse routine

In het kader van ‘Als ik iedere dag stilsta bij de mooie dingen, dan voel ik me geweldig!’, heb ik een tijdje iedere avond voor het slapen gaan in een boekje geschreven wat er zo leuk en bijzonder was aan die dag, maar ik vergat het ook vaak.

Tijdens een lezing over minimalisme van Jelle Derckx, vertelde hij over een app die je wél op je telefoon zou moeten hebben: 5 minute journal. Een app die je in de ochtend vraagt welke drie dingen deze dag mooi gaan maken, en wat je mantra van die dag is.

Aan het eind van de dag krijg je de vraag waar je die dag dankbaar voor bent geweest. Ook kan je per dag een foto uploaden die iets vertelt over die dag. Handig!

Eveneens simpel, maar daardoor laagdrempelig en dus effectief. Het is voor mij in ieder geval een fijn moment van de dag geworden om weer even na te denken over de drie dingen van de dag waar ik dankbaar voor was, en het is ook leuk èn leerzaam om terug te lezen wat me (blijkbaar) gelukkig maakt. Hele kleine dingen meestal, of hele (ogenschijnlijk) triviale dingen.

Ik ben uiteraard niet helemaal tevreden met hoe snel ik tevredener wordt met m’n leven *zucht*, maar bovenstaande tips hebben  echt een zetje in de goede richting gegeven. En daar ben ik heel dankbaar voor ☺.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

Laat een reactie achter