Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 nov 2015

Voel je vrij en blij: AcroYoga

/
Geplaatst door
/
Comments4

Dit is een gastblog van Djina van Strech.nl.

Acroyoga zorgt voor adrenaline. Is verslavend, uitdagend, eng maar vooral heel leuk! Je hebt op FB vast weleens flitsende foto’s van Acroyogi’s langs zien komen.

Hmmm niets voor mij hoor ik je al denken.

Niets is minder waar.

Ik weet zeker dat als je 1x een lesje meedoet, je verbaasd zult zijn over je eigen kunnen en misschien nog wel een lesje wilt doen.

Maar wat is dat nu precies AcroYoga?

Persoonlijk ben ik van mening dat de term ‘acroyoga’ wat verwarrend is. Het lijkt helemaal niet echt op een gewoon yogalesje.

Acroyoga combineert het spirituele van yoga met de speelsheid van acrobatiek en de ontspanning van Thaise massage. Tijdens Acroyoga ben je heel intensief samen met anderen bezig om vaak ‘acrobatische’ houdingen te beoefenen.

Acroyoga doe je niet alleen

Je doet het samen met één, of het liefst twee partners. Deze hebben ieder een eigen rol: de “base” (basis), “flyer” (vlieger) en de “spotter” (iemand die assisteert en helptbij de acrotrucjes).

De rol van de base is het verlenen van stabiliteit. Als base lig je vaak met je rug op de grond en ‘vlieg’ je de flyer met je handen en voeten. Het is een behoorlijke work-out om te basen en je krijgt er een sterke ‘core’ en ‘rug’ van.

Als flyer word je dus op opgetild door de base en kun je allerlei verschillende dynamische en acrobatische posities aannemen. Het voelt zo vrij om als flyer ‘gevlogen’ te worden.

Vertrouwen

De wat gevorderde flyers balanceren soms met één schouder op de voet van de base! Of doen een handstand op de handen van de base. Elkaar ‘vertrouwen’ is dus een belangrijke factor is bij Acroyoga.

Maar ik loop op de feiten vooruit. Probeer niet meteen aan allerlei ingewikkelde acrobatische toeren te beginnen bij Acroyoga. Het is belangrijk goed op te warmen en de sessie langzaam op te bouwen.

Zoals ik net aangaf is wederzijds vertrouwen heel belangrijk bij Acroyoga. Daarom begint een sessie vaak met een cirkelceremonie, gevolgd door rek- en strekoefeningen om de spieren op te warmen.

Daarna begint het “echte werk”, de base kan de flyer laten vliegen!

De houdingen die je als basis vaak ziet is de ‘plank’ waarbij de flyer met handen en voeten in de lucht wordt gehouden. Ook de ‘bow’ is een goede basishouding, waarbij je enkel op de voeten van de base balanceert en je eigen voeten pakt.

En als dat lukt, is het leuk om de wat gewaagdere houdingen en machines, zoals de spectaculaire “secretary roll” te leren.

acroyoga

Waar komt Acroyoga vandaan?

Acroyoga bestaat nu ongeveer 16 jaar en kent twee scholen: Acroyoga Montreal sinds 1999 en het Californische Acroyoga Inc, sinds 2006. In hun visie is acroyoga een mengeling van acrobatiek, yoga en de verzorgende elementen van Thaise massage.

Toenemende populariteit

Acroyoga is spectaculair en is relatief makkelijk om te leren. Geen wonder dat het een grote aantrekkingskracht heeft, vooral op kinderen en jongeren. Het is dus een goede manier op deze groepen wat meer te leren over Yoga op een speelse en leuke manier.

In de Verenigde Staten is het heel populair maar ook in Nederland en België zijn er steeds meer scholen die cursussen en workshops organiseren.

Is Acroyoga gevaarlijk?

De meest acrobatische houdingen kunnen veel vergen en zijn misschien niet voor iedereen geschikt. Zorg voor een goede warming up, ken je grenzen en zorg voor een Spotter! Dit zijn de ingrediënten om blessures en valpartijen te voorkomen.

Acroyoga in Nederland

Kijk eens goed rond, bij jouw in de buurt is vast wel een school die cursussen of workshops aanbiedt.

De Stichting Acroyoga Nederland promoot Acroyoga.

Als ik aan Acroyoga doe, vliegt de tijd letterlijk voorbij! Tijdens Acroyoga wordt er samengewerkt, gepraat, gelachen en helpt iedereen elkaar.

Het is superleuk om te doen en het is voor alle leeftijden. Ga het ontdekken!

 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. Sammy

  Hallo, super leuk om hier te lezen over Acroyoga. Ik ben er met mijn zusje nu twee weken mee bezig. Het valt ons op (in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika) dat het in Nederland niet zo groot is nog. Wij zijn op zoek naar een groep, bv facebook, waar mensen in Nederland die ook Acroyoga beoefenen kunnen samen komen. Bestaat zo een platform al? Groetjes Sammy

  1. Rolf

   Hoi Sammy,

   Leuk dat jullie zijn begonnen met Acro Yoga. Het is in Nederland inderdaad nog niet zo groot. Wij zijn niet op de hoogte van dit soort Facebook groepen. We zijn zelf sinds kort ook een beetje aan het experimenteren met Acro Yoga. Dus als jullie wat hebben gevonden horen we het graag! 🙂

 2. Daniel

  Hallo,
  Ik en mijn vriendin zijn op zoek naar een Acro Yoga lessen. Wij zouden dit heel graag willen gaan proberen. Weet iemand of er een Acro Yoga lessen worden gegeven in de buurt van Hoogvliet (Rotterdam)?

  Groetjes
  Daniel

  1. Sven Poldervaart

   Hi Daniel,

   Wat leuk! We hebben zelf helaas geen contacten met acro yoga studios in de omgeving, dus ik zou even Googelen voor de beste info 🙂

   Groetjes!

Laat een reactie achter