Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 mrt 2022

Dharma – 6 tips om jouw unieke levenspad te ontdekken

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dharma, heb je daar wel eens van gehoord?

Dharma is een belangrijk concept in de yoga filosofie. Ieder mens heeft een dharma. Jouw dharma kun je zien als jouw unieke levenspad.

Als je leeft volgens je dharma, dan betekent het dat je al jouw talenten en kwaliteiten optimaal inzet om de wereld (en jezelf) te dienen. Dit betekent dat je je dienstbaar opstelt en leeft volgens jouw persoonlijke missie en doel.

Als je nu denkt ‘ik weet helemaal niet wat mijn missie is’, wees dan gerust. Dit is een proces waar je gaandeweg achter komt.

Het feit dat je dit leest betekent ook al dat je bezig bent met het vinden van je dharma ;).

Wil je weten hoe je erachter kunt komen wat jouw dharma is? In dit blog gaan we er dieper op in.

In deze blog lees je:

  • Wat dharma betekent
  • Hoe je erachter komt of je volgens je dharma leeft
  • Hoe je volgens je dharma kunt leven
  • Praktische tips die je helpen je dharma te ontdekken

En nog veel meer! Lees je mee?

dharma

Vraag en antwoord

1.Wat is de betekenis van dharma?

Dharma betekent letterlijk drager of ondersteuner. Het is moeilijk om het te in een paar woorden te vertalen, maar purpose, zielsmissie of ‘de juiste manier van leven’ komen erbij in de buurt. Er is geen letterlijke vertaling voor dit begrip in het Nederlands of Engels.

2.Hoe vind je je dharma?

Gaandeweg vind je je dharma. Ga op onderzoek uit, stel jezelf de juiste vragen, durf stil te zijn en durf te voelen.

Ook mindfulness is een belangrijk onderdeel van het vinden van je Dharma. Het helpt je om meer bij jezelf te blijven. Wil je weten hoe je dit doet? Rolf heeft hier een video over opgenomen.

De betekenis van dharma in het Boedhisme en Hindoeisme

Iedereen heeft zijn eigen dharma, zijn eigen levenspad en zijn eigen doel in dit leven. Met dharma wordt bedoeld dat er voor iedereen een juist pad is om op die manier de wereld het beste van dienst te zijn.

De manier waarop de term dharma wordt geïnterpreteerd is per cultuur en religie net even anders.

Dharma wordt vaak vertaald als levenspad, maar in het Boeddhisme wordt met dharma (dhamma genoemd) verwezen naar de leer van de Boeddha.

In het Hindoeisme daarentegen wordt met dharma vooral een juiste handelswijze bedoeld. Oftewel: precies op het juist moment, het juiste doen.

Leven met een doel

Alles en iedereen heeft zijn eigen dharma. De dharma van de zon is bijvoorbeeld ‘schijnen’.

Als je leeft volgens jouw dharma, jouw levenspad, dan kun je je optimaal ontwikkelen in dit leven. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is, er zullen uitdagingen op je pad komen.

Die uitdagingen heb je nodig om te kunnen groeien. Misschien vind jij die uitdagingen vervelend en ga je ze daarom liever uit de weg. Dan leer je niet de les die je moet leren en zo zullen zich steeds soortgelijke situaties blijven voordoen.

Als je durft te vertrouwen op je dharma, als je erop durft te vertrouwen dat alles met een reden gebeurt, dan kan je daar misschien geruststelling uithalen op momenten dat alles in de soep lijkt te lopen.

Mensen die in een burnout terecht zijn gekomen en daar uit komen, zeggen vaak dat het een van de moeilijkste periodes van hun leven is geweest maar dat ze er ook heel erg dankbaar voor zijn. Het heeft hen waardevolle lessen gebracht.

Om volgens je dharma te leven, is het belangrijk om te gaan ontdekken wat jouw talenten zijn zodat je vervolgens deze talenten kunt gaan inzetten in de wereld.

Je hebt dan steeds meer het gevoel dat jouw leven een doel heeft.

De Bhagavad Gita is een geschrift wat gaat over het volgen van Dharma. Het is een van de belangrijkste geschriften in de Yoga filosofie.

Het eerste woord in het geschrift is ‘dharm’ en het laatste woord is ‘mama’, wat ‘mijn’ betekent. De Gita gaat dus over ‘mijn dharma’, oftewel zoiets als het vinden van je eigen levenspad.

Hoe weet je of je je dharma volgt?

The dhamma is revealing itself in every moment, but only when the mind is quiet can we understand what it is saying, fort he Dhamma teaches without words – Ajahn Chah

Als je op het juiste pad zit, dan voel je innerlijke rust, heb je plezier in het leven en voel je (levens)energie door je heen stromen. Het is een gevoel diep van binnen dat de antwoorden ‘weet’ en dat weet dat het klopt.

Wil je weten wat levensenergie ook alweer is? Kijk dan onderstaande video.

Geen zorgen als je dit nu even niet voelt. Dat wil niet zeggen dat je meteen op het verkeerde pad zit.

Maar als je merkt dat je langere tijd niet zo blij bent, weinig plezier en zingeving haalt uit het leven, dan is het tijd om eens bij jezelf te raden te gaan wat er anders kan.

Wees je er overigens van bewust dat je dharma flexibel is en met jou meebeweegt. Als jij net begint met studeren, sta je anders in het leven dan wanneer je net vader of moeder bent geworden.

Hoe doe je dat, je dharma volgen?

Leuk en aardig, denk je misschien, maar hoe volg je dan je dharma?

Het feit dat je dit leest, dat je je bezighoudt met yoga en meditatie wil al zeggen dat je bezig bent met je dharma. Het toont namelijk aan dat je op zoek bent naar de juiste richting!

Hieronder hebben we ook nog een paar praktische tips voor je om hier mee aan de slag te gaan.

Praktische tips om jouw dharma te ontdekken

Durf je eigen keuzes te maken

We worden continu beïnvloed door de mensen, de wereld om ons heen. Daardoor is het vaak moeilijk om het onderscheid te maken tussen keuzes die getriggerd worden door je omgeving en keuzes die van binnen komen.

Doe je iets omdat je denkt dat het zo hoort? Omdat je buurvrouw dat nou eenmaal ook zo doet? Of doe je iets omdat JIJ het echt wil?

Wees je ervan bewust dat dit moed vereist. De kans is groot dat jij dingen anders gaat doen dan de mensen om je heen en daar gaan anderen iets van vinden.

Het is de kunst om toch vol te blijven houden in dat waar jij in gelooft en dat wat jij graag wil.

Reflecteer en zoek de stilte op

Neem af en toe de tijd om te reflecteren en om stil te staan bij de grote levensvragen zoals ‘wie ben ik?’ en ‘waarom ben ik hier?’.

Kom in actie

Alleen in beweging vind je je antwoorden. Met stilzitten kom je niet verder.

Soms probeer je iets uit en blijkt gaandeweg dat dat toch niet helemaal bij je past. Dat is oke, dat is dus een les die je mocht leren en vanuit daar ga je weer verder en kom je dichterbij datgene wat je wel wil.

En overigens is het soms ook gewoon een kwestie van ‘fake it until you make it’.

Versterk je intuïtie

Om erachter te komen wat jouw dharma is, is het belangrijk dat je meer gaat vertrouwen op je intuitie. We zitten zoveel in ons hoofd tegenwoordig, dat we vergeten dat ons lichaam alle wijsheid in pacht heeft.

Sta je voor een keuze, vraag je zelf dan af: Hoe voelt dit voor mij? Wat voel ik nu fysiek in m’n lichaam? Wat zegt mijn onderbuik gevoel hierover?

Vaak is het eerste wat in je opkomt kloppend.

Beoefen mindfulness

Mindfulness is een goede manier om je bewuster te worden van dat wat je van moment tot moment ervaart. Hoe meer je in het moment bent, hoe beter je kunt beslissen wat jij op dit moment nodig hebt.

In onderstaande video legt Rolf je uit hoe belangrijk het is om te leven in het hier en nu.

Doe je yoga practice

Zorg voor een steady yoga practice. Elke dag dus. Misschien betekent dat dat je de ene dag 5 minuten op de mat zit en een korte meditatie doet en de volgende dag een volledige yogales doet van 1,5uur. Dat is oke.

Zorg voor consistentie en ritme. Vaak gebruiken we excuusjes zoals ‘ik heb nu geen tijd’ ‘ik heb het nu zo druk’ ‘ik ben moe’ etc. Juist op die dagen heb je je practice nog harder nodig.

Geef dus prioriteit aan je practice.

Discover your dharma

Tijdens onze online training ‘Discover your Dharma’ begeleiden we deelnemers 100 dagen door een persoonlijke transformatie.

Stap voor stap laten we los wat in de weg zit van de transformatie en komt het meeste authentieke gedeelte naar voren.

Een belangrijk onderdeel hiervan is het begrip DHARMA.

Met sommige deelnemers ga ik dieper in gesprek om meer te weten te komen over hun persoonlijke reis, de obstakels en de transformatie die ze hebben doorgemaakt.

In deze Dharma talk ga ik in gesprek met Helen Rams, die de training eind 2021 bij ons gevolgd heeft.

Vanuit een diep dal met hele heftige fysieke klachten en een burn-out is ze langzaam maar zeker met behulp van de oefeningen en inzichten uit de training uit dit donkere dal geklommen.

Ze voelt zich weer goed en ervaar veel meer flow, spiritualiteit en licht in haar leven. Haar hele verhaal kan je bekijken in deze video.

 

Wil jij ook jouw Dharma ontdekken? Mail ons dan om je op te geven voor de cursus ‘Discover your Dharma‘.

 

Discover your dharma


Heb jij jouw Dharma al gevonden of ben je nog op zoek? We zijn super benieuwd en vinden het leuk om wat van je te horen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter