Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

7 jan 2016

Een NU jaar, een NU begin!

/
Geplaatst door
/
Comments0

De afgelopen weken heeft mijn yoga practice op een laag pitje gestaan. Het viel me zwaar vroeg op te staan en verder dan een paar zonnegroetjes, veelal in het midden van de ochtend,  kwam ik niet. Vaak was ik in gezelschap van familie of vrienden al dan niet onder het genot van een hapje en een drankje. Wanneer ik thuis was keek ik samen met de kinderen hangend op de bank naar films en speelde bordspelletjes. Wel in yoga outfit, dat dan weer wel (lees; gemakkelijk zittende kleding waar in je op elk moment van de dag yoga “zou kunnen doen”)

Heerlijk toch, zul je misschien denken. Soms wordt ik echter tijdens dit soort dagen overvallen door een soort van schuldgevoel; als yogi in opleiding zou ik me toch vast moeten kunnen houden aan dagelijkse discipline in het beoefenen van yoga? Ook tijdens vakantiedagen? Vroeg uit de veren en starten met een ochtend meditatie heeft plaats gemaakt voor vroeg wakker worden (dat ben ik immers gewend) en me nog eens omdraaien. Later uit bed en later naar bed. Weg natuurlijk ritme.

Het natuurlijke yoga ritme heeft plaats gemaakt voor een ander ritme; dat van iedere avond chocola (zonde van het kerstpakket  om te laten liggen) kaas en rode wijn. Met name met die laatste heb ik als yogi vaker een haat-liefde verhouding want wijn en een yoga-life style, gaat dat eigenlijk wel samen? Moet je je als yogi zijnde niet zoveel mogelijk, zo niet, compleet onthouden van zuivel, zoet en alcohol? En hoe zit het dan met vlees en vis? Veel yogi’s zijn full time vegetarier. Wanneer je bewust zo nu en dan vlees of vis eet, maakt dat je dan een “slechtere” yogi? Dit zijn leuke vraagstukken die me de afgelopen weken bezig houden.

En wat is dat toch, eenmaal over die drempel van “overgeven aan een vorm van luiheid” heen, lijkt de drempel naar “terug” elke dag hoger te worden terwijl  je energie level juist met de dag lijkt te slinken.

nu

Herkenbaar?

Hieronder tips die mij helpen me weer in beweging te krijgen. Letterlijk en figuurlijk. Je kunt ze natuurlijk ook gebruiken bij een nieuwe start met goede voornemens!

  • DE WETENSCHAP DAT EEN TIJDJE RUST GOED IS VOOR JE LICHAAM

Zie het als een wat langer durende savasana. 🙂

  • WEES NIET TE STRENG VOOR JEZELF

Veroordeel jezelf niet. Geef je over aan deze flow, wetende dat  het van tijdelijke aard is.

  • PAK DE DRAAD (WEER) OP IN KLEINE STAPJES

Ken je het Japanse begrip “Kaizen”? Kai staat voor “change”, zen voor “good”.

KAIZEN: Door kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijkse leven, creeer je een gelukkiger, bewuster leven.

Leg de lat niet te hoog en ga niet gelijk van niets over in een lange yoga reeks maar begin dagelijks met een eenvoudige houding of serie. De 5 Tibetanen of een korte zonnegroet kunnen hiervoor geschikt zijn.

Je kunt ook beginnen met dagelijks  in meditatiehouding op je matje te gaan zitten met gesloten ogen en een aantal minuten je ademritme te volgen. Het gaat er hierbij niet om hoe lang je zit, maar dat je het doet, bewust. En als het dan een dag niet gelukt is, begin je weer bij tip 1, opgevolgd door 2, door naar 3.

EN NU?

Beetje bij beetje ben ik toch weer mijn oude- versus-nieuwe ritme bij elkaar aan het rapen. Hoe meer ik in beweging kom en mijn discipline terug aan het vinden ben, hoe minder ik behoefte lijk te hebben aan die lekkere afleiders. Althans het dagelijkse patroon wat ik de afgelopen weken hierin heb gevolgd blijkt te vervagen.

Mijn voornemen is om niet alles te serieus te benaderen. Mezelf niet al te serieus te nemen. Hierdoor ben ik geneigd mezelf te veroordelen en vergeet ik te genieten waardoor ik niet in het moment kan zijn. En wanneer ik niet in het moment ben, kan ik onmogelijk bewust genieten.

Bewust genieten; of dat dat nu genieten is van chocolade en kaas  eten, een wijntje drinken, uitslapen, yoga, it’s all part of my life

HAPPY NU YEAR!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter