Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 nov 2017

Ervaringen: Online Mindfulness cursus – Mindfulness voor het dagelijkse leven

/
Geplaatst door
/
Comments0

Zoals je misschien weet kun je bij ons een online Mindfulness cursus volgen. In 8 weken tijd leer je om van je chaotische en gestresste geest een plek van rust, ontspanning en focus te maken.

Het zijn technieken en oefeningen waar we zelf de afgelopen jaren ontzettend veel aan hebben gehad. En ook nu nog gebruiken exact deze oefeningen om rust, balans, ontspanning en focus te vinden.

Er zit ontzettend veel waarde in even een stapje terug nemen. Het haalt je uit de actiestand en helpt je om te ontspannen, herstellen, reflecteren en focussen op de dingen die echt belangrijk zijn.

Mindfulness is inmiddels niets nieuws meer en je kunt het op talloze plekken volgen bij vele verschillende docenten. Waar ik veel mensen nog zie struikelen is bij de integratie van Mindfulness in het dagelijkse leven. En daar is deze cursus vooral opgericht. Niet alleen leer je Mindfulness oefeningen, maar je leer vooral ook hoe je het kunt toepassen in het dagelijkse leven, oftewel op het moment dat je leven zich afspeelt en je het daadwerkelijk nodig hebt.

Omdat Mel en ik hier zelf al jaren mee bezig zijn, weten we hoeveel waarde dit voor ons heeft. Maar we begrijpen het ook wanneer mensen vooraf wat vraagtekens en twijfels hebben.

  • Werkt dit voor iedereen?
  • Is het niet te zweverig?
  • Ben je er niet teveel tijd aan kwijt?
  • Etc.

Daarom heb ik een aantal deelnemers van onze online Mindfulness cursus gevraagd om hun Mindfulness ervaringen te delen aan da hand van een aantal vragen.

Ik heb ze verwerkt in een soort gecombineerd interview, zodat je hun eerlijke en oprechte mening over de cursus kunt lezen en vervolgens zelf kunt kijken of je hier ook wat aan kan hebben.

Lees hieronder de Mindfulness ervaringen van vijf deelnemers van onze online Mindfulness cursus.

Deelnemers:

  • Manouk Peters
  • Olaf
  • Melanie Verhagen
  • Rick Maijer
  • Gerda de Boer

Ervaringen: Online Mindfulness cursus - Mindfulness voor het dagelijkse leven

Ervaringen met de online Mindfulness cursus van Happy with Yoga

Hoe ben je in aanraking gekomen met de online Mindfulness cursus?

Manouk: Via jullie Youtube-kanaal vond ik wat yogavideo’s. Zo kwam ik terecht op de website happywithyoga.com, waar ik toen de mindfulness cursus vond. Die sprak me aan omdat het zo no-nonsens en praktisch toepasbaar is. En bovendien niet duur.

Olaf: Door op google te zoeken naar een online cursus, deze sprak me het meest aan en ik ben super blij dat ik in contact ben gekomen met Happy wit Yoga.

Melanie: Via de happy with yoga beginnerscursus, en de tip onderaan de blogs die
jullie schrijven.

Rick: Nadat ik begonnen was met de yoga voor beginners cursus kwam ik de mindfulness cursus tegen en dat leek mij wel interessant.

Gerda: Via google.

Welke fysieke voordelen merk je na het volgen van de oefeningen uit de Mindfulness cursus?

Manouk: Ik merk dat ik minder forceer en meer luister naar de grenzen die mijn lichaam aangeeft. Een voorbeeld: ik fiets vaak heel snel, maar raak daardoor ook gestresst en erg buiten adem. Ik ben rustiger gaan fietsen en dat geeft veel rust. Ook ben ik ziek geweest en in plaats van keihard door te hollen en gewoon alle dingen te blijven doen, heb ik naar mijn lijf geluisterd en gekozen voor meer rustmomenten. Ook wat leuke dingen afgezegd, maar dat was gewoon even
nodig.

Olaf: Je wordt er minder gejaagd/gespannen van en leert de pijntjes aan de kant te zetten.

Melanie: In eerste instantie het opnieuw bewustwording van jezelf, de kleine dingen om je heen, en dan vooral de schoonheid van alles, vervolgens ging ik ervaren hoeveel rust en ruimte je kan creëren door “gewoon “ even stil te zijn. En ook het niet alles hoeven te betrekken op jezelf, het loslaten van bepaalde emoties die eigenlijk niet bij mij horen op dat moment. Het kunnen laten gebeuren, gewoon omdat het zo is. Dus de controlfreak in mezelf loslaten.

Rick: Ik ben me bewuster wat er in mijn lichaam afspeelt. Ik voel spanningen en pijn
eerder aan.

Gerda: Ik ben meer relaxed. En sta ontspannender in het leven. Mijn lichaam voelt ook rustiger aan.

Welke effecten merk je op mentaal / emotioneel gebied door het volgen van de Mindfulness cursus?

Manouk: Ik merk dat ik iets rustiger ben. En dat ik het sneller door heb als ik aan het stressen ben. Op dat moment kan ik ook even een klein stapje terug doen. Al ben ik er nu vaak nog net iets te laat bij, als ik blijf oefenen kan ik het in de toekomst misschien wel voor zijn. Stapje voor stapje.

Olaf: Door deze cursus leer je je gedachten te verleggen en te ontzien in moeilijke tijden van stress en spanningen, vooral de ademhaling is hierbij erg belangrijk.

Melanie: Ik wordt mentaal sterker doordat ik met meer ‘afstand’ de dingen kan bekijken en ook kan accepteren. Ik ben veel minder snel door emotie uit het veld geslagen. Voorheen kon ik mijn dagen echt laten beheersen of bepalen door emotie, nu kan ik ernaar kijken, ik wil voor mezelf onderzoeken waarom ik bijvoorbeeld boos of verdrietig ben, en kan ’t dan makkelijker een plekje geven en toch de dag positiever verder gaan (lukt nog niet altijd hoor).

Rick: Na mijn burnout heeft mindfulness me geholpen om beter naar mezelf te luisteren en niet altijd maar door te gaan. Ook het piekeren van wat er straks, morgen of volgende week gaat gebeuren is een heel stuk minder geworden en ik leef meer in het moment, het nu.

Gerda: Ook in mijn hoofd ervaar ik meer rust, altijd wetende dat ik terug kan gaan naar de ademhaling.

Merk je dat je anders in het leven staat door het beoefenen van Mindfulness?

Manouk: Ja. Iets meer bewust. Ik vergeet nog vaak hoor om mindful te zijn, maar ik merk dat ik langzaam steeds meer bewust ben van mezelf en dus eerder kan ingrijpen als dat nodig is. Ook zie ik steeds meer in dat je echt goed voor jezelf moet zorgen (lichaam én geest) om er ook voor anderen en op je werk te kunnen zijn.

Olaf: Ja, kan het leven beter relativeren en begrijpen waarom ik spanningen ervaar, daardoor ook makkelijker oplossen.

Melanie: Ja zeker, ik wordt er een relaxter persoon van. Luchtiger kan ik door het leven, en geniet van de kleine dingen die er zijn.

Rick: Zeker, ik geniet meer van de dingen waarmee ik bezig ben. Ik ga minder snel op de automatische piloot. Ook kan ik meer genieten van de kleine dingetjes zoals een perfecte avocado, een glimlach van iemand die je hebt geholpen, een mooi stuk klassieke muziek of een glas water.

Gerda: Ja ik sta meer relaxed in het leven, maar je moet er wel regelmatig mee bezig blijven.

Wat zijn je beste tips voor andere mensen tijdens het volgen van de cursus?

Manouk: Spreek van tevoren met jezelf af dat je echt deze commitment aangaat voor 8 weken. Ik las direct na het wakker worden de mail van die dag en bepaalde dan wanneer ik de betreffende oefening het beste kon doen die dag. Meestal ’s avonds en als dat niet lukte, verzon in een alternatief. Wees niet te streng voor jezelf. Ik heb niet alle yoga oefeningen kunnen doen, omdat ik die week veel buitenshuis was en druk voor werk. Maar ik heb toen met mezelf afgesproken dat ik zou doen wat ik kon en dat ik de gemiste dagen zou inhalen in de week erna, als het me beter uitkwam. Wees een beetje begripvol en niet te streng voor jezelf.

Olaf: Herhalen van de opdrachten is heel belangrijk. Laat het integreren in je dagelijkse leven.

Melanie: Echt de tijd nemen voor de stilte momenten. Echt elke dag! En het opschrijven van je gevoelens helpt om te reflecteren naar jezelf en om bijvoorbeeld patronen te ontdekken bij jezelf.

Rick: Sta open voor het onbekende. Open voor iets wat simpel lijkt. Maar dat simpele, kan je leven veranderen. Het is niet zweverig zoals de meeste mensen denken.

Gerda: Regelmaat en volhouden, geloof in je zelf dat je het kunt.

Waarom zou je de cursus aan anderen aanraden?

Manouk: Omdat Rolf en Melanie je elke dag met de mails bij de hand nemen. Waardoor de 8 weken voorbij vliegen. Omdat de opbouw heel stapsgewijs en low-level is, heb ik echt heel veel opgestoken van deze cursus. Ik wist al wel het e.e.a. van mindfulness af, maar heb het nooit zo in de praktijk kunnen brengen zoals nu. Het is namelijk niet een oefening die je 1 x per dag doet; het is echt een levensstijl. Een gewoonte om regelmatig weer in te checken in het hier en nu; in te checken bij jezelf. Dat doe je niet van de 1 op de andere dag, want dit is een proces. Mindfulness is iets dat moet groeien. Na de 8 weken ben je er nog lang niet, maar het is een fantastisch begin naar het opbouwen van meer mindfulness in je leven!

Olaf: Omdat het helpt om je stress en spanningsveld te verlagen. Als je het kunt toepassen in je dagelijkse leven heb je hier ontzettend veel profijt van.

Melanie: Om bewustwording te krijgen, uiteindelijk zijn we zelf verantwoordelijk voor ons gedrag en gedachten. Maar het is ook een cadeautje voor jezelf om rust te vinden in je mind waardoor je meer helder de dag door kan, en helder kunt communiceren met je omgeving.

Rick: We leven in een gehaaste maatschappij en doen alles op de automatische piloot. We vergeten vaak om even stil te staan. Je bent meer bezig met het leven in het nu. Je bent meer bezig met jezelf en je leert jezelf beter kennen. Je leert weer genieten.

Gerda: Je staat er meer bewust en relaxter door in het leven.

Ook beginnen met deze online Mindfulness cursus?

In onze online Mindfulness cursus maak je op een laagdrempelige manier kennis met Mindfulness oefeningen. Je doorloopt exact dezelfde oefeningen als de mensen hierboven. Wanneer je de oefeningen doet en de gehele cursus doorloopt, dan is er een grote kans dat je soortgelijke effecten in je lichaam, geest en leven gaat merken.

Daarnaast richt deze online Mindfulness cursus zich vooral op de praktische toepasbaarheid. Het doel is echt om Mindfulness een vast onderdeel te maken van je dagelijkse leven zodat je in balans en in het hier en nu leeft en geniet.

Klik hier om meer info over de online Mindfulness cursus te lezen.

Mindfulness

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter