Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 jul 2019

10 tips voor een effectieve wandelmeditatie!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een wandelmeditatie..  Dit is het perfecte jaargetijde om erop uit te trekken!

Adem de buitenlucht diep in, voel de zon op je gezicht en een briesje door je haren. De zomer leent zich uitstekend voor lange wandelingen door de natuur.

Daarom vertel ik je in dit blog graag meer over hoe je het maximale uit je wandelmeditatie haalt!

wandelmeditatie

Wat is een wandelmeditatie?

Er zijn vele vormen van meditatie. De meeste zijn in een zittende of liggende houding. Maar een wandelmeditatie, de naam zegt het al, doe je lopend. De zomer is een heerlijk seizoen om een wandelmeditatie te doen.

Een wandelmeditatie verschilt van een gewone wandeling door je bewust te focussen op de kleinste details in je lichaam (met name je voeten, benen, ruggenwervel en schouders/nek) en de natuur om je heen.

Het is heel bewust lopen, een soort wandelen alsof je nog nooit gewandeld hebt.

Met deze 10 tips haal je meer uit je meditatie wandelingen in de zomer.

Tip 1) Goede schoenen en comfortabele kleding

Het is voor de hand liggend: draag schoenen en kleding die goed zitten. Wandel je vaak? Dan zijn goede wandelschoenen een must.

Wandelen op je casual gympjes of hakken is niet goed voor je houding. Heb je geen speciale wandelschoenen? Gebruik dan bijvoorbeeld je hardloop schoenen.

Ook comfortabele kleding levert een positieve bijdrage aan een wandel meditatie. Het is fijn als de kleding ademt, niet te warm of te koud is en niet strak zit of knelt.

Het is zonde als je wandelmeditatie afgeleid wordt door kleding die niet lekker zit.

Sport- of yogakleding is over het algemeen heel geschikt om in te wandelen.

Tip 2) Blote voeten op het gras

Heb je gras in je tuin of vlakbij je huis? Dan is het super fijn om voor en na je wandeling je schoenen en sokken uit te doen en je voeten in het gras te zetten.

Voel de grassprieten onder je voeten en visualiseer dat er wortels uit je voeten komen die zich diep in de grond wortelen.

Het is een heerlijke manier van aarden en een perfect begin en einde van je loop meditatie.

Tip 3) Zet je telefoon uit

Als je gaat wandelen, kan het fijn zijn om een telefoon bij je te dragen omdat je wellicht wat verder van huis gaat.

Niets mis mee, maar zorg dat je hem uit zet zodra je wandeling start. Geen afleiding, appjes en piepjes. Een soort mini digitale detox.

Natuurlijk kan het handig zijn om een wekkertje te zetten. Dit kan met de meeste telefoons ook prima als je hem op vliegtuigstand zet.

Of misschien heb je een route kaart nodig, maak hier dan vooraf een foto van, zodat je deze kunt raadplegen zonder online te hoeven gaan.

Tip 4) Neem je tijd

Veel mensen merken dat ze pas na 10 tot 20 minuten echt in een ‘wandel’ staat zijn. De eerste 10 minuten kan je gedachte nog makkelijk afdwalen naar zaken van gister of morgen.

Geef jezelf de tijd om in die staat te komen.

Als je vaker wandelt zul je trouwens ontdekken dat je steeds gemakkelijker en sneller loslaat en in het nu bent. Maar tel dus, zeker als je net start, altijd 10 minuten extra op bij je uiteindelijke wandeling.

Eerst een stuk wandelen en je hoofd rustig laten worden en dan met de juiste intentie starten aan je lopende meditatie.

Tips 5) Spreek een intentie, affirmatie of mantra uit

Voordat je meditatie start kun je een intentie uitspreken. Dat kan heel simpel zijn ‘ik focus mij op mijn wandel meditatie’ of ‘ik geniet van de natuur’.

Tijdens de wandeling kan een affirmatie of mantra heel behulpzaam zijn. Dat kan en mag van alles zijn. Voorbeelden zijn ‘ik ben omringd door liefde’, ‘ik ben één met de natuur’, ‘ik ben geaard en bewust’, ‘de natuur geeft me positieve energie’.

Herhaal je affirmatie steeds, vooral wanneer je afgeleid wordt door gedachtes.

Tip 6) Loop en adem rustig

Neem je tijd. Je hoeft geen marathon te lopen, er is geen competitie. Als je merkt dat je gehaast gaat lopen, sta dan even een paar tellen stil.

Adem in, adem uit. Voel hoe je voeten contact maken met de ondergrond, hoe ze voelen als ze stil staan. Ben je weer kalm? Begin dan weer heel bewust met lopen, de ene voet voor de ander.

Tip 7) Kijk vooruit, niet naar beneden

Veel mensen zijn geneigd om naar beneden te kijken als ze wandelen. Probeer je hoofd omhoog te houden. Op die manier ga je meer voelen hóe je loopt, dan zien dát je loopt.

Bovendien is het recht vooruit kijken naar de horizon een fijne manier om je mind te ontspannen.

wandelmeditatie

Tip 8) Luister aandachtig naar de geluiden uit de natuur

Zeker in de zomer is er veel te horen om je heen. Laat gedachtes komen en gaan en focus je op alle geluiden uit de natuur. Hoor ze echt, niet ergens op de achtergrond.

Spits je oren en laat het binnen komen. Zelfs als er een auto voorbij komt, kun je het geluid heel bewust en aandachtig horen, zonder er een oordeel over te hebben.

Tip 9) Wandel op een nuchtere maag

Ga niet wandelen als je net hebt gegeten. Je lichaam heeft eerst even tijd nodig om het voedsel van de maag naar de darmen te werken.

De energie moet daarvoor naar je buik en niet naar je benen. Wacht dus minimaal 1 tot 2 uur voordat je start met je wandeling.

Wat je ook zeker eens kunt doen, is ‘s morgens wandelen op een volledig nuchtere maag. Drink eerst rustig een kop thee of glas water en ga dan naar buiten.

Een nuchtere maag kan je helderheid van geest geven. Je ben als het ware letterlijk en figuurlijk leeg en dat komt je meditatie ten goede.

Vind je dit spannend? Dan kan je altijd bijvoorbeeld een banaan meenemen voor als je merkt dat je die energie toch nodig hebt.

Tip 10) Doe je wandelmeditatie alleen

Natuurlijk is het fijn om een wandeling te maken met je partner, vriendin of hond. Gezelschap is prettig en een goed gesprek altijd welkom.

Toch kan het goed zijn om zo nu en dan alleen te wandelen. Even niet te hoeven praten of je hond te hoeven terugfluiten.

De volledige aandacht op jezelf gericht. Geen afleiding. Volledig in je eigen energie en die van de natuur om je heen.

Zeker een wandel meditatie is het beste om alleen te doen, of samen met anderen, maar dan wel in volledige stilte.

Ik hoop dat ik je een aantal handige tips hebt gegeven om een fijne wandelmeditaties te doen.

Geniet van de zomer!

Namasté,

Lisanne


Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter