Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 dec 2016

Krijger III houding (Virabhadrasana III)

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Krijger III houding wordt in het Sanskriet ook wel Virabhadrasana III genoemd. Er zijn verschillende variaties op de Krijgerhouding.

Zo heb je een Krijger I, een Krijger III, een Krijger III en een omgekeerde Krijgerhouding.

In dit blog nemen we de Krijger III eens even onder de loep, omdat deze Yoga houding een aantal essentiële dingen van je lichaam en geest vraagt om in deze Asana te kunnen komen en te blijven.

krijger III houding

Voordelen van de Krijger III houding

Er zijn verschillende voordelen van de Krijger III houding. Zo is het een goede houding om de beenspieren en de enkels te ontwikkelen. Daarbij span je de buikspieren aan en wordt de ontwikkeling van dit gebied ook gestimuleerd.

Balans en focus staat centraal in deze houding.

Daarnaast versterk je de armen, schouders en rugspieren.

Je hebt een behoorlijke focus en een opgewarmd lichaam nodig om gecontroleerd in deze houding te komen en te blijven. Daarom is het zeker aan te raden om het lichaam van tevoren goed om te warmen en dit innerlijke vuurtje vervolgens te gebruiken in deze Asana.

Een voorbeeld kan zijn dat je eerst een aantal keren de Zonnegroet uitvoert voordat je in deze Yoga houding komt.

Hoe voer je de Krijger III houding uit?

Kom voor de uitvoering van Krijger III bij voorkeur eerst in de Maansikkelhouding. Om verwarring tegen te gaan is het handig om met je linkervoet voor te beginnen bij de uitvoering van deze Krijger III.

Vanaf de Maansikkelhouding maak je je stand ietsjes kleiner en focus je jezelf op de Yoga ademhaling.

Op de eerstvolgende inademing span je de buikspieren aan en breng je het gewicht richting je linkervoet. Probeer in een vloeiende beweging naar voren te gaan.

Het bovenlichaam breng je parallel aan de Yoga mat en je armen zijn langs de oren. Je kunt de handpalmen naar elkaar toe laten wijzen, of je kunt de vingers voor het hoofd in elkaar strengelen en de wijsvingers en duimen tegen elkaar aanbrengen.

Je achterste been probeer je zoveel mogelijk parallel aan de mat te brengen en de tenen wijzen naar beneden.

Maak jezelf nu lang van je hiel tot aan je kruin. Blijf jezelf als het ware met de hiel en de kruin weg strekken met iedere ademhaling.

Blijf je buikspieren aanspannen en het is daarbij erg belangrijk dat het bekken recht blijft. Focus is in het bekkengebied en je kijkt naar beneden. Nek is in het verlengde van de ruggengraat.

Je bent misschien geneigd om erg op de voorkant van je linkervoet te komen. Probeer het gewicht goed te verdelen over je gehele voet, want hierdoor creëer je een betere balans en kun je langer in de houding blijven.

Adem 6 tot 9 totale Yoga ademhalingen in deze houding en kom vervolgens terug in de Maansikkelhouding.

Je kunt nu even naar voren stappen en de benen even schudden. Vervolgens wissel je van kant.

Waarom de uitvoering van de Krijger III zo belangrijk is

De uitvoering van de Krijger III houding kan tijdens je Yoga practice een erg belangrijk onderdeel zijn. De Krijger III is een uitdagende Yoga houding die optimale focus vraagt. Daarbij integreer je heel veel spieren in het lichaam om de kracht te vinden in deze Asana.

Ook integreer je alle 3 de Bandha’s lichtjes in deze Yoga houding.

De warmte die je creëert tijdens jouw Yoga practice heb je dus heel erg nodig in deze houding om daar voor een aantal Yoga ademhalingen te kunnen blijven. Vandaar dat een goede opwarming met diverse Asana’s zo belangrijk is.

Daarnaastzul je merken dat je al begint te wiebelen als je gedachten maar even afdwalen, .

Deze Asana is dus een perfect voorbeeld van een Yoga houding waarbij de elementen van Yoga allemaal samenkomen.

Omdat je erg uitgedaagd wordt, kan het zijn dat dit niet je meest favoriete Yoga houding is. Maar zoals we al eerder schreven in dit blog, zijn deze houdingen voor jou juist degene die de meeste groei stimuleren.

Waar je op moet letten tijdens de Krijger III houding

Het is erg belangrijk dat je beide knieën niet teveel overstrekt. Beide knieën zijn allebei heel lichtjes gebogen.

Daarbij is het erg belangrijk dat het bekken recht naar de Yoga mat blijft wijzen en dat je de heup niet aan een kant opent. Hierdoor kun je minder optimaal gebruik maken van de benodigde spieren en kun je sneller de balans verliezen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter