Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 sep 2023

Ashwagandha – werking, voordelen & risico’s

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ashwagandha, ook wel het koninklijke kruid genoemd, is een geneeskrachtige plant uit de ayurvedische geneeskunde.

Het heeft een brede werking en is onder andere bekend vanwege de gunstige werking op slaap en mentale en lichamelijke stress. Het wordt vaak gebruikt als voedingssupplement.

Maar wat doet dit kruid precies met je lichaam en is het voor iedereen veilig om te gebruiken? In deze blog gaan we daar dieper op in en vertellen we o.a.:

  • Wat is ashwagandha?
  • Wat doet ashwagandha voor je lichaam?
  • Wat zijn de voordelen van ashwagandha?
  • Wat zijn de bijwerkingen van ashwagandha?
  • Waar moet je op letten bij het slikken van ashwagandha

En nog veel meer! Lees je mee?

ashwagandha

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha, oftewel Withania somnifera, is een plant die al duizenden jaren gebruikt wordt binnen de ayurvedische geneeskunde.

De naam komt van ‘ashva’ dat paard betekent en ‘ghanda’ dat geur betekent. Het kruid ruikt namelijk een beetje naar paarden ;). Ashwagandha is van nature te vinden in India, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Wat doet ashwagandha voor je lichaam en hoe werkt het?

Ashwagandha staat bekend als een adaptogeen. Dit betekent dat de plant zich aanpast aan de behoefte van het lichaam en je daarmee o.a. helpt om beter om te gaan met stress, zowel fysiek als mentaal.

Het heeft een brede werking en onderzoeken hebben verschillende gezondheidsvoordelen laten zien. Het gaat echter wel om kleine studies, dus meer onderzoek is nodig om deze effecten daadwerkelijk te onderschrijven.

Gezondheidsvoordelen

Een van de bekendste voordelen van ashwagandha is de gunstige werking bij stress. Uit onderzoek blijkt dat ashwaghandha zorgt voor het verlagen van cortisol.

Cortisol is een hormoon dat gelinkt is aan stress. Het wordt door de bijnieren geproduceerd als reactie op stress. De adaptogene werking van ashwagandha vermindert mogelijk de negatieve effecten van cortisol.

Chronische stress is een van de grootste obstakels van het huidige leven. Wil je weten hoe je dit voorkomt? Kijk dan vooral even naar onderstaande video.

De potentiële gezondheidsvoordelen van ashwagandha op een rijtje:

  • Vermindering van stress- en angstklachten
  • Verbetering van geheugen en concentratie
  • Draagt bij aan een positieve energiehuishouding
  • Verbetering van slaap
  • Verbetering van vruchtbaarheid en spierkracht bij mannen
  • Verlaging van de bloedsuikerspiegel
  • Vermindering van ontstekingen
  • Stimuleren van het immuunsysteem
  • Antioxidant werking en beschermt daarmee de cellen tegen invloeden van buitenaf

Werkzame stoffen

De belangrijkste werkzame stoffen in ashwagandha zijn de withanolides. Withanolodides zijn stoffen die vooral voorkomen in planten van de nachtschadefamilie.

Ashwagandha heeft, van alle planten, de grootste diversiteit van deze stoffen en dit verklaart waarschijnlijk dan ook de brede toepasbaarheid van de plant.

Bijwerkingen en risico’s bij het gebruik van ashwagandha

Over het algemeen zijn er nauwelijks bijwerkingen bekend van ashwagandha.

Sommige mensen geven aan klachten te ervaren zoals diarree, buikpijn en misselijkheid. Het kan dan helpen ashwagandha in te nemen op een volle maag in tegenstelling tot een lege maag.

Daarnaast is voorzichtigheid geboden bij de volgende situaties:

Leverziekte

Er zijn hele zeldzame gevallen bekend van leverschade. Mensen met leverziekte dienen daarom voorzichtig om te gaan met het gebruik hiervan.

Overgevoeligheid nachtschadefamilie

Aangezien de plant hoort bij de nachtschadefamilie, moeten ook mensen die gevoelig zijn voor nachtschades (zoals tomaten, aubergines, paprika) voorzichtig zijn met het gebruik van ashwagandha.

Auto-immuunziekten, diabetes en medicijngebruik

Voorzichtigheid is ook geboden bij mensen met auto-immuunziekten, mensen met diabetes en mensen die medicijnen slikken.

Zwangerschap en borstvoeding

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt afgeraden om ashwagandha te gebruiken omdat er te weinig onderzoek bij deze groepen gedaan is en er geen veiligheidsgegevens bekend zijn.

Let er bij het gebruik van ashwagandha op dat je een supplement kiest met zo min mogelijk withaferina A erin. Deze stof kan een giftige werking hebben. De meeste fabrikanten controleren hier zorgvuldig op, maar kies daarom altijd een kwalitatief supplement van een erkend merk.

Hoe snel merk je het effect van ashwagandha en welke dosering moet je gebruiken?

De werking van ashwagandha wisselt per persoon. Sommige mensen geven aan dat ze vrij snel na inname effecten opmerken. Bij andere personen worden de effecten pas na een aantal weken echt zichtbaar.

Het wordt vooral gebruikt als voedingssupplement. De gebruikelijke dosering varieert van 3 tot 6 gram per dag. Als het Ashwagandha-extract betreft, wordt een dosis van 300 tot 600 milligram aangeraden.

Goed om te onthouden…

Ashwagandha kan een fijne ondersteuning bieden bij diverse klachten. Gebruik het verstandig en zoek altijd deskundig advies bij vragen, twijfels of medische aandoeningen.

Realiseer je ook dat het geen wondermiddel is, net zoals geen enkele pil dat is.

Gebruik je het om stressklachten te verminderen? Skip dan ook zeker niet je yoga- en/of meditatiepractice, want ook dat heeft hele positieve effecten bij stress.

Wil je aan de slag met het verminderen van stress? Kijk dan vooral ook even naar de cursus ‘yoga tegen stress’ op het HWY practice platform.

yoga tegen stress


Heb jij weleens ashwagandha gebruikt? Wat zijn jouw ervaringen daarmee? Leuk als je het hieronder in de comments deelt.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter