Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 feb 2022

Goeroe – hoe vind je een spiritueel leider?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een goeroe, of ook wel guru genoemd, is een spirituele leider.

Het zijn de leraren in het leven die je helpen bij jouw ontwikkeling.

De yoga cultuur barst van de goeroe’s. Veel yogastromingen zijn ontwikkeld door Indiase leraren en zij zijn daardoor als het ware uitgegroeid tot de yoga goeroe van die stroming.

Goeroe’s zijn vaak omstreden en de laatste jaren komt er veel naar buiten over machtsmisbruik van deze leraren. Dit roept mogelijk vragen bij je op.

Zijn goeroe’s per definitie slecht? Hebben we goeroe’s nodig in ons leven? En hoe kies je welke goeroe geschikt is voor jou?

In deze blog gaan we daar dieper op in.

Je komt meer te weten over:

 • Wat een goeroe is
 • Voorbeelden van bekende goeroe’s
 • Praktische tips die je helpen om een leraar te vinden die bij jou past

En nog veel meer! Lees je mee?

goeroe

Vraag en antwoord

1.Wat is een goeroe?

Een goeroe is een spirituele leider, een gids of een leraar. In het Engels heet dit een Guru en deze term wordt in het Nederlands ook weleens gebruikt.

Guru komt van gu, dat ‘donker’ betekent en ru, dat ‘verdrijver’ betekent. De verdrijver van het donkerte dus.

In het Tibetaans noemen ze een goeroe een ‘lama’, vandaar de term ‘Dalai Lama’.

2.Waar vind je een goeroe?

Een goeroe komt op je pad. Je voelt je bijvoorbeeld aangetrokken tot een bepaald boek of je komt een meditatie tegen van iemand die je heel erg aanspreekt.

Je gaat er dus niet bewust naar op zoek, hoewel je natuurlijk wel actief op zoek kunt gaan naar leraren die zich bezighouden met bepaalde onderwerpen.

Wat is een goeroe en wat doet hij?

Een goeroe, oftewel een spiritueel leider, ziet het als zijn doel, zijn taak of missie om anderen verder te helpen ontwikkelen in het leven.

Hij of zij gebruikt zijn levenservaring, zijn wijsheid en verhoogde bewustzijn om anderen te helpen in hun spirituele zoektocht.

Vaak doen ze dit met lezingen, boeken, workshops en retraites. Maar tegenwoordig wordt er ook veel via social media gedaan!

Zeker in de yoga cultuur zijn er veel goeroe’s. Mensen weten soms niet waar ze moeten beginnen met yoga en vinden het dan fijn om iemand te hebben die ze kunnen volgen en aan wie ze zich kunnen optrekken.

Goeroe’s zijn vaak charismatische personen met een onweerstaanbare aantrekkingskracht.

Wil jij beginnen met yoga en ben je niet op zoek naar een goeroe maar naar praktische tips om direct aan de slag te gaan? Kijk dan naar onderstaande video.

Voorbeelden van bekende goeroe’s

Bij goeroe’s denken we vaak aan Indiaase spirituele leiders. Daar zijn inderdaad veel voorbeelden van te noemen, maar er zijn ook meer hedendaagse spirituele leiders. Hieronder een aantal voorbeelden van diverse goeroe’s:

 • Sadhguru – een bekende meditatie- en yogaleraar
 • Osho – Oftwel Bhgwan Sri Rajneesh, de leider van een grote spirituele commune.
 • Pathabi Jois – de grondleggeer van de asthanga yoga
 • Mooji – een bekende meditatieleraar
 • Jezus
 • Boedha
 • Tony robbins – bekende spreker en lifecoach
 • Gabrielle Bernstein – meditatie en manifestatie leraar

I’m not your guru – vind de goeroe in jezelf

Ook Netflix staat vol met documantaire’s over spirituele leiders en goeroe’s. Zo is er bijvoorbeeld een documentaire genaamd ‘I’m not your guru’ van Tony Robbins. Hierin krijg je een kijkje achter de schermen bij zijn 6 daagse retraite.

Tony Robbins leert mensen zelf leiderschap te nemen over hun leven (en dus om hun eigen goeroe te zijn).

Een andere interessante documentaire over goeroes, heet Kumare (deze staat niet op Netflix). Het gaat over een jongen die zichzelf uit het niets als goeroe gaat presenteren en daarmee ook daadwerkelijk een following creëert.

Deze documentaire maakt heel mooi inzichtelijk hoe in feite iedereen zichzelf neer kan zetten als goeroe.

Beide documentaires laten zien hoe belangrijk het is dat je luistert naar je intuïtie en zelf blijft nadenken en voelen.

Je kan je laten inspireren door iemand anders en je kan heel veel leren van anderen, maar het is ten alle tijden belangrijk dat je zelf blijft nadenken. Je vindt rust en wijsheid uiteindelijk altijd in jezelf en niet in de ander.

Hoe voelt iets voor jou? Waar ligt jouw grens? Jij bent de enige die jouw leven kunt leiden, dat kan niemand anders voor je doen.

Wil je meer inspirerende documentaires bekijken? In deze blog vind je nog meer tips.

Hoe kies je nou de goeroe die bij jou past?

‘If you are in right earnest to learn the mysteries of God, He will send you the Sadguru, the right teacher. You need not trouble yourself about finding out a Guru.’- Sri Ramakrishna

Op zichzelf staand is het natuurlijk heel fijn als je iemand hebt die jou helpt bij je ontwikkeling en het vinden van jouw pad. Het is heel belangrijk dat deze persoon zich laat leiden door liefde en een hoger bewustzijn.

Helaas komt het ook vaak voor dat mensen zich voordoen als spirituele leider, maar eigenlijk misbruik maken van macht en zich laten leiden door hun ego.

Als je iemand als jouw spirituele leider ziet, dan stel je je volledig open voor de wijsheid van deze persoon. Je bewondert deze persoon en gelooft in wat hij zegt en doet. Dat is mooi, daardoor kun je veel leren, maar dit maakt je ook kwetsbaar.

Misbruik van deze kwetsbaarheid komt helaas veel voor. Sommige goeroes gebruiken hun macht ten behoeve van zichzelf. Hoe groter het succes, hoe groter het gevaar van machtsmisbruik.

Je hebt wellicht meegekregen dat Bikram Choudhury, de grondlegger van bikram yogam wordt beschuldigd van (seksueel) misbruik van veel studenten. Op Netflix kun je hier een documentaire over vinden.

Ook Pattabhi Jois, de grondlegger van asthanga, wordt hiervan beschuldigd.

Gelukkig zijn er ook heel veel goeroe’s die echt het beste met je voor hebben, die jou op één zetten en die zich niet laten leiden door hun ego en macht. Maar hoe herken je deze nou?

Zoals hierboven genoemd, ben je bovenal je eigen goeroe. Het is jouw leven en het is belangrijk om je te laten leiden door wat goed voelt voor jou.

Dat gezegd hebben, kan het natuurlijk wel heel fijn zijn om hulp te krijgen bij jouw ontwikkeling.

goeroe krishna das

Praktische tips om een leider te kiezen die bij jou past

Meestal voel je je als vanzelf aangetrokken tot een bepaald persoon. Soms is het echter fijn om meer handvatten te hebben bij het maken van je keuze. We noemen hieronder daarom een paar dingen die belangrijk zijn bij het kiezen van een goeroe:

Kies de boodschap die bij jou resoneert

Veel boodschappen kunnen in theorie op hetzelfde neer komen, maar de manier waarop iemand iets brengt kan totaal anders zijn.

De ene boodschap komt bij jou binnen, die voel je helemaal van binnen en met de andere boodschap heb je niks. Terwijl ze in essentie hetzelfde zijn!

Waar de ene persoon bijvoorbeeld ‘God’ als ultieme hogere kracht benoemt, zal een ander het woord ‘Liefde’ of ‘Universum’ gebruiken.

Waar de ene goeroe gekleed gaat in witte gewaden en op een podium zit te mediteren, staat een andere goeroe in spijkerbroek op het podium op een trampoline te springen.

Woorden, uitstraling, kleding en energie hebben allemaal impact op of een boodschap bij jou binnenkomt of niet.

Kies iemand die integer is

Wat in ieder geval belangrijk is, is dat deze persoon integer en oprecht is en echt vanuit liefde en bewustzijn handelt. Luister goed naar wat je intuitie zegt. Voelt het niet oprecht? Dan is het waarschijnlijk niet oprecht!

Komen de acties van deze persoon overeen met wat hij vertelt? Oftewel leeft hij volgens het principe ‘pray what you preach’? Of zijn de woorden van deze persoon hol en leeg omdat hij het ene zegt maar het andere doet?

Kies iemand bij wie je je veilig voelt

Een echte goeroe geeft je een gevoel van veiligheid. Je kunt zijn wie jij bent, je mag vragen stellen en je voelt je gehoord en gezien. Hij zal niks doen om je te schaden en er heerst geen sfeer van angst.

Een goeroe geeft geen antwoorden

Uiteindelijk vind je alle antwoorden in jezelf. Je hebt er dus niet zoveel aan als iemand jou de antwoorden gaat geven, die kun je namelijk niet echt voelen en dus ook niet voor waar aan nemen.

Uiteindelijk moet je je eigen waarheid vinden en die vind je pas als je het zelf ervaart. Een goede leraar helpt jou dus om de antwoorden zelf te vinden.

Een goeroe haalt het beste in jou naar boven

Het is belangrijk dat je het gevoel krijgt dat de goeroe vertrouwen heeft in jou en dat hij het beste in jou naar boven haalt. Hij is niet bezig met zichzelf en zijn eigen ego, maar het is zijn doel is om jou verder te helpen.

Ook leert hij je om zelf keuzes te maken, hij ziet jouw kracht en helpt jou om deze kracht in te zetten in het leven. Hij stimuleert jouw groei tot dusdanig dat jij hem uiteindelijk niet meer nodig hebt.

Wegwezen als…

Moet je verplicht veel geld geven? Zijn er hele vaste, strenge regels en straffen? Word je neerbuigend behandeld? Word er druk op je uitgeoefend om te blijven? Voel je angst (bij jezelf of anderen)?

Dan zijn dit allemaal tekenen dat je niet bij deze goeroe moet zijn!

Een spiritueel leider kan je aan het denken zetten, kan je inspireren en kan je anders naar de wereld laten kijken. Dit kan je absoluut verder helpen op jouw eigen spirituele pad. Iedereen kan je leraar zijn, dat hoeft geen groot en bekend persoon te zijn.

Zelfs een huisdier kan in principe je leraar zijn!

Realiseer je echter dat je de wijsheid altijd binnen in jezelf vindt.

De beste leermeesters creëren leiders, geen volgers – Stine jensen

Heb jij een goeroe of spiritueel leermeester?

Een goeroe hoeft dus helemaal niet iemand te zijn van wie jij de voeten wil kussen ;). Het gaat veel meer over een leraar, iemand die jou inspireert om het beste uit jezelf te halen.

Heb jij op dit moment zo iemand in je leven? Dan zijn we super benieuwd wie dit is en we vinden het erg leuk als je dit met ons wil delen hieronder. Zo kunnen we elkaar verder inspireren!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter