Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 apr 2017

Het spirituele getal 108; een uitleg

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Erwin Anemaat-de Bakker


“Waarom heeft iedere mala 108 kralen en waarom kom ik dit getal zo vaak tegen in yoga en spiritualiteit?”

Deze vraag stelde een medestudent onlangs tijdens mijn laatste teacher training. De vraag lag eigenlijk buiten de te leren stof dus onze leraar David noemde gauw een paar voorbeelden; maar ik wilde meer weten. Tijdens mijn zoektocht naar het getal kwam ik erachter dat ik hieraan wel 108 blogs zou kunnen wijden.

Hieronder vind je 6 verklaringen. Waarom 6? Omdat je 108 kunt delen door 6. De uitkomst hiervan is 18. De som van 1 en 8 is 9. Het getal 9 kom je zometeen als eerste tegen.

Het spirituele getal 108 - een uitleg

1. De cijfers 9 en 12

In veel religieuze en filosofische tradities wordt er spirituele waarde gegeven aan de cijfers 9 en 12. Als je deze twee met elkaar vermenigvuldigd is de uitkomst…..inderdaad, 108.

2. Het getal 108 als spiritueel symbool

Ik houd erg van symbolen dus heb dit voorbeeld omarmd als één van mijn favorieten. De 1 staat voor God, of als je moeite hebt met dat woord, het allerhoogste energieniveau.

De 0 staat voor de cyclus van het leven. Wat er ook gebeurt in je leven, alles gaat altijd door. De 8 staat voor de oneindigheid van het bewustzijn.

3. 108 in de wereldreligies

Christendom

In mijn zoektocht binnen het Christendom vond ik wat verwijzingen naar passages in de bijbel, maar wat ik interessant vond was een oude Italiaanse legende die verband legt met de Antichrist. De 108e Paus zou de laatste echte Paus zijn. Alle volgende Pausen zouden het tijdperk van de Antichrist aankondigen. Interessant hieraan is dat de huidige Paus Franciscus al de 266e Paus is.

666 is het getal waarmee de Antichrist wordt aangeduid. (6²+6²+6²=108)

Jodendom

Het doneren aan goede doelen doen joden met een vermenigvuldiging van 18. Het getal 108 bevat de cijfers 1 en 8 en is bovendien te delen door 18 (108:18=6)

Islam

Het getal 108 wordt in de Islam gebruikt om te verwijzen naar God.

Hindoeïsme en Boeddhisme

Ik heb deze twee grote religies samengevoegd omdat ze met elkaar verbonden zijn en er veel overeenkomsten zijn tussen de twee religies evenals andere Aziatische stromingen. Het getal 108 komt in de Oosterse stromingen het vaakst terug.

Er zijn 108 Upanishads. Dit is een verzameling van teksten in het Sanskriet die de basis vormen van vooral het Hindoeïsme, maar ook terugkomen in het Boeddhisme en bij de Sikhs. Het Sanskriet kent 54 letters. Iedere letter heeft een mannelijke en vrouwelijke kant, Shiva en Shakti. 54 maal 2 is weer 108.

108 wordt bereikt door de zintuigen reuk, aanraking, smaak, gehoor, zicht en bewustzijn te vermenigvuldigen met pijnlijk, plezierig en neutraal. De uitkomst hiervan wordt dan weer vermenigvuldigd met ‘van buitenaf’ en ‘van binnenuit’. Met deze uitkomst vermenigvuldigen we verleden, heden en toekomst. De som van al deze vermenigvuldigingen worden de 108 gevoelens genoemd in het Boeddhisme.

Volgens de Ayurveda zijn er 108 drukpunten in het lichaam waar bewustzijn en het fysieke lichaam elkaar aanraken en leven geven aan ons menselijk wezen. Deze uit India bekende geneeskunde, of beter gezegd, medicijnstudie is inmiddels in de hele wereld steeds bekender aan het worden.

Een interessant weetje uit India is dat 108 daar het gratis noodnummer is, zoals dat bij ons 112 is.

4. De wetenschap en een beetje spiritualiteit

De afstand van de aarde naar de zon is ongeveer 108 keer de diameter van de zon. De spirituele website van Isha Sadhguru geeft op basis van deze wetenschappelijke berekening de reden voor het feit dat mala’s, zoals op de foto hierboven, 108 kralen hebben.

Volgens Isha Sadhguru is de diameter van de zon vermenigvuldigd met 108 de afstand tussen de zon en de aarde. Daarnaast is de diameter van de maan vermenigvuldigd met 108 de afstand tussen de aarde en de maan.

5. Eeuwenoude cijfers uit de Noordse mythologie

In deze mythologie van onze Noord-Europese voorouders waren er 540 (108 maal 5) deuren tot je in de grote hal van het Walhalla uitkwam.

6. Het getal 108 in de sport

Karate

Het getal 108 heeft in, de van oorsprong Japanse gevechtskunst, karate een prominente symbolische plaats. Vreemd is dat niet omdat de kunst zijn oorsprong vindt in het Boeddhisme.

De volgende twee zijn wat van het niveau Wikipedia, maar ik wilde ze je toch niet onthouden:

Honkbal

Een officiële Major League honkbal heeft 108 steken. In 2016 wonnen de Chicago Cubs voor het eerst in 108 jaar de World Series. Ze wonnen in de 10e inning met 8 ‘runs’.

Wielrennen

De Belgische wielrenner Wouter Weylandt, die overleed na een val in de Giro d’Italia, droeg het nummer 108 die dag. Het nummer 108 wordt sindsdien niet meer gebruikt in de Italiaanse wielerronde.

Conclusie na wat onderzoek

Als gezegd, ik kan wel 108 keer doorgaan. Als je 108 op Google intikt dan kom je veel meer tegen. Wiskundige berekeningen, astrologie; ik heb het hier buiten gelaten, want ik heb nog 108 andere dingen te doen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter